2021. február 15.

Februári olvasmányok 1/2 (Esterházy, Fischer, O'Wrightly, Romhányi, Rigó, Hope)

Ebben a hónapban sem unatkoztam, és igyekszem fogyasztani a könyvtári kölcsönzéseim, így a rövidebb kötetek mellett tettem le a voksom.

Esterházy Péter: Hahn-Hahn grófnő pillantása

Lefelé a Dunán

Fülszöveg:

Hahn-Hahn grófnőről a gonosz Heine tesz említést a nőírókról szólva, mondván: azok egyik szeme a papíron, a másik mindig egy férfin – kivéve Hahn-Hahn grófnőt, aki félszemű. A regény e nem létező (?imaginárius) szem pillantását irigyli el, evvel nézi a világot.

A regény – főhőse- az Utazó, aki profi utazó, azaz egy gazdagabb úr vagy szegényebb ország kibérelheti, és akkor ő utazni kezd."

Nemcsak a Duna ősforrásához – a regény eredetéhez is visszavándorol új művében Esterházy Péter. Hivatásos utazójának beszámolója a műfajban is kalandozás: a reneszánsz kori csavargóregények, útirajzok XX. század végi persziflázsa, a stílus jellegzetesen esterházys érzéki bájával, fény és árnyék, irónia és megrendelülés felhőjátékaival.

Sokat emlegetett „geopolitikai meghatározottságunk” elegáns és a szó legnenesebb értelmében kellemes írói kifejtése ez a mű, zarándokút egy folyón, mely elemiségével, őstermészeténél fogva összekötni és nem szétválasztani szeretne országokat és nemzeteket, egyelőre hiába: azonban megérint minket az új szempontú, az időlegességet katartikus egyértelműséggel sugalló régi fölismerés: csöndes döbbenete annak, mi a különbség emberi életminőség tekintetében a Duna menti országokban a folyó felső szakaszán, s milyen lejjebb.

***

Jelenleg ez volt az utolsó várólistás Esterházy kötet, amit kézbe akartam venni, amiben szerzőnk ifjúkori emlékét eleveníti meg, egy dunai hajózásról rokonával. Kicsit romantika stílusúra sikeredett, megszokottan novellaszerű, rövid elbeszélésekkel telített kötet, amiben egy adott témában, kisebb történetek bontakoznak ki. Huszadik századi nosztalgia, hamisíthatatlan Esterházy írás, önmagát nem személyesíti meg, de aki bele szeretné látni az egykori ifjú grófot a történetbe, az meg fogja lelni.

 

Linda Fischer: Az emlékkönyv

Fülszöveg:

A szerző rövid budapesti vakációja során egy régiségboltban vásárolt, akvarelleket, rajzokat és beírásokat tartalmazó bőrkötésű könyvecskéjéről kiderül, hogy egy régi emlékkönyv. A huszadik század fordulóján sok lány vezetett emlékkönyvet, amelybe tanácsokat és emlékezetes eseményeket jegyeztek fel. Ebbe a kis könyvbe az ismerősök és barátok örökzöld versikéket és aforizmákat írtak a tulajdonosának, Amálkának, aki olyan helyekre látogatott el, amelyek csak kevés amerikai számára ismertek. A szerző, akit hajtott a kíváncsiság és az érdeklődés, több évig tartó utazássorozatba kezdett a régi Európa szívébe, és mélyen beleásta magát a művészetek, a történelem és a háborúk évszázadaiba. Az eredmény az Osztrák-Magyar Monarchia és az első világháború végén a trianoni békeszerződés által felosztott országok személyes felfedezése lett. A könyv lapjain korunkra is kiterjeszti a szeretet üzenetét, és segít, hogy Amálka története tovább élhessen.

***

Inkább külföldi olvasóknak szánt iromány, más szemszögből megmutatva hazánkat. Az központi szereplőről, Amálkáról nem tudunk meg sokat, így nem nevezhetjük a kötetet regénynek, csak útikönyvnek. Az emlékkönyvek titokzatossága tárul elénk, mintha nagyanyáink kötetét lelnénk meg és lapoznánk a gyönyörű rajzok között megbújó üzeneteket. Történelmileg a Monarchia utolsó éveibe kerülünk, és a nagy háború kétségeibe, amiből egy kis történelmi ízelítőt is kapunk.

 

Robin O'Wrightly: Mexerelem (Erelem 3.)

(triplán eszetlen szerelem)

Fülszöveg:

Elszabadulnak az indulatok és a kórokozók, #később az ügyvédek és a károkozók# a floridai Clearwaterben, amikor egy dühös vízvezetékszerelőnőt terápiás céllal megcsókol egy meditációs tréner, miután a nő összetörte a férfi kocsiját. A víz és a szándék lehet tiszta, de a fantázia biztosan nem az…

Na, a Mexerelem (triplán eszetlen szerelem) se egy szokványos tündérmese, mert a csók nem a finálé, hanem a nyitány. #Ráadásul ennek a könyvnek a közepén van a vége.# A végén pedig, #ami nem a közepén van,# jön egy híres ember is, és felsejlik a kérdés, hogy „hány happy end fér el egy szerkesztői íven?” #Rossz tanács: mossuk agyunkat rendszeresen szappanoperával!# Jó tanács: lapozzuk fel ezt a könyvet! Ami biztos kiderül: ennyi oldalnyi marhaság elfér duplaannyi oldalon is!

Aki olvasta a szerző Erelem (eszetlen szerelem) és Erelemkettő (duplán eszetlen szerelem) című abszurd romantikus paródiába oltott narrációs szatíráit, és tetszettek neki, az a harmadik részben sem fog csalódni. #Ha nem tetszettek neki, akkor sem.# Az író énjei itt is osztják egymásnak a bölcs hülyeséget, és ismét több mondandó van a sztoriban, mint ami a felszínen hullámzik.

Bár új szereplőket #ölhetünk a kedvünkre,# ölelhetünk a keblünkre, valami, sőt valaki mégis összeköti őket az előző két könyvvel, és ez még nem minden!

Nagyon fontos megjegyeznünk, hogy a könyv megírása során egyetlen kabrió, baseball-ütő, spoilerező író #vagy Bear Grylls# sem sérült meg.

***

Az előző két kötethez viszonyítva számomra ez kicsit gyengébb szatíra lett, pedig a történet, a karakterek és a kaotikus helyzetek viccessé tették a jeleneteket. Ami kétség kívül nem változott, az a narráció, és a hozzá köthető szórakozott olvasás. Ahogyan szerzőnk ígérte, nem csalódtam és Borka tudta hozni a meg szokott formáját. A paródia csattanója itt sem hiányzott.

 

Romhányi József: Doktor Bubó

Fülszöveg:

DR. BUBÓ RÖVID ÉLETRAJZA

Hősünk egyszerű családi fészekben, szülei tizenharmadik gyermekeként bújt ki a tojásból, két ikertestvére társaságában. Szülei, bár főleg a megerőltető éjjeli műszakban dolgoztak, mégse tudtak úgy megtollasodni, mint a henye páva vagy a rátarti paradicsommadár. Bizony szürke és sivár gyermekkor várt volna Bubóra, ám minden nehézséget lebíró szorgalma már a fészekben megmutatkozott. Míg szájtáti ikertestvérei kizárólag az anyjuk és apjuk által összefogdosott rovarok és lárvák elfogyasztására szorítkoztak, addig a kisded Bubó már életének harmadik napján elkapdosott egy tucat muslicát, és öntudatosan kiette a szomszédos pók hálójából a foglyul ejtett legyeket. Így hamarosan kiemelkedett testvérei közül.

***

Rövid, vicces nosztalgia azoknak, akik emlékeznek a rajzfilmsorozatra. Hamisíthatatlan Romhányi írás, nyelvtörő és a magyar nyelvtant felülíró vicces szerkezettel, ami miatt akaratlanul is a fejünkbe vésődnek a rímek és a strófák olvasás közben.


Rigó Béla: A Mézga család

Fülszöveg:

Kedves ismerőseink a képernyőről most könyvbe költöztek. A színes családi képes krónika Nepp József és Romhányi József munkája alapján készült.

***

Szintén a rajzfilmre alapuló történetre hangolt rá. Ugyebár ezt is alapjában Romhányinak köszönhetjük, de a feldolgozás már nem hozza írás tekintetében azt a csattanós humort, amit eredeti kitalálója adott. Ettől függetlenül kellemes kikapcsolódás volt, mint nosztalgia pedig hozta a kívánt hatást.

 

Anna Hope: A bálterem

Fülszöveg:

1911: A yorkshire-i lápvidék határán álló elmegyógyintézetben, ahol a férfiakat és nőket magas falakkal és rácsos ablakokkal elválasztva kezelik, van egy bálterem, tágas és gyönyörű. A bentlakók minden héten egyszer, egy örömteli este erejéig összegyűlnek, és táncolnak.

Amikor Ella és John találkozik, táncuk örökké megváltoztat két életet.

Igaz történeten alapuló regény egy valószínűtlen szerelemről, veszélyes megszállottságról, őrületről, józan észről és arról, ki dönti el, melyik mit jelent.

***

Három főszereplős, valós alapokra épült fiktív regény, kicsit könnyed, idilli hangvétellel. Izgalmas történetté kerekedett ki, ahol a két bennlakó szereplőről megtudhatjuk, hogy kicsit sem tehetetlenek, sőt küzdenek minden alkalommal a szabadulásukért, mert tudják, hogy nincs helyük az intézetben. A harmadik szereplőnk egy főorvos, aki először hisz a zene és a tánc elmét gyógyító hatásának, de végül az új eszmék és ideológia teljesen megváltoztatja a gondolkodásmódját. Kicsit sem nyomasztó történet a helyszín ellenére, sőt mindig izgatottan olvastam, reménykedve, hogy a páros élete szerencsésebbre fordul, ami végül jóra fordulhat. Szerethető karakterek, izgalmas, körömrágó fordulatok, és kicsi pszichikai belátást is nyerhetünk a huszadik századi orvostudományba.