2018. augusztus 19.

Ambrózy báró esete(i), avagy mi lakozhat Ambrózy Richárd fejében?

Ismét felcsigázom az olvasók idegeit, mert ahogyan írni kezdtem a fanfiction jeleneteket, úgy mélyültem el a könyvsorozat jelentős szereplőjének életében.
Van olyan érzésem, hogy ismételni fogom néhol magamat, de mivel nem mindenki olvasgatja a teóriáim a molyos hozzászólásaimban, így kéretik nem figyelembe venni, ha ismerős sorokba botlana iderévülő rajongóként.
Megjegyzem, ezek csak elmélkedések, mindenki jól tudhatja, teljességgel csak az alkotója ismerheti a mi titokzatos bárónkat, így hibák előfordulhatnak. Erősen spoileres!


Egy leányrablás, ahol az olvasó még a szomszéd cselédleány magánéletét is hamarabb megtudja, mint azt, hogy ki is az a bizonyos báró.
Bizony, csalafinta egy figyelemfelkeltés a szerző részéről, hogy az első kötetben fontos szereplők esetében is utolsóként van megismertetve velünk Ambrózy báró.
Természetesen, sokat nem tudhatunk róla, ezt ki is fejtettem, hogy mindig csakis annyit tudhatunk meg Richárdról, mint amennyit Mili „kinyomoz” róla.
A legnagyobb fordulatot a Nász és téboly adja meg ebben… de ott még nem tartunk.

A lány, akit csak teherként számolom fel a konflisra, mert semmi keresnivalója a városban… Bár, a nővére ügye felettébb érdekes.
Először a bűntudat, aztán a fejfájás lepi el Richárdot, fel sem fogva, hogy a következő éve milyen fordulatokat tartogat számára.

A szertelen leányzó több őszhajszálat teremt a fejemre, mint az összes gyilkossági eset együttvéve.
Mister tökéletes morcossága nem tűri meg maga körül a szoknyasuhogást, de valamit tud a Mili, amivel kiérdemli a cinkostárs címet.

Egyszer Mili, máskor Hangay kisasszony, de ne érjen hozzám egy ujjal sem, különben Milike lesz az, amit a számon kiejtek.
Zavarodottság a köbön, amit a „felesleges” vitákkal próbál leplezni Ambrózy báró. Persze, Milit nem olyan fából faragták, aki nem meri felvenni a kesztyűt Richárd ellen. Az, hogy ez inkább felforrósítja a köztük levő levegőt, nem pedig lehűti a megtépázott idegeket… de végül is, minél keserűbb a vita, annál édesebb lehet a kibékülés.

Nem védem meg, ha ennyire önfejű!
Richárd már csak jól tudja, milyen a falnak beszélni, így beletörődve hagyja Milit bajba sodorni… míg az életére nem törnek, mert akkor csak egy fáradt sóhajjal előkapja a sétapálcáját és elüldözi a támadókat, ha már úgyis arra járt.

Megtaláltam! De, ha Mili megtudja, oda a maradék önérzetem is. Apropó, mindkét lányt üldözik, nem lenne jó, ha…
…találkoznának. Talán ez volt a legbosszantóbb jelentet, hiszen az olvasó mindkét szemszöget ismerheti, kivéve, mi járt Richárd fejében. Persze, utólag ez nem is lényeges, mert a két makacs teremtésű leány nem várja meg, hogy a báró rendezze a családi üldözést, helyette mindketten kezükbe vették a sorsukat. Ezzel öntudatlanul is tehetetlen papuccsá változtatva büszke és önérzetes védnökük. Persze, Richárd ezt is sejtette, bár azt éppen nem, mi lesz, ha Mili megtudja az igazságot...

Elismerem, briliáns elme, de még van mit rajta csiszolni…
Mikor megörül annak, hogy félretolhatja az útból Milit, rájön, mégsem olyan jó ötlet, hiszen sok mindent tanult meg tőle Hangay kisasszony. Ambrózy báró egyenjogúságot tanúsítva marad figyelő a háttérben, tesztelve tanítványa képességeit.

Visszatért… Remélem, elég széles a Duna, hogy egyik lány se fusson össze egymással.
Közben fejét fogja, hogy Mili miért Cili után koslat, miközben Emma…

Miért is nem a másik lány?
Szerencsére az érzelmek ennél bonyolultabbak, valójában Richárd egyik lányt sem kívánta különösebben a nyakára, de nem is volt egyértelmű számunkra, mit akart. Hiszen, ha az egyik lány ügyét lezárja, mindennek vége Emmától Milivel bezárólag.
Itt bejön az is, hogy Emma jól sejtette eleinte, később tudta, hogy a húga fülig belezúgott Richárdba, de Mili nem érti meg, mire is lenne szüksége Emmának. Az idősebb Hangai lány meg nem agyal sokat a helyzeten, mert mást sem akart az utóbbi négy évben, csak nyugodt életet élhessen és biztonságban érezze magát.
(Valahogy én is hasonlóan döntenék, ha a kishúgom spekulálna hazatérve, hogyan kerülhetne mihamarabb vissza a fővárosba)

Mire megnyugodnak a kedélyek, fordul a kocka és a bárónk rákényszerül a döntésre.
Az Ármány és kézfogóban már az olvasó egyfajta illúzióba keveredik, mert Richárd férfiasabb gondolatai előtérbe kerültek. Ne legyünk álszentek, nem csak a férfiak, nők esetében is előfordult már, hogy eljátszott a gondolattal, mi lenne, ha… Talán ezek a gondolatai Richárdnak voltak az első olyan megnyilvánulásai, ami szép lassan megtöri a tökéletességét és megmutatja nekünk az emberibb oldalát.
Egy férfi, aki esetlen volt, élni akart, szeretni, még akkor is, ha hét évvel később rájön, hogy őt is átverték, hiába a páratlan ész.
Minél többet tudunk meg Richárdról, lehull róla lepel, és borzongva vesszük észre, hogy vannak dolgok, amikben tényleg nem különbözik a többi férfitől: nem veti meg az italt, vagy a kártyát és enged a csábításoknak, mert hiába az erkölcsös nevelés, ha kíváncsisága a szoknyák után erősebb. Mégis, egy tizenkilenc éves fiatal férfitól mit várjunk?

Mi is van a rózsalánnyal és a nagy szerelemmel?
Jöhet a részemről a hideg zuhany? Richárd vak volt erőteljesen, de betudható tapasztalatlansága lévén, hogy nem tudta a szerelmet és a vágyat megkülönböztetni, így hagyta magát csapdába csalni.  Az, hogy az első szerelem valamiért mindig véget ér, ez is nyilvánvaló volt. De a rózsalány bizony mégsem volt annyira okos, mint amilyen nőre szüksége lenne a bárónak. A hölgy hiába kisnemesi származású, az ehhez tartozó viselkedést tanúsítja a teljes történetben. Első pillantásra is bosszantotta Richárdot, hogy egy nő gyengébbnek tetteti magát a kelleténél, de a Rózsalány esetében itt nem színlelésről beszélünk. Nagy valószínűséggel neveltetéséből fakadóan benne volt az, hogy egy férfi segítse és védje meg, ami a jövőben sem változott. Ahhoz, hogy a húgát megvédje, képes volt az apja parancsainak eleget tenni, nem törődve a következményekkel.

A valóság csúnyábbik arca és vissza a történet elejére…
Ambrózy báró kétségtelenül nagy pofont kapott az élettől, és ugyanezt a veszteséget bárki átélhette egy kapcsolat megszakítása után is. A távolságtartása és ridegsége mind a múltbéli félelmein alapul és mivel azt már jól tudja, mit csinált rosszul, azt a jelenben kell megtudnia, hogyan cselekedhet jól.
Természetesen, Mili segítségére is szüksége van ahhoz, hogy mondhatni közösen oldják meg békebeli szívügyeiket.


[Kép:google]