2018. január 21.

Brenda Joyce - Halálos esküvések

Egyenlő a csodával, hogy a kezembe akadt annyi év után Brenda Joyce Francesca Cahill esetei sorozatának utolsó zárókötete, a Halálos esküvések.
Bár a sorozat a krimire és a drámára van kiélezve, a főszereplő lánnyal nem sok olvasó volt megelégedve. Szerelmi háromszög, egy rendőrkapitány visszatérő feleséggel a nyakán, egy lelkileg megtépázott milliomos, aki csak kihasználja a nőket, bolondítja meg az épp csak húszesztendős Francescát.

Míg a magyar olvasáskultúrában elkámpicsorodtunk, hogy bizony be kell érnünk a Nász és tébollyal, (mert olvasása után nehéz olyan könyvet találni, ami lekötne minket) addig én mély vízbe ugorva áthajózom az Atlanti óceánt és meg sem állok Bostonig, ahol nem kis meglepetést tartogat nekünk Francesca magánnyomozó kisasszony.

1902. június 28.
Francesca még a délután megházasodik Calder Harttal, ezzel is a legbalhésabb partit megzabolázza. Hiába nyekereg a lány még Calder mostohatestvérének, Ricknek, hogy nem lesz semmi baj, hiába van végre egy főszereplő csaj, aki önként dalolva hozzámegy egy pasihoz, bizony kap egy váratlan levelet a fiatal nő, hogy nézzen utána az ellopott portréja után. Fejvesztve megy is a galériába, hogy a polgárpukkasztó portrét a kezébe vegye, de terve meghiúsult.
Bezárták a galériába. Pont annyi ideig, amivel sikeresen elszalasztotta az esküvőjét. Mikor pedig kiszabadulása után segítséget kért, a portrénak ismét hűlt helye lett. ( Most jövünk olvasók, hogy erősen elbaltázta Fran a portré őrzését.) 
Ettől kezdve pedig elszabadul a pokol. Calder, mivel totálisan lebőgött a több százas vendégsereg előtt a templomban, nem érdekelte kicsit sem Fran könyörgése. Ridegen ki is penderítette a házából, azzal, hogy többet nem szándékozik vele beszélni. (Az olvasó persze sejti, hogy ez nem lesz így vége… ) Fran ekkor taktikát vált, Calder féltestvéréhez siet, hogy Braggel egyből nyomozásba is fogjon.
Lényegében, Francesca és Calder játszadozik egész végig egymással, ahogyan az előző részekben is, Bragg egyre jobban elhidegül a feleségétől, miközben közeledik a hosszú hétvége, a nyár és a városból mindenki vidékre akar már utazni. 
Fran öccse, Evan is erősen besegített megtalálni Maggie elrabolt gyerekét, mert rájött, hogy a volt szeretője erősen manipulálja a férfit. 
Ebben a részben került talán a legközelebb Fran a halálhoz, de mindig akad valaki, aki a segítségére siessen. Akik eddig a sorozatokban megbújtak, most előkerülnek, mint gyanúsítottak, tettesek, és bűnösök.
Egyedül a teljes sorozatban tényleg csak Francesca nem változik sem gondolkozásban, sem jellemben, miközben ő maga képes másokat megváltoztatni. A szerelmi háromszög pedig már csak a vakok szemét nem süti ki. Valójában a szülők sem könnyű piskóták: Fran apja nem elégszer hangoztatja, hogy a lánya számára egy tisztességes férfi kellene, mint Rick, aki ugye erkölcsös lévén nem fog elválni Leigh Annetől. Fran édesanyja Julia, ő pedig fúriaként még Calder irodájába is bemászik, hogy a férfi elvegye Francescát, amit akkor persze nem akart.

Tiszta tragikomédia, sok viszállyal és még több ellenséggel.