2022. október 29.

Schildkröte Őszi olvasmányok 2022/1

Ismételten nem kevés olvasmány került terítékre az elmúlt pár hónapban, amiket össze is gyűjtöttem, ráadásul öt különböző magyar szerző kötetével ismerkedtem meg. Első körben három író történetét mutatnám be.

Suzanne Wolf: Jelvény mögött

Fülszöveg:

Michael Walsh a rendőrség elit csoportjának vezetője. De munkájának van egy másik oldala is, melyet csak kevés ember ismer és még a barátok előtt is titkok öveznek. Új beosztása újra összehozza legjobb barátja és egyben kollégája húgával, aki iránt titokban, régóta gyengéd érzelmeket táplál. Elizabeth Foster rendőr családba született. Szülei tragikus halála után nagynénje és nagybátyja nevelte fel testvérével Lucassal együtt. Életének legfőbb célja, kideríteni miért kellett a szüleinek meghalnia és megtalálni a gyilkosukat. Azonban életében egy nem várt fordulat következik be. Új főnöke nem más, mint Mike, Lizi titkos nagy szerelme. Vajon életben tud maradni egy olyan szerelem, melyet a barátok, sőt még Lucas előtt is titkolni kell? Meddig bírja el egy kapcsolat az állandó titkokat? Teljes egészében bepillantást nyerhetünk a Jelvény mögötti életekbe és sorsokba?

Mindezekre a kérdésekre, választ kaphatunk Suzanne Wolf lebilincselő, akciókban és váratlan fordulatokban gazdag könyvében.

Szerelem, erotika, korrupció, akció.

***

Az első kötet a legrandomabb választásom volt talán ebben az évben, és két tényező játszott szerepet: az egyik a kötet rövidsége, a másik pedig az, hogy régóta állt a polcomon. Nos, maga a történet egészen jó, könnyen belemélyülhetünk a történetbe, ami a jelen korunkban játszódik, teljesen amerikai feelinggel, ahol egy nyomozó család életébe nyerhetünk betekintést.

Maga a rövid cselekményszerkezet megadja azt, hogy minél rövidebb monológokkal legyen tarkítva és több esemény zajlik a jelenetekben. Sebesen haladó történetet kaphattunk, ahol egy egész csapat közös munkáját lehet végig kísérni, mindezt két szemszögből láttatva.

A két főszereplő dinamikája játékos, az elején gyorsnak tűnő tempóval lendülnek bele egy mondhatni titkos kapcsolatba, ami végül lassan tisztázódik, hiszen a rokonok vizslató tekintete elől úgy sincs menekülés.

Összeségében az akció és az erotika-romantika kombináció jó összhangban áll a történetben, egyik sem emelkedik ki túlzóan, így több olvasót csalogathat a kötet irányába. Első kötetes szerzőként pedig nagyon jó kikapcsolódó olvasmányt kaptunk, és nagyon remélem, hogy a második kötet, rész esetében már láthatunk némi javítást, javulást az írástechnikában.

 

Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza (Felföldi rejtélyek 1.)

Fülszöveg:

Egy kotnyeles újságírónő

Egy kemény nyomozó

És egy kaméleonként rejtőzködő gyilkos

Amikor Lottie Kelsey szomszédja gyanús körülmények között eltűnik, a kíváncsi újságíró azonnal szimatolni kezd. Eddig kultúráról írt az Edinburghi Krónikákba, ám főnöke nem engedi komolyabb témák közelébe. Lottie elhatározza, hogy bármi áron összehoz egy ütős címlapsztorit, és megmutatja, hogy az ő helye nem a kultúra rovatnál van. Nem számol azonban a nyomozást vezető zsaruval, aki egy kanál vízben meg tudná fojtani, és folyton keresztbe tesz neki.

Tristan Huntert egy tragikusan végződő akció után helyezik át Edinburghbe. Gyötri a bűntudat, amiért magára kell hagynia sérült barátnőjét Londonban, de nincs más választása. Amikor egy eltűnés véres gyilkosságba torkollik, Tristan rájön, hogy erre a lehetőségre várt. Ha elkapja a gyilkost, visszatérhet korábbi életéhez. Nem számol azonban a minden lében kanál újságírónővel, aki állandóan beleüti az orrát a nyomozásba, és a feje tetejére állít mindent, amiben eddig hitt.

Lottie és Tristan eszeveszett hajszába kezd az arctalan gyilkos után, aki olyan könnyedén csúszik ki a markukból, mintha szellem lenne, miközben egymással és zavaros érzéseikkel is meg kell küzdeniük.

Mennyire kell elcseszettnek lenned ahhoz, hogy arra vágyj, aki gyűlöl?

Mi fog végül győzni: az elvek vagy a szenvedély?

Vagy a gyilkos, aki senkit sem kímél?

***

Megyeri Judit amilyen kis ismeretségű volt még az előző évben, idén nagyon belehajtott a szerzői életbe, és kiemelten sok kötet került ki a keze alól. Szerencsére a kisebb kiadók is felfigyeltek rá, így számomra is olyan érzésem van, hogy miden hónapra jut egy regény a szerzőtől.

Kifejezetten a kihíváshoz kezdtem bele, mivel kérdéses volt, melyik kötet lesz a nyerő a kihívásnak való megfeleléshez, ahol a főszereplők ellenségeskedéséből barátokká, szerelmekké kell alakulniuk. Ennek a pontnak teljes mértékben megfelelt a történet, mivel a két főszereplőnk már az első oldalakon kifejtik egymással szembeni gyűlöletük, csak azért, mert nem ismerik egymást igazán.

Az olvasó mindkét szereplő életébe betekintést nyer, és vicces párbeszédek alakultak ki a kotnyeles újságíró és a nyomozó között. Ha pedig valaki nem éppen a romantikát keresi a kötetben, az sem fog csalódni, mivel a skót hangulatú krimi teljesen beszippantja az embert, és váratlan fordulatokkal megfűszerezve lepnek meg minket. Már dörzsölöm a tenyerem a folytatáshoz, mivel még nem jutottam el a beszerzésig, viszont izgatottan várom, hogy folytathassam szereplőink kalandját.

 

Erberling Judit: Szirmok

Fülszöveg:

A Szirmok bájos, nőies külsejével hívogatja az olvasót, azonban a női lélek mélye nem mindig olyan bársonyos, mint a lehulló virágszirmok… Az élet egy átmenet, minden elmúlik, a bú és az öröm is, csak rajtunk múlik, hogy melyik része ragad meg bennünket jobban. A kötet a természet, az ünnepek, az álmok és az érzések – legyenek azok akár pozitívak, akár negatívak – köré gyűjti a verseket kis csokrokba, ahogy a szél is olykor kisebb kupacokba fújja a lehullott virágszirmokat. Szálljunk együtt szirmokként a gondolatok szárnyán!

***

Az előző verseskötetéhez viszonyítva tartalmasabbnak véltem az új gyűjteményt, ráadásul kategóriákra szedték, így bármikor kézbe vehető, ha szeretne valaki pár sor értékes pillanatot csenni az életébe.

A kötetbe láthatóan több pozitív, és jó hangulatú vers került, bárki bele tudja élni magát akár az ünnepek varázsába, vagy azokba a magányos pillanatokba, amikor csak egy forró itallal ücsörög a nappaliban. Ismét került bele pár személyesebb hangvételű gondolat is, ahol azok is betekintést kapnak Judit életébe, akik nem igazán ismerik az életét.

Tetszett a szerkezet, a gondolatok összetettsége, és azok a percek, amiket a sorokra szántam, kicsit kiröppenve a szürke hétköznapokból, ezzel mosolyt csalva fáradt lelkembe.