2022. január 23.

Karády Anna: A füredi lány (A füredi lány 1.)

Az év első regényét egy számomra új szerzőtől választottam, aki új perspektívát mutat be az olvasóknak Balatonfüredről, egy elfeledett korszakról mindezt friss magyar kortás romantikus irodalmi köntösbe bújtatva.

Fülszöveg:

Szerelem téren és időn át…

Almássy Anna, a XXI. századi jogászlány akaratán kívül az Úr 1763. esztendejében találja magát. Kénytelen beilleszkedni a közösségbe, míg rá nem jön, miként juthat egyszer haza. Hamar megérti, a szabályok itt pofonegyszerűek: a vérhatalom jogán a földesúr élet és halál ura. A lány számára úgy tűnik, mintha a sötét középkorba zuhant volna vissza: pestis, máglya, pellengér, éhínség… Ám a rémisztőnek tűnő világban is létezik az az időtlen érzés, amelyet úgy hívunk, hogy szerelem.

Anna egy napon találkozik nemes Oroszy Mihállyal – a fiatal földesúrral. Mindenben különböznek, mégis szenvedélyes vonzalom alakul ki közöttük. A mai értékek szerint nevelkedett lány és az előjogokkal született férfi eltérő világlátása drámai helyzeteket szül. Vajon a két világot összekötheti a szerelem?

Karády Anna elsőkönyves szerző, balatonfüredi jogász, aki a város múltját és természeti kincseit kisiskolás kora óta kutatja. Az évek során szerzett ismereteinek a lenyomata ez a történelmi, romantikus debütregény, amely megmutatja, hogy a szerelmet sem az idő, sem a tér, sem a társadalmi különbségek nem képesek eltiporni.

***

Akik olvasták az Outlander legelső kötetét, talán ismerős is lesz nekik a történet kontextusa, ahol az időutazás és az ezzel járó kellemetlenségek, meglepetések lepik meg a főszereplőnket.

Az is valószínű, hogy Anna karakterét maga a szerző élete és személye adta, ami által sokkal emberközelibb lesz, hiteles és nincs benne ellentmondásos gondolatok, mivel kidolgozott főszereplővé vált.

A történet élvezhető volt, tipikusan pár nap alatt befejezhető kötet, pörgős cselekménnyel és váratlan fordulatokkal tarkított történetről beszélhetünk, ami kifejezetten kikapcsolja, és jó hangulatra derítheti az olvasót.

Többet megtudhatunk az egykori és a mostani Balatonfüredről, ami még inkább segít elmerülni a történetbe. Egy régebbi, lassú kultúra tanúivá válhatunk, ahol más szabályok szerint élnek az emberek, Anna pedig teljesen egyszerű emberként igyekszik beilleszkedni a számára ismeretlen, régi dolgokba. 

Az emberekkel kialakított kapcsolatai összetetté váltak a kötet végére, és egy kifejezetten gyors, mondhatni fél éves ismeretség után köti össze az életét Oroszy Mihállyal, aki félve tapogatózik a jövő fele, de sok választ nem kaphat a szövevényes magyar történelem eseményeiről.

A romantika zsánere szőtte történetszál teljes mértékben átitatja a regényt, semmi nem maradt ki belőle és egy kellemes, szép szerelem tanúi lehetünk, ahol mindkét fél a rövid időtartalomhoz viszonyítva teljesen lassan kerülnek egyre közelebb egymáshoz.

Oroszy kifejezetten jó karakterű könyves férfi, és jó kémiát alkotnak Annával. A köztük levő kort okolhatjuk a legtöbb fennálló kérdésre, amik már-már problémává generálódnak, viszont mindkét karakán egyén igyekszik megoldani a közéjük álló feszültségeket.

Sok történelmi helyzetet vázol fel a történet, így aki nincs annyira tisztában az akkori élethelyzettel, azoknak sok információt nyújt a kötet.

Ezen felül egy olyan főszereplővel járhatjuk körül a helyszínt, aki minden társadalmi réteghez hozzáfér, a szegény jobbágyok között dolgozva elkerül szolgálni a nemesek közé, mígnem Oroszyval komolyabb kapcsolatba kerül, így a második részben már nemesasszonyként láthatjuk viszont a történetben.