2016. február 13.

Szombati kávészünet #14 (Tizenéves dilemmák)

Érdekes dolgok a tizenévesekről

Amint elér az ember egy bizonyos kort, amikor már próbálja egyedül megoldani a problémáit, de még a szülői felügyelet ott van a sarkában. Mikor minden bolhából elefántot csinálnak, mikor semmi nem akar összejönni, az önállóság, fafejűséggel koronázva. Nem alázásból, se nem lenézésből írom, hiszen én is benne voltam nem is olyan rég, még fél lábbal ismerem a terepet, de már nincs korlátozásom.
Már jó 3 és fél éve felnőttnek számítok a magyar társadalomban, sőt már fél éve amerikaiak szempontjából is hivatalosan beléptem a felnőtt korba.

Mik azok a dolgok, amiket hiánytalanul átélnek a tizenévesek:

Az első jelek: igen, itt jöhet a menstruációtól, a mellnövekedéstől a szőrösödésen át a mutálásig. Hirtelen növés, vagy véglegesen kicsi maradsz. Felesleges versengés és rettegés az elkerülhetetlen menstruációval kapcsolatban. A fiúkban megnövekedő tesztoszteron képes mindenkitől eltaszítani. Hiszti rohamok, teljesítménykényszer, félelmek, és elszakadás a szülőktől és a kortárs csoport szemén át nézni a világot. Klikkesedés, önzés, és még sok butaság, amik előfordulnak az elején.

A formalitások: igen, ha már túlestél az első vérzésen, valami ösztrogén nevű (amúgy elég szemét) hormon súgja neked a kisördögi tetteket: hisztizz, sírj, nyávogj, küld el a szüleid a francba, és végül panaszkodd ki a barátnőidnek a pasikat. Igen, eddig azt sem tudtad, hogy létezik a másik nem és most meg mindent akarsz róluk tudni.. amíg nem jössz rá, hogy ők sem tudják most, hogy mi van velük, nem hogy te majd kitalálod. Ellopod anyu sminkjeit, parfümjeit, csak legyen jó benyomás, persze a fiúk kinevetnek,végül nyugtázod, hogy gyerekek még, de te már kész kishölgy vagy.

Az új élet: Na most jön a középiskolai élet szépségei, mint a tanulás, első szerelem, új barátságok, új iskola, új környezet. Végül ha beleszoksz, jön az a stádium, mikor rájössz pár életigazságra, de nem látsz benne értelmet, próbálsz magadra rájönni, miközben a szociális élet húz magával. Bulik, első cigi, alkohol, vagy az a bizonyos első dolgok. Szép és jó, végül pedig a csalódásokból felállva utólag tudomásul veszed, hogy ez jó lecke volt az élettől. Már nagyjából sejted, milyen hatással vagy másokra, mik a rossz tulajdonságaid, ilyenkor jön elő a viszonyitatások sorozata, az irigység elsőfokú a lányoknál.

A tapasztalat útja: Már jóval benne vagy a korban, már azt várod, hogy felnőtt legyél vagy már az vagy, mindenkinél eltér, mikor jön el ez a szakasz az életében. Fontos állomás a szakmai/ oktatási végzettség megszerzése, mikor már el kell döntened egyedül, mihez kezdesz. Tanulás vagy munka, itthon vagy külföld, szakma vagy diploma. A másik fontos dolog a magánélet kialakítása, tudjuk már, hogy milyen ember kell nekünk, tudjuk, kik az igaz barátok, ha van már párkapcsolat, tudjuk, hogy ha összeveszünk nem kell egyből szakítani. És végül elérünk az ifjúkor gyötrelmeihez, miközben visszasírjuk a régebbi felhőtlen életünk.