2021. március 1.

Mindenki a maga logisztikusa #1 - egy szakma, hétköznapi szemlélettel

Kicsit ismeretlen lehet, kicsit ijesztő is, de ha közelebbről megismerhetjük ezt a szakterületet, talán ember közelibbé válhat, bárki számára.

A mai ember számára a rendszerezés, a feladatok ütemezése, vagy az időbeosztás precizitása kicsit sem ismeretlen, sőt mindennapos tevékenység. Ha ezeket a néha akaratlanul jövő feladatokat csak elméletbe ültetnénk át, és mondjuk egy vállalat vezetésének problematikájáig eljutnánk, akkor megkapnánk az egyszerű képlet eredményét, hogy minden jól működő rendszer a logisztikán alapul. Tegyük hozzá, ezek ténylegesen elméleti dolgokra alapulnak, mégis könnyen átépíthetőek a gyakorlatba, hogy megvalósulhassanak.

Ki is igazán a jó logisztikus? Bárkiről elmondhatjuk, akinek gördülékenyen megy a problémamegoldás, és aki talál egyensúlyt az élete minden területén. Szóval, akár Te is lehetsz, nincs senki elől elzárva ez a lehetőség.

Hogy gyakorlatiasabb témával kezdjük az alapokat, mondjuk a napi rutin is egyfajta logikai rendszer, hiszen mindennek megvan az ideje és a napja, a tapasztalat és az ok-okozati összefüggések bonyodalmainak kigubancolása után. Ha mondjuk, vasárnap vendégek érkeznek, tuti nem kezdesz porszívózni aznap reggel, hanem előtte napra beütemezed, mivel nem lenne időd főzni. (kivétel, ha takarítót fogadsz, de ez is része a döntéshozataloknak)

 

A logisztika feladata, célja

Feladata: az anyagok és információk rendszereken belüli és rendszerek közötti áramlásának tervezése, szervezése, irányítása és ellenőrzése, valamint a vizsgált rendszerben adódó feladatok megoldásához és tartós végrehajtásához szükséges tárgyi feltételek megteremtése.

Célja: A 6 M elve, amely több tényező figyelembevételével a folyamatoptimalizálásra törekszik:

a megfelelő anyag (áru)

a megfelelő időpontban

a megfelelő helyre

a megfelelő mennyiségben

a megfelelő minőségben és

a megfelelő költséggel eljuttatható legyen.

 

Maradjunk ennél a monumentális családi ebédnél, ahol szemléltetjük gyakorlatban:

A megfelelő anyagot, mint az ebéd hozzávalóit be kell szerezni, ergo bevásárlást kell végezni. Ezt mindenképp olyan időpontban kell megejteni, hogy ne fussunk ki az ebéd megkezdésének idejével, hiszen a megfelelő helyre, az asztalra tálalni kell.

Itt vissza kell térni gondolatban az alapanyag beszerzésre, hiszen a mennyiség is fontos tényező, nem mellesleg, ha egészségesen táplálkozunk, cél, hogy megfelelő minőség legyen letéve az asztalra. Ehhez pedig azt is mérlegelni kell, hogy ne költekezzünk túl a megszabott limiten, így a bevásárlásnál ezt hangoljuk össze, hogy miből, mennyi kell, milyen minőségben és mennyiért. Mivel az élelmiszer ráadásul egy gyorsan romló áru, így arra is figyelnünk kell, hogy ne romoljon meg, míg nem tálaljuk, avagy nem kerül a “vevő keze alá”.

Fontos megjegyezni, hogy tökéletes cél nem létezik, így a hat elv csak iránymutató és a lényeg, hogy ezek összehangoltan működjenek. Több tényezőn bukhat, mint hogy kicsit többe fog kerülni az áru, de minden más működik, van, hogy az időpont fog csúszni, vagy az áru beszerzése. Általánosságban megnyugodhatunk, ha a hat iránymutatóból öt teljesül hibátlanul, de ha másik példával élnék, mondjuk egy webáruház működését figyelnénk meg, ott sem szeretik a vevők, ha ezek közül az elvek közül egy nem teljesül. De erről egy külön bejegyzésben szeretnék írni.

Mint a szemléltetés is mutatja, minden döntésünk fontos és levezethető, az előrejelzések, összegzések, avagy a statisztika egy mutató mérvadója ezeknek a felvezetéseknek. A következő bejegyzésekben ehhez hasonlóan mutatnám be, milyen területeket foglal magába a szakma, hogyan kezelik, és miért működik a gazdaság, ezzel együtt a világunk, úgy, ahogyan.