2018. november 5.

Gail Carriger: Soulless – Lélektelen (Napernyő Protektorátus 1.)

Alexia Tarabotti több okból sem élhet komolyabb társasági életet.
Elsősorban azért, mert nincs lelke.
Másodsorban azért, mert vénkisasszony, apja pedig talán, ráadásul már meg is halt. Harmadiknak feltétlenül meg kell említenünk a vámpírt, aki az illemszabályokat semmibe véve, bárdolatlan módon lerohanja őt.
De hogyan tovább? Alexia kilátásai nem túl rózsásak, mivel véletlenül megöli támadóját, majd rögtön színre lép a szörnyű Lord Maccon (a nagyhangú, lompos öltözetű, de jóvágású farkasember), hogy Viktória királynő nevében fényt derítsen a haláleset körülményeire.
Míg bizonyos vámpírok váratlanul felbukkannak, mások ugyanilyen váratlanul tűnnek el, és közben mindenki Alexiára mutogat. Vajon ki tudja nyomozni, mi zajlik London legfelsőbb köreiben? Hasznosnak bizonyul-e lélektelen mivolta, amely semlegesíti a természetfeletti erőket, vagy csak felbosszantja ezek gazdáit?
És a legfőbb kérdés: ki az igazi ellenség, és van-e nála melasztorta?

***

Mi kell egy jó arany pöttyös, New Adults kötethez?
Legyenek vámpírok. Elég vérszívós teremtménynek beállítva.
Legyenek farkasemberek. Erősek, szexisek, de legyen meg az a férfias tesztoszteron túltengés.
Legyen benne egy kékharisnya, mert ennél nagyobb polgárpukkasztás nem lehet.
Mindezt fűszerezzük meg egy kis angol teával, szigorú etikettel, sok-sok cinizmussal és ne maradjon ki belőle a szerelmi szál.

Teljesen új élmény, az elolvasása után nem éreztem hiányt, ami a korszakhoz, a stílushoz szükségeltetik, mindent maradéktalanul megkaptam. Melasztortával együtt.

Alexia Tarabotti élete kicsit sem tűnik unalmasnak, főleg, mikor az olvasó szembesül azzal, hogy az első fejezet kellős közepén megtámadja egy vámpír. Huszonéves leányzónk nem hagyja magát megharapni, bár, ha akarná, sem tehetnék meg. Természetesen, ennek tudatában oldja meg kényes helyzetét, arra sem várakozva, hogy megsegítsék. Ha az olvasónak ennyi izgalom nem lenne elég, még bele lett sűrítve a történetbe a másik főszereplőnk is, Lord Maccon, akivel heves vitát zargat le Alexia, egyenesen a megölt vámpír mellett egy estélyen.

Teszünk az angolos távozásra, a szabályokra, és miután megismerhetjük Alexia családját, loholunk is megkeresni azokat a válaszokat, amik körbeövezik a várost.

Izgalmas, lebilincselő és szórakoztató kötet bármely felnőttnek, aki szereti a viktoriánus kori, steampunk stílusú, fantasy történeteket. Csavaros fordulatokkal tarkított, de ha szemfüles az olvasó, maga is rájöhet a válaszokra, hamarabb, mint a Lélektelenünk.

A szerelmi szál pedig szerintem egészen egyedi, érdekes, az akkori korszakhoz viszonyítva vérlázító, mégis szenvedélyes. A zsák tényleg megtalálja a foltját?

A könyvsorozat többi részéről és olvasási élményeimről az alábbi bejegyzésekben olvashattok:
https://schildkrotemegmondja.blogspot.com/2018/10/gail-carriger-changeless-valtozatlan.html
https://schildkrotemegmondja.blogspot.com/2018/10/gail-carriger-blameless-szegyentelen.html
https://schildkrotemegmondja.blogspot.com/2018/11/gail-carriger-heartless-szivtelen.html