2018. november 29.

Julianne Donaldson: Edenbrooke sorozat

Romantikus történelmi regény, egy kékharisnyás, bakfisos főszereplővel és egy szimpátiát elnyerő férfival. Lássuk hát a természetkedvelő lány és a mindenkiről gondolkodni vágyó férfi szerelmének kibontakozását egy rövidke történetben és ahhoz kapcsolódó előzmény spin-off kötetébe. Maga a történet rövid, nem nyújtódik el, mégis sikerül a lényeget megfogni, a párosunk pedig se nem túl korán, se nem túlságosan későn mondanak egymásnak igent.

Nyelvezetileg laza, gyorsan lehet olvasni, aki kimondottan szórakoztató könyvet szeretne, tipikus angol, 18. századi stílussal, annak bátorkodva ajánlom a sorozatot.

Edenbrooke

Marianne Daventry bármit megtenne, hogy elszökhessen a rémesen unalmas Bathból és udvarlója egyre terhesebbé váló ostromai elől. Nem csoda hát, hogy amikor ikertestvére, Cecily, meghívja őt Edenbrooke-ba, a pazar vidéki birtokra, kapva kap az ajánlaton. Marianne arra számít, hogy végre kipihenheti magát és kedvére gyönyörködhet a szeretett angol tájban, miközben testvére Edenbrooke jóképű örökösét igyekszik becserkészni. Ám idővel rájön, hiába a leggondosabb tervezés, bármikor porszem csúszhat a gépezetbe.
Marianne, aki először egy útonállóval keveredik ijesztő összetűzésbe, majd látszólag ártalmatlan flörtbe bonyolódik, képtelen kalandok egész sorát éli át, míg a gyengéd érzelmek és az intrikák végleg átveszik az uralmat az élete fölött.
Vajon sikerül megzaboláznia csalfa szívét, vagy hagyja, hogy egy titokzatos idegen levegye a lábáról? Annyi bizonyos, hogy a sors nem egy kellemes nyári vakáció reményében vezeti Marianne-t Edenbrooke-ba.


***

Marianne elsőre egy tipikus kékharisnyának tűnik, akiben mégis néha már több bátorság vagy épp vakmerőség lakozik, mint egyes férfiakban. Mi olvasók, már sejthetjük, hogy a fogadóban kivel fut össze, és érezhető a történeten, hogy a lány szánt szándékkal lett elküldve Edenbrooke-ba. Első botladozásai és cserfessége akaratlanul is a birtok örökösének tudomására jut, miközben Marianne igyekszik nagyanyja kérésének megfelelni és megpróbál úrinőként viselkedni, még akkor is, ha ez valójában halálosan untatja.

Eközben a lánynak van egy kisebb komplexusa, ami az ikertestvéréhez, Cecily-hez köthető. Ennek folyamán próbál mindig a nővére kívánságainak megfelelően kompromisszumokra jutni, de van egy határ, aminél rájön, hogy vannak dolgok, amiket nem adhat a nővére kapzsi karmai alá.
Kétségei támadnak, önmaga és Philippel kapcsolatban is, hiszen a két vagyonos fiatal már csak egymásra számíthatnak, ha szerelemből szeretnének megházasodni.

Számomra, ami kifejezetten tetszett, hogy Marianne önmagát adta, még akkor is, ha folyton megdorgálta a tettei után magát, hogy egy úrinő nem viselkedik úgy, ahogy. Philip megragadó, figyelmes és törődő a maga módján és tudatosan igyekszik Marianne bizalmába férkőzni.

Maga a regény lendületes, ahol már azt hinné az olvasó, megoldódik egy probléma, hirtelen felmerül egy újabb bökkenő, így olyan, mintha a szereplőinket sosem lehetne összeboronálni. A szereplő között sok, főleg Philip rokonait kedvesnek véltem, szimpatizáltam velük, míg Cecily szinte már csalódást okozott számomra, ahogyan lehullt az ártatlanságának álarca és megismerjük az indítékait. Ő volt, illetve az ikerlányok unokabátyja az, akik ellenszenvet váltottak ki belőlem.


Edenbrooke örököse

Philip Wyndham sohasem irigyelte a bátyját, Edenbrooke leendő örökösét. Inkább lenne a maga szerencséjének a kovácsa, mint hogy a cím és a rang szabta korlátok között éljen. De amikor a bátyja váratlanul meghal, Philip élete is fenekestül felfordul, mivel a körülmények azt követelik tőle, hogy feladja addigi életét. Philip felölti új szerepét, és London legkörülrajongottabb agglegényeként felváltva vergődik a berzenkedés, az unalom és a düh fogságában. Az események azonban váratlan fordulatot vesznek, mert egy este a sors egy fogadóba vezeti, ahol hősünk megismeri a páratlan Marianne Daventryt.

***

Észrevettem az utóbbi években, hogy nagy népszerűségre tettek szert nem csak a másik főszereplő szemszögéből íródott történetek, hanem a melléktörténeteket is imádják az olvasók, ami szorosan kötődik a főkötetekhez. Ez a spin-off egy érdekes, és lényegre törő előzménye az Edenbrooke történetének.

Választ kapunk Philip hazatéréséről, hogyan vált örökössé, és a kötelezettségeket, mint egy jó házasság nyélbe ütését miért utasította el. Ezzel együtt megtudhatja az olvasó azt is, hogy mi fogta meg elsőre a szinte semmiből érkező Marianne fellépésében. Talán, ez az a kötet, amit nem ajánlott kronológiailag olvasni, és hiába előzménykötet, magam csak a főkötet elolvasása után ajánlom kézbe venni, ezzel egyrészt még a kötet lezárásának ad egy kis lecsengési időszakot, illetve így nem lőjük le Philip titkait, ezzel elveszítve a főkötetben átélhető érzelmek fellángolását. Aki teheti, inkább Marianne szemszögéből élje át a történetben leírt románcot.