2021. február 16.

Filmek és sorozatok 2021. első negyedév

Üdvözletem mindenkinek, egy kis változatossággal kecsegtetve számolok be pár kikapcsolódó sorozatról és filmről, ami megtekintésre került a részemről az év első részében.

Bungou Stray Dogs (Bungou Stray Dogs 1.) (2016–2016)

Literary Stray Dogs · 文豪ストレイドッグス

1 évad · 12 rész

akció, misztikus, seinen, természetfeletti, vígjáték, abszurd humor, átváltozás/alakváltás, bűntény, erőszak(os), különleges alakulat, különleges képesség/erő, küzdelem, magánnyomozó

Összefoglaló:

Az akció orientált fantasy történet főszereplői a japán irodalom nagy alakjai, mint például Edogawa Ranpo, Miyazawa Kenji és Dazai Osamu, vagy a kortárs japán irodalomból Ayatsuji Yukito (Another) és Kyogoku Natsuhiko (Mouryou no Hako), míg a nyugati irodalomból olyanok képviseltetik magukat, mint Fjodor Dosztojevszkij, Agatha Christie és Dan Brown. Ezek az írók mindannyian természetfeletti erőkkel rendelkeznek és a Fegyveres Nyomozó Ügynökség tagjaiként különböző rejtélyeket kell megoldaniuk.

A Bungou Stray Dogs Asagiri Kafka azonos című mangájának adaptációja. A sorozat egyik érdekes és kiemelkedő koncepciója, hogy a szereplők olyan különleges képességekkel megáldott emberek, akik a keleti és nyugati irodalom nagyjai után kapták nevüket, képességeik elnevezése pedig megegyezik az aktuális író/költő egyik leghíresebb művének címével. Így a műben feltűnik például Akutagawa Ryunosuke és A vihar kapujában, de emellett Dazai Osamu, Kunikida Doppo, valamint F. Scott Fitzgerald és Lucy Maud Montgomery is.

Történet

A főszereplőt, név szerint Nakajima Atsushit kitették az árvaházból, így étlen-szomjan járja az utcákat. Az éhhalál kínozza. A folyóparton állva észrevesz egy férfit, aki éppen a folyóban fuldoklik, és úgy dönt, megmenti. A férfi nem más, mint Dazai Osamu. Róla és partneréről, Kunikida Doppóról kiderül, hogy egy különleges csoport, a Fegyveres Nyomozóiroda tagjai. Természetfeletti képességekkel rendelkeznek, és olyan ügyeket oldanak meg, amelyek túl veszélyesek lennének a rendőrség számára. Éppen egy veszélyes tigrist követnek nyomon, ami az idő tájt bukkant fel a környéken, amikor Atsushi megérkezett a városba. A tigris és Atsushi vélhetőleg kapcsolatban állnak egymással, és miután az ügy megoldódik, egyértelművé válik, hogy Atsushi és az Iroda jövője idővel egybeforr majd.

Miután kiderül, miféle tigrist üldöz az Iroda, és bepillantást nyerünk a főszereplő szenvedésekkel teli gyerekkorába is, figyelemmel kísérhetjük Atsushi karakterfejlődését az egyre komolyodó fenyegetések közepette – ugyanis kiderül, hogy valaki vagy valakik hétmilliárd jenes vérdíjat tűztek ki Atsushi fejére, ami miatt a városi maffiaszervezet a fiú nyomában van.

***

Kicsit hosszú a felvezetője, de a történetből mondhatni minden olvasható benne. Őszintén, a sorozat megtekintése után esett le, hogy konkrét karaktereket próbál reprezentálni a történet, így a szerzők találgatása megmarad a második rész nézésére, ettől függetlenül, ha nekiültem egy-egy rész megnézésének, teljesen lekötött és szórakoztatott a maga egyszerű történetvezetésével. Fő műfaja krimi, és az ehhez köthető nyomozások előtérbe kerültek a fantasy elemek megjelenítése mellett is. Érdemes egy esélyt adni azoknak az érdeklődőknek is, akik eddig azért ódzkodtak a sorozattól, mert tartottak, hogy nem értenék meg a szereplőket, vagy keresik az irodalmi összefüggéseket, mint fentebb írtam, ez engem nem befolyásolt, engem maga a krimi jellege érdekelt és emiatt néztem meg. Viszont kérdéses, mikor fogok bele a második évadába.

Angol leírással találtam egy kis összefoglalót az írókról alkotott szereplőkről:

https://www.animenewsnetwork.com/feature/2016-05-18/the-real-authors-of-bungo-stray-dogs/.102149

 

Vezet a ritmus (2006)– Take the Lead

118' · amerikai · dráma 16

Pierre Dulaine (Antonio Banderas) díjnyertes táncoktató lehetetlen küldetést vállal, amikor táncolni tanítja New York egyik legkeményebb iskolájának bajkeverőit. Mindenki megdöbbenésére a kezdeti nehézségek után összerázódnak. Közös megegyezéssel hip-hop elemekkel fűszerezik a standard táncokat, és modern táncstílusukkal a nemzeti bajnokságig jutnak.

***

Egy kis hétvégi kikapcsolódásnak indult ajánlat volt, de először a teljes történetet nem láttam, így egymagam nekifogtam, mivel a központi témája a tánc. Ütős zene, dinamika, és a tánc életérzését igyekszik a szemünk elé tárni Antonio Banderas, aki alapjában is a képernyő elé szegezi a női nézőket. A zenék műfaji keveredése adott egy kis fűszerezést, és az alap történetet feldobja. Sőt, elgondolkodtam, hogy több táncról szóló filmet kellene néznem.

 

The Crown - A korona (2016–)

52' · angol · dráma, sorozat, történelmi 16

6 évad · 60 rész

A The Crown című sorozat történetének középpontjában a 25 éves II. Erzsébet királynő áll. A fiatal nő vállaira komoly teher nehezedik, ugyanis át kell vennie a világ leghíresebb és leghatalmasabb monarchiájának vezetését, és jó kapcsolatot kell kialakítania az ország ikonikus miniszterelnökével, Winston Churchillel. A Brit Birodalom hanyatlik, a világpolitikában zűrzavar uralkodik, azonban amikor új királynő kerül a trónra, új korszak veszi a kezdetét. Peter Morgan zseniális, hosszú évek kutatása során kiérlelt forgatókönyve merész őszinteséggel tárja elénk II. Erzsébet életútját.

***

Ha valakinek van rá egy hónapja… bizony, adtam neki és akaratlanul is magába szippantott, mint annak idején a Viktória símű filmsorozat.

Az első évadban Erzsébet gyerekkora bontakozik ki, apja országvezetése, betegsége, nagybátyja lemondása egészen a koronásázásig, Fülöp herceg házasságával és az első közös körútjukkal kiegészítve. A második évadot próbálták kicsit idillibbé tenni, a házasságuk bemutatásával, a gyerekekkel és a család mindennapjaival, amibe próbált Fülöp beilleszkedni.

Emellett már a harmadik évad új szemlélettel nyit (ezt megspékelték egy szereplőgárda cserével) és a rutinos királynő teendői is megsokasodtak, egy új elnökválasztással, testvére, Margit hercegnő vívódásaival. Számomra ez a legnehezebb és legkomorabb évad az eddig kiadott részek között.

A negyedik évad igyekszik a drámaiságot csökkenteni, bár hűen megmaradt a sorozat a komoly drámaiságnál, amolyan esős és szürkés angolos stílusnál. A hidegháború ridegsége, az Iron lady makacs kitartása mellett több szerepet kap Károly herceg és Diana.

Lehet, hogy a teljes sorozat borús, komor, vagy épp akár nyomasztónak is hathat, de aki megtalálja a sorozat pikantériáját, az hamar belemélyülhet az egyik legismertebb alkotmányos monarchia vezetőjének (amúgy kicsit fiktív) családi életébe.

 

Bohém rapszódia (2018) 87%

Bohemian Rhapsody

134' · angol · dráma, életrajzi, zenei 12

Fülszöveg:

A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténelem egyik legnagyszerűbb koncertjét adják. A Queen nem csupán zenekar, hanem egy család is volt, s máig megihletik a kívülállókat, az álmodozókat és a zene szerelmeseit.

***

Az, hogy hamar belemélyültem a történetbe, nem volt kérdéses, és sok, eddig számomra ismeretlen ténnyel növeltem a Queen zenekarról alkotott elképzelésem. Nem csak magáról Mercury-ról, hanem magáról a zenekarról is szólt a film, amiknek a jelenetéhez egy kapcsolódó Queen zeneszám tárult. Teljes mértékben életrajzi film, ajánlott a zenekar után érdeklődőknek, illetve amit érdemes tudni róla, hogy vannak benne fiktív jelenetek, és helyzetek, amik alapjáraton csak a nagy fanatikusoknak észrevehetők, laikusoknak inkább egy ismertető a zenekar életéről.