2021. március 28.

Márciusi olvasmányok 2021. (Szerb, Armentrout, Clare)

Szerb Antal: Utas és holdvilág

Fülszöveg:

Mikor döbbenjen rá egy férfi, hogy nem adhatja föl ifjúsága eszményeit, és nem hajthatja fejét „csak úgy" a házasság jármába, ha nem a nászútján? Szerb Antal regénybeli utasa holdvilágos transzban szökik meg fiatal felesége mellől, hogy kiegészítse, továbbélje azt az ifjúságot, amely visszavonhatatlanul elveszett. A szökött férj arra a kérdésre keresi a választ, hogy a lélek időgépén vissza lehet-e szállni a múltba, vajon torzónak maradt élet-epizódokkal kiteljesíthető-e a jelen, és megszabadulhat-e valamikor az ember énje börtönéből vagy hazugnak gondolt „felnőttsége" bilincseitől? Az Utas és holdvilág a magát kereső ember önelemző regénye. Mihály, a regény hőse hiába akar előbb a házassága révén konformista polgári életet élni, s hiába szökik meg ez elől az élet elöl, a regény végén ott tart, ahol az elején: mégis bele kell törnie mindabba, amibe nem akar. „És ha az ember él, még mindig történhet valami" – ezzel a mondattal zárul a finom lélektani részletekkel megírt, először 1937-ben megjelent regény, amely első megjelenése óta hatalmas világsikerre tett szert.

***

Kicsit szentimentális regény egy letűnt korból, ami miatt kicsit varázslatosabbá tette az amúgy kalandos, Olaszországot bemutató történetet. A főszereplőnk férfiszemszögből mutatja be egy frissen házasodott ember életét és méla gondolatait, ahol keresi önmagát nem csak az utazó, hanem az olvasó is. Rövid, cselekménnyel telített történet, ami minden kalandor figyelmét felkeltheti.

 

J. L. Armentrout: Be with me – Légy mellettem (Várok rád 2.)

Fülszöveg:

Vajon Teresának és Jase-nek megadatik a lehetőség, hogy egymáséi legyenek, vagy az élet közbeszól?

Teresa Hamilton hihetetlenül kemény éven van túl: halálosan beleszeretett a bátyja legjobb barátjába, aki viszont az első, csodálatos, bódító, életmegváltó csók óta egy árva szót sem szólt hozzá; sikerült véget vetnie egy rettenetesen rossz kapcsolatnak; most pedig olyan sérüléssel küzd, ami talán a táncosi karrierje végét jelenti. Ideje hát, hogy elővegye a B-tervet – főiskolára megy. Reméli, hogy itt majd sikerül meggyőznie Jase-t, hogy ami köztük van, őszinte szerelem.

Jase Winstead súlyos titkot hordoz magában, amiről soha, senkinek nem beszélne – különösen nem a legjobb barátja lenyűgözően szép húgának. Még életében senki nem csókolta meg olyan szenvedélyesen, mint Teresa, de nem hagyhatja, hogy ez a kötelezettségei útjába álljon. A legkevésbé arra van most ideje, hogy tartós kapcsolatba bonyolódjon, de közben képtelen kiverni a fejéből a lányt.

Minél többször sodorja őket egymás mellé a sors, annál kevésbé tagadhatják egymás iránt érzett érzelmeiket. Azonban már készülődik a tragédia. Miközben a kampusz próbál magához térni egy váratlan szörnyűség okozta sokkból, a szerelmeseknek el kell dönteniük, hogy minden kockázatot vállalva együtt maradnak, és megérteni, milyen árat kell fizetniük, ha mégsem…

*** 

Kicsit halogattam a sorozat folytatását, ettől függetlenül vártam, hogy Cameron Hamilton húgának életébe is betekintést nyerhessek. Elég mélyre hatoló történet kerekedett ki belőle és vallom, hogy a sorozat egyik legnehezebben emészthető kötetét olvashattam, mivel Armentrout kicsit sem finomkodott és nem könnyítette meg a páros összejövetelét.

A központi téma sokrétű és több témát is felvet, mint a fiatal kori szülőség, és a bántalmazó, erőszakos és manipuláló párkapcsolatból való menekülés. Szereplőink tetteiben nem találtam kifogást, erős, összetartó és kitartó páros elevenedik meg, miközben kis betekintést nyerhetünk Cam és Avery mindennapjaiba is, illetve kapunk kis felvezetőt is a következő kötethez. Jól lezárás volt, a történet gördülékenyen haladt és olvastatta magát.

 

Cassandra Clare: Árnyak ura (Gonosz fortélyok 2.)

Fülszöveg:

A napos Los Angeles igazán sötét hely is tud lenni.

Emma Carstairs végre megbosszulta a szülei halálát. Azt hitte, békében élhet, mégsem tud megnyugodni. Hiába vágyakozik Julian után, meg kell védenie őt a parabataiok közötti szerelem rettenetes következményeitől, ezért inkább a fiú bátyjával, Markkal jár. Mark azonban öt évet töltött a tündérek között – vajon lehet-e még belőle valaha igazi árnyvadász?

Tündérföldén sincsen nyugalom. Az ellentündérek királya belefáradt a hidegbékébe, és többé nem hajlandó úgy ugrálni, ahogy az árnyvadászok fütyülnek. A tündérkirálynővel kötött alku és a Klávé törvényei között egyensúlyozva Emmának, Juliannek és Marknak meg kell találnia a módját, hogy megvédjék mindazt, ami kedves a szívüknek, még mielőtt túl késő lenne.

***

Ha őszinte akarok lenni okkal halogattam a sorozat folytatását, mivel az előző kötet a trilógia bevezetője nem nyerte el a szimpátiám. Viszont a frissen megjelent novelláskötet miatt rászántam magam, hogy a Gonosz fortélyokat folytassam.

Bonyolult szerelmi sokszögekkel telített, ami nem feltétlen nyerte el az olvasók szimpátiáját, felnőttek részéről inkább túlzott tini drámás szappanoperának hat. Sok harcjelenet került ebbe a részbe, a megölt mágus utáni nyomozás göngyölíti előre a történetet, miközben két szálon fut a történet java része, és betekinthetünk a tündérek titokzatos világába. Hosszúnak hatott, huszonéves olvasóknak kezdhet ellaposodni a történet a többi, eddig megjelent árnyvadász univerzum történeteihez viszonyítva, sok, egyszerű karakter kap helyet a kötetben.

Egyedül a lezárás adott nekem egy löketet, hogy folytassam a következő részt. A Klávé összeülésénél váratlan események zajlottak le, ami ijesztően hat a valós világunkra, és aki szeretné, találhat összefüggéseket az árnyvadász és a valós világok között. Ezek a kapcsolatok adtak egy kis pluszt és így egy erős négy csillagra értékelném a kötetet és remélem, hogy az évekkel ezelőtti kezdeti lelkesedésem a következő kötet kicsit visszaadja.