2021. május 20.

Margaret Atwood: Testamentumok (A szolgálólány meséje 2.)

Gyorsan eltelt a májusi hónap első fele, és nem sok idő volt az olvasásra, viszont egy régóta várt történet folytatását vettem kézbe. A szolgálólány meséje filmadaptációját megnézve sejtettem, hogyan alakul a sorozat kimenetele, viszont ez a kötet okozott meglepetéseket.

Fülszöveg:

A Szolgálólány meséjének zseniális folytatásában az ünnepelt kanadai író, Margaret Atwood választ ad azokra a kérdésekre, amelyek évtizedek óta gyötrik az olvasókat. Mikor a teherautó ajtaja rácsapódott Fredé jövőjére A Szolgálólány meséjében, az olvasók nem tudhatták, mi vár rá – szabadság, börtön vagy halál. Margaret Atwood új regénye – három gileadi nő elbeszélésére alapozva – tizenöt évvel azután veszi fel a történet fonalát, hogy Fredé belépett az ismeretlenbe…

***

A Testamentumok egyfajta kiegészítő története lehet Atwood legismertebb regényéhez, A szolgálólány meséjéhez. A regény három főszereplővel meséli el azokat az eseményeket, amik másfél évtizeddel később játszódnak a gileadi mindennapokról.

Az előző kötetből megismert Lydia néni újabb terveket sző, és megtudhatjuk, hogy az előző élete hogyan hullott darabokra és ebből hogyan állt talpra.

A második ismert szereplő Agnes, aki már a gileadi oktatásban vett részt és nőtt fel egy nevelőcsaládnál. Amint házasodó korba lép, a menekülést válassza, remélve, hogy talál megoldást a problémájára és arra, hogy ne legyen később átlagos gileadi feleség.

A harmadik mesélő Daisy, aki kanadai fiatalként váratlan eseménybe csöppen, ezzel közel kerül a gyöngylányokhoz, és Gileadhoz.

Maga a regény komplex, minden mindennel összefügg, teljesen magával ragadja az olvasót, sőt folyamatosan izgalmas jeleneteket tartalmaz. Emellett váratlan nagy fordulatok nem gyakoriak.

Inkább kiegészítő regénynek mondanám, mint sorozatfolytatásnak, mivel Lydia nénin keresztül betekinthetünk a múltbéli jelenségekbe, Agnes elmagyarázza a szabályokat és az életvitelüket, ami egy generációváltás után jelen lett az országban és Daisy, mint külső szemlélő mutatja be a rendszert.

Maga a filmsorozat és a kötet nem követi egymást, és semmit nem tudunk meg Fredé életéről, miután elviszik a háztól, viszont apró, árnyalatnyi utalások belekerültek a kötetbe.

Sok új szerepelő került bele, akik egy közös célért küzdenek és meglepő hatékonysággal érnek el váratlan fordulatokat. Mind a három főszereplő tevékenysége és lelki ereje ad egy összképet és a lezárás is elégedettséggel töltött el.