2017. március 13.

On Sai - Calderon 2 avagy felségáruláshoz bricsesz dukál


Az első kötetről itt olvashatsz:
Calderon, avagy hullajelölt kerestetik

Calderon kapitány élete pokol: a sajtó árulónak hiszi, a nemesi körök megvetik, ráadásul még az űrhajón is próbára teszi türelmét a nőkből álló legénység.
 Calderon el akar jutni a hadgyakorlatra, nehogy merényletet kövessenek el a császár ellen, de áldásos tevékenységének hála a Ferrero Ház a bukás szélén táncol. 
Ami a legbosszantóbb, Taina körül is felbukkan egy jóképű, szőke szamuráj. Calderon kénytelen cselekedni, bár nem épp úgy, ahogy mások várják…

Taina élete is kemény. A nagyapja férjjelölteket válogat, ám a lány megsejti, hogy a szamurájokat nem a keze érdekli, hanem egy érthetetlen politikai játszma. 
Kicsoda ő? Miért irtották ki a család Tivesgei-ágát? Barátja vagy gyilkosa a szamuráj, aki a nyomában jár? Taina csak két dolgot szeretne: nyugalmat és Calderont.

A fiatal főnemes és a makacs japán lány összefog a Birodalom megmentéséért. Azonban most Sexert báró az ellenség, aki mindenkinél ügyesebben űzi a Játékot. Vajon sikerül megvédeni a császárt a merénylőktől? És önmagukat a császártól?
De legfőképpen, ki kerül ki győztesen abból a harcból, ahol a szerelmi ötszög tagjai rajtuk kívül egy nemes hölgy, egy szamuráj és egy élő kard?
A Calderon, avagy hullajelölt kerestetik várva várt folytatása.

***

Három mozdulat jobbra, kiskanál ki, megkocogtatni a fehér csésze peremét, majd három kavarás balra, és újra ki a kiskanalat. Úriember így kávézik, még akkor is, ha huszonöt nő üvölt vele.

Még el sem kezdi az ember olvasni az első fejezetet, aki már olvasta az első kötetét, már is belemerülhet Calderon kis világába, aki minden káosz felett is higgadt tud lenni. Mondhatni, mosolyt tud azonnal csalni az olvasó arcára.

Calderon sikeresen teljesítette feladatát, de kénytelen kiiktatni magát a politika kezei közül. Így felkerül egy másik hajóra, ahol egy seregnyi nővel találja szemben magát. Úriember módjára próbál tiszteletet kicsikarnia még a veterán harcosokból is. 
Eközben gondol egykori harcos társára, Tainára is, akit visszaküldtek szülőföldjére, hogy nagyapja minél hamarabb házasságba kényszerítse. Természetesen, nem szeretné belerángatni társait az érzelmeibe, amivel előbb vagy utóbb kénytelen lesz szembenéznie.

A párosunk admirálisa, Oregon próbál segíteni nekik, aki nem győzi Calderon tevékenységeit eltussolni. Eközben Calderont saját apja is védi, aki a fejével játszik a császárral szemben. Miközben védik főhősünk hátát, ő szembe száll a Galaktikával.
Részletes történet, rengeteg cselekménnyel, kicsit belekóstol a japán tradicionális szokásokba.

Taina egy erős női karakter, aki képes Calderon makacsságát helyrerázni. Még ha ez bosszúsággal is jár Calderon szemében, mondhatni egymást segítve jó párost alkotnak.
Hiába a hűvösség, a távolságtartás, az udvariaskodás, Tainának bátornak kell lennie, míg Calderonnak a végső döntést kell meghoznia, hogy kivel akarja leélni az életét.

Minden apró kis mondat önálló jelentéseket hordoz. Teaszertartás, szamurájok, a hűség, hagyomány, a főnemesek viselkedése hagyományokkal tűzdelve egy teljesen modern, sci-fi típusú történetben. 
Érdekesen jelenik meg az udvarlás, a virágnyelvek használata, a burkolt szexualitás, ami miatt bárki könnyen bele éli magát a történetbe, kortól függetlenül.
A végső kardtáncban sem kételkedek, hogy miért tangó lett az ősi zenéje a rituálénak.
Ezeken felül egy kis gazdaság politika is beleíródott, ami nem csak a sztereotípiákra alapoz.

Fogyasztásra hozzá ha nem is algából készült, a rendes kávé is megteszi.