2022. január 23.

A kultúra napja – interaktív könyvbemutató

Az idei év egyik legváratlanabb eseményén vehettem részt, mondhatni teljesen véletlen és ez a különleges program talán segít abban, hogy ezt az évet végre lassan elindíthassam.

A makói József Attila könyvtár ebben az évben is nagyon kitett a kultúra napjára, és pár napos rendezvénysorozattal csalogatta a környéken élőket az épületükbe, hogy különböző programokkal és kiállításokkal ismertessék meg a látogatókkal a magyarok, és a magunk sokszínű kultúráját.

Magam a szombati napra voltam elhívva, egyrészt a résztvevők miatt is, mivel négy táncos is fellépett a délutáni nap folyamán, ami mondhatni egy egészen különleges könyvbemutató részét képezte.

Aki járt már könyvbemutatón, azoknak nem kell mesélnem, milyen menetrend alapján vehetünk részt ezeken a programokon, így teljesen meglepett, hogy nem holmi beszélgetés tanúi lehettünk, ahol megismerkedhetünk egy kötet vagy egy szerző életéről.

A beszámolót díszítette pár apróság, képek bemutatása, zenét halhattunk a témához illően, a szerző származási helyéhez illő táncot láthattunk és még a végén dal is csendült fel pár önkéntes által, miközben a szerző érdekes történeteket osztott meg a közönséggel az életéről, és mondhatni a könyveiről is, amik ennek a különös életnek a lenyomataivá váltak.

Eszterhai Katalin neve teljesen ismeretlen volt számomra mindvégig, és mondhatni a vonzás törvénye adta a lehetőséget a találkozásra, mivel előtte nap láttam a könyvbemutató programját, ahol a legfrissebb kötetét helyezték előtérbe. Maga a kötet sem kelltette fel az érdeklődésem, így meglepett a döntésem, hogy ha már a táncosokat megnézem, akkor a könyvbemutatót is végig ülöm, na meg hogy meg is jelenek a programon.

A két órás program teljesen lenyűgözött, és a pozitív, energikus, gazdag gondolatok feltöltöttek lelkileg, és jó volt élőben is találkozni hasonló személyiséggel, amilyennel eddig csak az interneten találkoztam.

Kicsit úgy is érezhettem, hogy a könyvek háttérbe szorultak a történetek mellett, viszont nagyon jó betekintést nyerhettem a szerző összes kötetébe, mivel magáról az életéről, a változásokról és ezek egyvelegéről szólnak az írásai.

A Csillag lettél című kötete édesanyjával kapcsolatáról számol be levelezés formájában, amiben részletesen kifejti mindazon gondolatokat, amiket nem tudott személyesen közölni az érintett féllel. Az Akaratunk gyógyereje című gyűjtemény volt a legelső kötete, ami a testi-lelki egészség helyrerázásáról szól, és a szerző küzdelmeiről.

Eszterhai Katalin nem csak a pozitív energiákkal látja el az olvasókat, hanem spirituális szemlélettel is közelíti meg a problémák megoldását, amihez szintén két könyve van kínálatban, aminél az egyik a szeretet tanulásáról, a másik pedig az élet szemléletéről mesél.

Emellett a nyugati szemléletet is magával hozta hazánkba látogatásával, és így igyekezett gazdagítani a programon részt vevő közönséget pár gazdagító gondolattal.