2021. április 25.

Áprilisi olvasmányok 2021. (Agatha Christie, Eszes Rita, George Orwell, Lauren Kate)

Az április, ha nem is hozott tavaszt, meg meleget, az olvasmányok terén ismételten változatos témákat vehettem kézbe.

Agatha Christie: Az ABC-gyilkosságok

Fülszöveg:

A gyilkosság általában egyszerű bűncselekmény. Ám ha egy mániákus sorozatgyilkos az elkövető, máris minden bonyolultabbá válik…

Hercule Poirot, a legendás nyomozó levelet kap, melyben ABC, a titokzatos gyilkos kihívás elé állítja. Minden, amit ígér, valóra válik: Andoverben meghal Mrs. Alice Ascher; Bexhillben Betty Barnard; Churstonban Sir Carmichael Clarke. A hajsza egyre nyomasztóbb, és Poirot talán hibát követ el…

***

Klasszikus, rövid krimit keresve egy újabb Poirot történetre esett a választásom, ami még nagyobb csavart tartalmazott a népszerű Gyilkosság az Orient expressz című kötethez viszonyítva.

Nyomozónk fifikássága ismételten lenyűgözött, és kezdem érteni, miért szeretik Agatha Christie írásait, és ezt a történetet. Nagyon tartalmas, cselekmény dús történet, ami rövid fejezetekkel van tagolva, és folyamatosan fenntartja az olvasó érdeklődését.

 

Eszes Rita: Rókatündér

Fülszöveg:

Ha igazán szereted, elengeded?

Midori nem hétköznapi lány – persze, minden tizennyolc éves így érzi. Ám ő az erdőben nevelkedett a kétszáz éves nagyanyóval, aki rókává tud változni. Midori is kicune, de még csak próbálgatja a képességeit.

Egy nap meglátja a vonzó és különleges Akirát. A fiú mesél magáról a rókának, de sejtelme sincs, hogy az érti minden szavát.

Csakhogy nagyanyó nem nézi jó szemmel Midori és Akira barátságát, ezért Oszakába küldi a lányt, hogy belekóstoljon a városi kamaszok életébe – és eltávolodjon Akirától.

Midori egy csapat külföldi cserediákkal együtt kipróbálja a japán középiskolások mindennapjait. Szert tesz két új barátra: a szívtipró Tristanra, és a lázadó Reire, akik ki nem állhatják egymást.

Mennyi titok szövi át a rituális szabályokat követő, fegyelmezett japánok életét?

Hogy érzi magát egy félénk rókatündér a gimnáziumban?

És mi történik, ha Akira egyszer csak felbukkan Oszakában?

***

Eszes Rita magyar szerzőként a részemről új írónak számít és a regénye a japánhoz fűződő rajongásom által talált meg. Az ifjúsági műfaj most nem ijesztett meg, mert éppen egy könnyű olvasmányra vágytam.

Nagyon japán, mégis a kicsit érettebb gondolkodású fiataloknak tudom javasolni a kötetet. Szép, kis misztikummal átitatott történet, ahol a tizenévesek útkeresésével és fejlődésével foglalkozik.

Akik csak a japán környezet miatt ódzkodnak az olvasástól, azoknak van a kötet végén egy kis segítség a japán kifejezések magyarázatáról. A szerelmi szál, az első randevú témája központú, és főszereplőnk háttere egyfajta hátránnyal indítja el a cselekményt, és a célt egészen az epilógus részig nem leplezik le.

 

George Orwell: Állatfarm

Fülszöveg:

Az Állatfarm George Orwell ellenállhatatlanul ötletes, szellemes és mulatságos szatírája. Látszólag olyan állatokról szól, akik elűzik annak a farmnak a tulajdonosát, ahol élnek, így felszabadítva magukat az ember zsarnoki uralma alól. Ezután maguk vezetik a gazdaságot, önkormányzatot hoznak létre, és általános egyenlőségre törekszenek. A választásokon a sertések győznek, akik azonban hamarosan kijátsszák az egyenlőség szabályait, és ugyanolyan zsarnokokká válnak, mint korábban az ember volt. A helyzet a farmon ismét ugyanaz, mint a „forradalom” előtt, csak most demagóg szövegek hirdetik: „itt minden az állatokért van!”

Az Állatfarm valójában a sztálini Szovjetunió allegóriája. Orwell a történet fontos eseményeit a sztálini rendszer „vívmányaiból” kölcsönözte, és szereplői is mind a Szovjetunió történelmére utalnak. Ahogyan a mű mottója is: „Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél.”

***

Orwell 1984 című regénye nagy hatást gyakorolt rám, de a következő népszerű regényére csak most kerítettem sort. Az allegória nagyon jól tükrözi az emberi természetet, a befolyásolást és mégis kicsit ironikus hangnemet megütve mutatja be egy farm társadalmát. Teljesen hatása alá vonó történet, és aki fogékony rá, sok új gondolattal gazdagodhat.

 

Lauren Kate: Unforgiven – Megbocsátás (Fallen 5.)

Fülszöveg:

A szerelmeddel élni maga a Mennyország.

Elszakítva lenni tőle maga a Pokol.

Cam vajon hová kerül?

Cam tudja, milyen a megszállottság. Több időt töltött a Pokolban, mint amennyit egy angyalnak szabad volna. Számára a legújabb pokol egy gimnázium, ahol Lilith – az egyetlen lány, akit szeret – az ő bűneiért vezekel.

Cam alkut köt Luciferrel. Tizenöt napja marad, hogy a kiválasztottja újra belé szeressen. Ha sikerül, Lilith visszatérhet a világba, és Cammel élheti le az életét. De ha kudarcot vall…, Camet a Pokolban egy külön a számára fenntartott hely várja.

Tikk-takk.

A népszerű sorozat újabb kötete, egy önmagában is izgalmas ifjúsági regény szerelemmel, földöntúli lényekkel és fordulatos cselekménnyel.

Bontsd ki a szárnyad, és repülj, míg a rosszfiú, a sötét angyal végre feltárja meggyötört szívét az Unforgiven / Megbocsátás című, nagyszerű regényben.

***

Sok év után visszatértem az utolsó kötet olvasásához, ahol az előző részeket tekintve az izgalmakban kicsit sem szenvedett hiányt. Cam próbálkozásai rafináltak, Lucifer pedig hiába tesz keresztbe a bukott angyalnak, az akarat és a páros egymás iránti szeretete még az olvasókat sem hagyhatja hidegen.

A tizenöt nap minden fejezete meglepetéseket tartogat, bár egyedül Lilith változékony hangulata és minden nap más reakciója Camre az olvasókat megoszthatja, a részemről is csak ez a jellem az, ami miatt nem mondanám öt csillagos regénynek. A két szemszög váltakozása teret ad a történet kibontakozásának, és mindkét szereplő életébe, gondolataiba betekintést nyerhetünk.