2022. január 9.

Böszörményi Gyula: Monyákos Tuba és a csatornalidércek (Monyákos Tuba-történetek 2.)

Az előző év utolsó kötetének is mondhatjuk ezt a regényt, és mivel elég kalandos és hosszú olvasmánnyá alakult, illik kicsit részletekbe menően mesélni erről a kötetről.

Fülszöveg:

Mit tegyen a kölyöklidérc, ha egy szép napon – miután sikerült megszöknie a Lidérc Árvák Fészkéből – azon kapja magát, hogy bűbájjal terhes sorsa Budapest csatornáinak mélyére vetette? Mit tegyen, ha olyan csóró, hogy már-már kilátszik a nadrágból a feneke (ami lidércéknél se üdvös!), és egyetlen segítőkész rokonra sem lel? Valóban kellemetlen helyzet, különösen, mivel a Lipótvárosi Lidércklán által üzemeltetett úszó szigetváros lakói, kik közé hősünk keveredett, nem épp mimózalelkű kiscserkészek.

***

Sokan mesének is vélhetik ezt az ifjúsági fantasy sorozatot, ami gyökeresen kapcsolódik a szerző egyik legismertebb könyvsorozatához, a Gergő-regényekhez, mégis miután elvonatkoztatunk hasonló előítéletektől, olyan jelenetekre bukkanhatunk a kötetben, ami sok meglepetést tartogathat az olvasónak.

A fantasy jellege mellett a Gergő sorozathoz hasonlóan megkaptuk ebben a részben is egy teljesen önmagát megálló nyomozással telített krimiszálat, ahol Monyákos Tuba nem kicsi kalamajkába keveredik. Ebből menekülni készül, és mire kezd megnyugodni a helyzet, váratlan fordulatként pont ő lesz az, aki a valódi gyanúsítottak után ered.

Az elfeledett és mellőzött lények világába nagy betekintést nyerhettünk, szemben az első részben bemutatott IGÁZÓ intézmény esetében, itt a felnőtt lények mindennapjait követhettük figyelemmel, akik a főváros csatornarendszerében rejtőzködnek.

A kedvelt pipamocsok lidércünk most sem okozott csalódást és kitartóan küzdött egészen a kötet végéig, miközben nem feledte el a barátait, akik folyamatosan támogatták.

A kötet vége pedig elérte azt, hogy minél hamarabb belefogjak a trilógia utolsó részébe, ahol mindenre magyarázatot kaphatunk ahhoz, hogy megértsük, miért került be egy éber a Lidérc Árvák Fészkébe.

Humoros, váratlan fordulatokkal szőt történetet kaptunk, amiből nem hiányzott az ízes, kicsit sem káromkodásnak tűnő elszólások, ezzel is szórakoztatva az olvasót, miközben folyamatosan izgulhatunk Tuba menekülési manőverein.