2022. július 23.

Schildkröte megmondja… egyáltalán lehet a nőknek döntési joga?

Kemény címmel kezdtem most kiváltképp, mivel sajnos az internet odáig fajult, hogy képtelenek a kanapéhuszárok mások életét elfogadni. És pont ők beszélnek alkalmazkodásról, miközben akiket szidnak, hogy nem normálisok (inkább a társadalmi nyomásnak nem tesznek eleget), minden nap keményen küzdenek azért, hogy alkalmazkodjanak a szegény gondolkodású egyénekhez.

Megdöbbentő, mennyi nő esik áldozatul zaklatásoknak, erőszaknak, és mérgezőbbnél mérgezőbb kapcsolatokból menekülve nehezen adnak hangot sérelmeiknek, gátlásaiknak, mígnem ott tartunk, hogy elkezdünk mesélni egymásnak… és lassan látok esélyt arra is, hogy tudunk is segíteni nőtársainkon.

Abortusz, gyerek és ami körülötte van, avagy még mindig egymás méhében kutakodnak. Ugyebár köztudott tény, hogy a nők két dologért képesek mindent megtenni: azért, hogy legyen gyerekük és azért, hogy ne. Erre a világban mivel állnak szemben? A férfiakkal, akik úgy vélik, majd ők eldöntik ennek a helyzetnek a véglegességét. Ezek után teljesen érthető a kétségbeesés azok részéről, akiket már a nőtársai is „piszkálják”, téves hiedelemmel, hogy jogot formálhatnak a többi nő döntései felett. Hasonló cipőben járóknak üzenném, hogy nem kell ezekre tekintettel lenni, mivel tényleg csak is egyéni döntés az, végül mit szeretnél elérni az életben.

Nárcisztikus férfiak és a majdnem pszichopata kapcsolat. A manipuláció bizony nem egy ember életét keseríti meg, és miközben, akik sosem élték át, nem értik meg, miért nem tudnak az áldozatok kilépni a karmok közül. Egyszerű a képlet, mivel az egyén elhiteti az áldozattal, hogy minden rendben van és helyes az, ahogyan irányítják őt. Hogyan lehet védekezni ellene vagy éppen kilépni? Tanulj, fejlődj, fókuszálj önmagadra, és a legfontosabb, légy okosabb, leleményesebb, és lelkileg erős, hogy merj elmenekülni, minél hamarabb.

Nem hiszünk az erőszakban… de megteheti bárki ellenünk. Sajnos ez nem felnőttkori nyavalya, hanem már gyerekkorban érheti az embert nem csak a fizikális, hanem a verbális bántalmazás, ami sajnos nem egy generáció gondolkodásmódját formálta meg. Sok megnyilvánulása van a felnőttek körében, mint az agresszivitás, passzív szociális élet, vagy éppen a negatív gondolkodásmód. Tudatosuljon, hogy nem kell olyannak lennünk, mint az előző generáció, nem kell teherként hordozni mások lelki sérelmeit és pláne nem kell az utódokkal úgy bánni, ahogyan velünk tették előtte. Sosem késő a gondolkodásunk, elveinket újra formálni, esetleg pozitívabbá változtatni, főként önmagunkért, és utána másokért.

Miért kell hisztizni? Mondhatni a feminizmus egyfajta negatív értelmezéssel társul, miközben háttérbe szorul a lényege, miszerint képesek legyünk nőként olyan életminőséggel rendelkezni, akár a férfiak. Lássuk meg a bennünk rejtőző lehetőségeket, tudjunk segíteni másoknak is, akárcsak egy jó szóval. A keményen küzdés nem mindig arról szól, hogy mások ellen irányuljon, hanem felismerjük azt, hogy mire vagyunk képesek egyedül, milyen célokat és sikereket érhetünk el, ha megdolgozunk érte.

Ne feledkezzünk meg arról, jogunk van hozzá, hogy az életünkről mi magunk döntsünk, és aszerint éljük az életünk, ahogyan az elveink és elképzeléseink álmodják meg.