2016. február 23.

Csütörtöki kávészünet #15 (Középsuli sorozatról)

Középsuli.hu  ( Lehetőség szerint csak 16 év felettieknek!)
Leírom nektek a véleményem a sorozatról, összetettségéről és felépítéséről.


Jó 1 éve megindult egy ötlet a magyar Youtube világában, hogy egy tizenévesekhez szóló műsort készítsenek. Elkezdték hirdetni a csatornát a mára már népszerű magyar videó bloggerekkel, de az első sorozatrész elkészítése után, a Videómánia kritikusa készített belőle egy kritikai beszámolót, ami egy nagy ugrás volt a népszerűségi ranglétrán. ( bevallom és is innen értesültem a sorozatról ) Ez a sorozat a Középsuli.

A csatorna kezdetben villámkérdéses videókat készített, ezután kezdődött el a jó 45 perces sorozatrészek készítése. Ezek a részek kb. 2 hetente láthatóak, mivel a stábvideójukban elmondták, hogy 4 hetente forgatnak le 2 részt egy nap alatt.

A sorozat célja: még nem tárult fel előttem ez a mizéria, a szórakoztatáson kívül. A célcsoportnak nem csak a tizenéveseket sorolnám be, hanem akár a gimnáziumba készülő általános iskolásoktól kezdve akár a szülőkig, akik nem értik meg a "modern" kamaszok világát.

Főbb momentumai: a sorozat be szeretné (ismétlem, SZERETNÉ! ) bemutatni a gimnáziumi élet sokszínűségét, a tizenévesek viselkedés- és szubkultúráját. Minden típusból próbáltak betenni az osztályba egy karaktert, bár a való életben tudjuk, hogy ez kivitelezhetetlen konfliktusokat és zűrt okozna.

Valódi jelentéstartalom: felejtsd el, nincs. Ha csak nem hiszed azt, hogy a kigyúrt pasik menők, minden lány pénzéhes kéjenc és egy stréber csajból egyik napról a másikra egy szektatag lesz.



Szereplői, plusz jellemzéssel:

Eszti, a sportlady Kinézed egy enyhén húsos karakterű, kisminkelt csajról, hogy sportol, csak mert egy nylonpólót vett fel? A sorozatban sem fogunk nagyon többet hallani erről a hobbyjáról. Maximum csomó alkalommal elhangzik, hogy szeret focizni és ennyi. Először Bendével járt, aztán az osztályfőnök fiával. Nincs unalom körülötte.

Olivér, a rosszfiú Köszi szépen, erőltetetten rossz. Később kiderül, hogy szekálásban meg éneklésben hajlandó bármit is produkálni. Neki van a csapatban csak munkája.

Zsófi, a pasifaló Csak mert mindenkire erőltetetten rátapad, még nem lesz valaki szajha. A sokadik rész után kiderül , hogy valójában csak a szája nagy, és senkivel nem volt még intim kapcsolatban. Ő játssza el a tipikus "üres fejű nőt" amit legalább jól előad.

Berci, a stréber A fiú, aki a mezőgazdasági életben nőtt fel, szerinte a körte teszi őt okossá. Ego az van, nem is kevés, bár a karakteréhez nagyon hűen játssza el, és ez a fajta önbizalom szerintem elnézhető tőle, mert a tudása a karakterének megvan hozzá.

Rozi, a lúzer Hát, elég szkeptikus vagyok a karakterét illetően, egy kicsit szétszórt, kicsit butuska lányt ismerünk meg, akit először a mázlista címen illetném, miután nyert a családja a lottón, erre elköltötte az összes pénzt magára, azt gondolta, ettől lesznek barátai, ott akarta hagyni az iskolát, de miután ellopták a drága táskáját, rájött, hogy még rosszabb helyzetben van, mint volt. Visszakerült az osztály szélére, elkezdték szekálni és semmibe vették. Túlzó a szekálása, néha túl erőltetett, néha felesleges, a lány nagyon jól játssza el ezt az amúgy nehéz szerepet. Annyira jól, hogy a néző tényleg sajnálni kezdi.

Paula, a cserediák Egy spanyol diák eljön Magyarországra, ahol még szieszta sincs? Az év vicce. Először egy csendes, szerény lányt ismerünk meg, a sorozatban belemélyedve viszont egy álszent, kéregető lánnyal állunk szemben, aki el akarja csábítani a barátnőjének a barátját, miközben vigyorog és dorombol mindenkinek. Főbb tulajdonsága még, hogy egy csomó pénzt hülyeségre költ el, nem a saját pénzéből.

Barbi, a tatai lány Tatáról került ebbe a suliba, elég szürreális helyzet. Bende neki a minden, féltékenykedő és minden lányt riválisának tart. Esze neki meg egyértelműen nincs.

Korinna, a bombázó Nem tudom, mi okból kapta ezt a jelzőt, mert a mellén kívül más nem utal erre. Tipikus álmodozó lány, okos, küzd osztályelsőként a csapat összefogásáért is. A tesiórákat nem bírja, folyton fogyókúrázik, keresi az igaz szerelmet, ebből kifolyólag kicsit naiv természetű. Kedvenc időtöltése a középsuli.hu sex és phicho rovat olvasgatása.
Később megismeri az élet sötétebb oldalát egy idegen lánnyal, aki belerángatja a féktelen bulizások és kicsapongások forgatagába. Emiatt az egészsége és a tanulmánya is romlik.

Bende, a macsó Az összes csaj az álom pasinak vallja, valóban meg elég rámenős fiú, mindegy kivel van, már az elején több lánnyal is kavart. De mint a szőke hercegnek, neki is megvan a maga hibája. Végül meg a főbb problémája mindig, hogy melyik lányt (nem akartam mondani, hogy a bal- vagy a jobb kezét öhöm.. ) válassza.

Dominik, a srác Őt a szerencsétlen flótásnak mondanám, aki igazi barátként bánik a lányokkal. Tipikus barátzónás fiú. Mikor meg beleszeret Juliba, aki meg egyértelműen undorodik tőle, minden idiótaságot elkövet, hogy elnyerje a szívét a lánynak.

Juli, az évfolyamtárs a másik osztályból könyörögte át magát, mert mit nem ad az ég, ő is Bendét akarja magának. ( Ekkor már elég furán nézek a képernyőre, mégis mi a francot esznek azon a kigyúrt, amúgy meg esze nincs fiún, aki csak balhézni tud. ) A lány nyíltan kikezd vele, Bende veszi is alapot, de még nem dőlt el, Bende őt fogja-e választani.

Matyi, a sármőr Ezzel a karakterrel sem tudtam, mit kezdeni, Kiderült, hogy Barbit ismeri, jártak is együtt, Bendével összetűzésbe került, nagyon más nem írható a számlájára.

Zsanett, a pázacica Csak a plázáról beszél, meg a pénzről, a tudása nem egy fényes elméről tanúskodik, ha meg el van tiltva a plázától, kiakad.

Réka a vadóc Egy kemény emos csajt betettek az osztályba, aki keményen elkezdi szekálni Rozit. Bosszúforraló, negatív jellemű. Többet még nem nagyon lehet tudni róla.

Különbségek a sorozat és a való élet között:

Annyi közük van egymáshoz, mint a kutyának a macskához.
  • Sztereotípiák halmaza: a lányokat üresfejűnek, pénzéhesnek és szajhának mutatják be, amit egy átlagos tizenéves lányról hát messziről sem lehet elképzelni.
  • A macsó fiúk a legnépszerűbbek: a való életben ez nem a nyerő szelvény.
  • A strébereket utálják: való igaz, de lekezelni nem szokás őket.
  • A tesiórák kínzások: többnyire, de ez nem relatív. Főleg nem a beszédhibás ordító tanárok. A szadista tanár az elterjedtebb variáció.
  • Telefonon puskázás: való életben elő sem mered venni a telefont, nem hogy a padon tartva puskázni.
  • Lúzerség: nem egy szokványos stílus, inkább a kiközösítés jellemző a való életre.
  • A fegyelmi tárgyalások: cirkusz az egész. A mi tanáraink elküldenének minket a víg bús p**sába, ha ilyen problémásak lennék.
  • Randi az osztályfőnök gyerekével: van neki gyereke?
  • Az órai felelések: ez is a kínzás kategóriába tartoznak, még ha szenvedő arccal felelnének. A kérdések meg röhejes, általános iskolai anyagok, persze, ne bonyolítsuk meg ezt az iskolai életet még komoly felelésekkel. A való élet? Ülj le fiam, 1-es!

Összegzésem a sorozatról

A 20. rész megtekintése után is merültek fel érvek és ellenérvek, hogy miért ellenzem a sorozat jeleneteit komolyan venni.

Sok negatív szereplős a történet, sok túlzással, de ez nem a színészek hibája, mert ők nagyon jó alakítást játszanak, nincs okom kritizálni a munkájukat.

Magával a történettel van a probléma és a jelenetekkel, amikkel próbálják kitölteni az emberi érzelemhiányt: kavarások, mint egy brazil szappanoperában, felesleges botrányok, ezeken felül próbálnak valami "újat" mutatni a nézőknek, amivel hát a tájékozottabbak vagy a földrajz kedvelőinek nem nyújtanak új impulzusokat, van jó pár szponzorálás is a műsorban, ami lehet, hogy elsőre fel sem tűnik, de sok apró utalással már-már zavaró is lehet.


Végezetül amit látsz, nem igazán felel meg a reális valóságnak, elég szürreális és egysíkú a történet. Példának egy nagyon negatív, egyes embereknél akár megbotránkoztató szituációk jelennek meg a sorozatban. Kikapcsolódásra belekóstolni lehet, de nem ajánlott.