2021. február 15.

Csernovszki-Nagy Alexandra: Gyarmaty Karolina történetei

Ebben az évben sem hagyhattam ki, hogy ne ismerkedjek meg egy újabb magyar szerző írásaival, így egy történelmi krimi mellett tettem le a voksom.

Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja (Gyarmaty Karolina történetei 1.)

Fülszöveg:

„Tél vége felé döbbenetes dolog borzolta a kedélyeket ebben az álmos kis városkában. Olyan, amiről a legvadabb rémálmomban sem gondoltam volna, hogy megtörténhet ezen a helyen! A viharoknak és esőzéseknek köszönhetően a víz kimosott egy női holttestet a földből, nem messze a Lévay család otthonától. A ház népe összeszaladt, rég lehetett már ekkora izgalom a környéken.”

***

Izgalmas és borzongató krimire sikeredet történet, ami két szálon és idősíkon fut, és Gyarmaty Karolina szemszögéből ismerhetünk meg egy titkokkal telített családot. 

Több társadalmi réteg előkerül a nyomozás során, mindenki gyanússá válik egy idő után és egy teljes háztartás delegációja repertoárra került. Főszereplőnket természetesen segíteni kell, amihez pár, nagyon emlékezetes személyt kapott, hogy minél gördülékenyebben nyomozhassa ki a gyilkosságot. A krimi zsánere erőteljes, és holmi romantikus jelenet kivételével hozza az összes klasszikusnak mondható elemet.

Az 1870-re datált történeten belül a Lévay család titkainak felkutatása mellett megismerhetjük Lina történetét is, aminek a végkifejletét már az első fejezet kibontakozatja. A történet annyira magába szippantott, hogy akaratlanul is folytattam a második résszel. A két történetszál miatt akár úgy is érezhetjük, hogy a két kötettel két történetet is kapunk.

 

Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt (Gyarmaty Karolina történetei 2.)

Fülszöveg:

„Tekintetünk hosszan összekapcsolódott s tudtam, hogy ez egy olyan szerelem, amely az ember életében csak egyszer adatik meg.”

1868.

Lina még mindig a rémes házasságában sínylődik, napjait átitatja a rettegés, de a lelke nem tört meg. Mindenáron el akar menekülni a férje karmai közül, és biztonságban megszülni a gyermekét, távol tőle.

Sikerülhet neki?

1872–1873.

Két év telt el a Lévay családnál történt rémes események óta. Lina nyomozóként dolgozik, és próbálja a háta mögött hagyni a múltját. Egyik nap felkeresi őt egy kisasszony, aki szerint a nagynénjét, Antóniát, tizenöt évvel korábban valaki meggyilkolta, de senki sem hisz neki. Miért nem érdekel senkit, hogy mi történt a lánnyal?

Lina beleveti magát a nyomozásba, az ügy szálai bonyolódnak, hamarosan Márton is feltűnik a színen.

Meglelhetik a hőn áhított boldogságot egymás oldalán? Linának sikerülhet kiderítenie, hogy mi is történt azon az éjszakán, amikor Antónia eltűnt?

Mindeközben szépen lassan feltárul előttünk egy kezdetektől halálra ítélt házasság történetének második éve.

***

Az első részt nagyon jól kiegészíti, és ugyebár krimi zsánerű regény, kis romantikus szál és gondolat is került bele, emiatt sokan az Ambrózy sorozathoz hasonlítják, mivel hozza a korszak sötét, borzongató titkokkal teli hangulatot. Természetesen vannak közös pontok, mint a női nyomozó, titokzatos férfi, aki támogatja főszereplőnket, de ha igazán akarok egy jó kivételt hozni, akkor az Lina karaktere és döntései lennének, mivel fiatal kora ellenére sokat küzdött az életében.

A fő történetszál kibontakozása mellett Lina életét is folytatjuk, aki egy zsarnok férj elől próbál menekülni, és a kapcsolódó fejezetek többségében függővéggel szakadnak félbe, ez által is lehetetlennek tűnt félretenni.

Az előző kötet gyilkossága úgy tűnik, mintha kapcsolódna a második rész esetéhez, pedig két, különböző helyszín és család titkaiba kapunk betekintést, viszont az előző család tagjai felbukkannak a folytatásban is. Emellett Lina nagynénje, Mimi néni is előkerül és utalásokkal igyekszik az olvasót a hozzá kapcsolódó, frissen megjelent kötetre ráhangolni.