2021. április 11.

Walter Tevis: A vezércsel (a könyv és sorozat)

Először a sorozatot ajánlották nekem, de nem apróztam el, amint tehettem, beszereztem a könyvet, hogy teljes képet kaphassunk egy fiktív sakkozói történetről.

Fülszöveg:

Beth Harmon csendes, morózus és első pillantásra jelentéktelen nyolcéves kislány, akit édesanyja halála után árvaházba küldenek. Legfőbb társasága egy másik árva, és a gyermekotthon gondnoka, aki sakkozni tanítja. A sakk szép lassan Beth életének értelmévé válik.

Idővel a fiatal tehetség a nyugtatókhoz és az alkoholhoz nyúl, hogy elmenekülhessen a valóság elől. De a sakkpartik során kiélesednek az érzékei, tisztán gondolkodik, és úgy érzi, hogy talán visszanyerheti az irányítást. Tizenhat éves lányként a hidegháborús években már az USA nyílt bajnokságán küzd a győzelemért. Azonban, miközben szakmai képességei egyre fejlődnek, a tét is növekszik, egyre félelmetesebbnek tűnik számára az elszigeteltsége, és egyre csábítóbbá válik a menekülés gondolata.

És eljön az a pillanat, amikor a világ legjobb játékosával kell megküzdenie a Szovjetunióban. Képes lesz-e nyerni, vagy végül függőségei áldozatává válik?

***

A kötet nem csak egy egyszerű, árván maradt kislány életútját mutatja be, ahogyan törekszik a céljait elérni, hanem rengeteg pszichikai, lelki problémát vázol fel az olvasók előtt, mindezt egy kis történelmi köntösbe csomagolva.

Tetszetős korszak Amerikáról, nehéz gyerekkor, és az esély, ami a gyereknek kitörést jelent egy kilátástalannak tűnő helyzetből. A sakk több mindent is szimbolizálhat a kötetben, egy stratégiát a túlélésre, egy bonyolult életet vagy a nehézségek legyőzését.

Új szülőknek való megfelelés, akik engedik kibontakozni, de ezzel együtt megjelenik Beth életébe a korán vállalt önállóság és felelősség, ahol önmagának kell eldöntenie, mit kezd az életével és a lehetőségeivel.

Szó esik a kor mondhatni titkon elfogadott függőségeiről, nyugtatók, alkohol és a könnyű drogok használata tizenévesként a dohányzással egybekötve, és a fénykorában levő amerikai életről.

A film nem csak a szimbolikus ruhák és divat egyik bemutatója, amivel még inkább visszarepíti az adott korba a nézőt, hanem apránként bemutatja Beth gyerekkorát, és az előzményeket, mielőtt az intézetbe került volna.

Hitelesen követi a sorozat a kötet eseményeit, és akik csak a filmet nézik meg, azok sem maradnak le semmi különlegességről, sőt, talán ők jobban át is fogják élni a versenyek izgalmait, és a szovjet sakkmegmérettetés minden pillanatát, ami feledhetetlenül jól sikerült.

Nem kifejezetten a sakk van előtérben, de akaratlanul szippantja be az embert a történet és a cselekmény, mindezt Beth szemszögén keresztül.