2021. május 3.

Könyvtári olvasmányok 2021. tavasz

A tavasz nem csak a jó időt hozta magával, hanem a könyvtár állományába is adott pár újdonságot. A kínálkozó lehetőséggel élve mutatok be három, különböző zsánerből származó kötetet, amik felkelthetik az érdeklődést.

Az első olvasmány Steve Berry A Romanov-jóslat című regénye volt, aminek a thriller tematikája került középpontba. Dan Brown ajánlása a borítón elég beszédes lehet, és akik olvasták az említett szerző népszerű regényeit, azoknak sok jelenet talán ismerős lehet.

Maga a történet izgalmas, leköti az embert, kicsit riasztó lehet a majdnem ötszáz oldalú vaskos kötet, viszont könnyű olvashatósága miatt pár nap alatt befejezhető. Nincsenek brutális jelenetek, függetlenül a központi témától, így a tizenéves érdeklődőknek is ajánlható. Az orosz környezet misztikus hangulata nem marad el, és főszereplőnk folyamatos slamasztikából menekülése a bérgyilkosok elől egyfajta izgalmat vált ki az olvasóból.

A történet második felében Amerikába kalandozunk és még több fikciót olvashatunk a Romanov család legfiatalabb tagjairól. A regény végén egy rövid interjú található a szerzővel, ami betekintést enged a kötet létrejöttének hátterébe.


A második kötetre magam is vártam, és Fábián Janka idilli, történelembe helyezett romantikus történetei nem egy olvasót kapcsol ki. A könyvárus lány című regénye erősen függő véggel zárult le, szinte azonnal követelte a folytatást. Előző év őszén meg is jelent, és most már a könyvtárban is elérhető a teljes sorozat.

Julie könyvkuckója a Kennedy-gyilkossággal nyit. Két főszereplős történet, ahol a fiatal lányok, Julie és barátnője Ági keresik az életútjuk, céljaikat, miközben a történelem az írónőtől megszokott stílusban a szemük előtt zajlik. A szerelmi szálak bonyolódnak az előző kötethez viszonyítva, ahogyan az érzelmek is, de végül minden apránként a helyére kerül.

Elsősorban az egykori Amerika iránt érdeklődőknek tudom ajánlani, mivel sok, közismert eseményt bemutat a történet, illetve a romantikus regények olvasói sem csalódhatnak a sok fordulattal rendelkező jelenetekben. Önállóan is megállja a helyét, viszont pár utalás miatt és a szereplők megismeréséhez ajánlom az előzményével belemerülni a történetbe.


A harmadik szabadon választott könyv nem más volt, mint J. K. Rowling legfrissebb regénye. Az Ickabog című mese újabb világot mutat be, a világszinten népszerű Harry Potter sorozata mellett.

Központi szerepben Duskáldia királya, Félhetetlen Frédi áll, aki egy helytelen döntés okából nem kevés bajba sodorja magát. A probléma megoldása helyett még egy keletkezik, mikor jelentik, hogy egy ismeretlen, rettegett szörny, az úgynevezett Ickabog felbukkan, és rendre nem kímél senkit, aki az útjába kerül. A király, látva a lehetőséget, hogy bizonyítson népe előtt, hadjáratot indít a szörny ellen. 

Maga a történet egy tanmese alapjaira épül, de a felnőtt olvasók többet is bele láthatnak a történetbe. Kifejezetten komplex regényről beszélhetünk, ami több társadalmi és erkölcsi morált mutat be, emiatt nem a feltételezett korcsoportot célozza meg, mivel kisgyerekekre nézve némi borzongást tartalmaz a történet az életből vett nyersességével, tizenéves kortól ajánlott kézbe venni.