2021. április 11.

Schildkröte megmondja… A nő szeretve jó

Mit tanulhatunk, tapasztalunk a motivációk terén? Nem szoktam holmi sallangokkal foglalkozni, és aki régóta olvassa ezt a blogot, az tudja, hogy néha úgymond a könyörtelenségemről vagyok ismert.

Újjá fejlődő életem egyik szegmenségben felmerült egy téma, ami nagyon megossza az embereket, mindazért, mert mindenki máshogy éli át és másképp dolgozza fel. Sok, ehhez a tényhez köthető téma van, de most kiemelten szó esett a szeretetről és annak fontosságáról.

A nő szeretve jó. Kaptam egy mondatot, egy címet, amit először furcsállottam és nem értettem, mire is kellene nekem fókuszálni. Vagy éppenséggel, ez milyen hatással van rám. Mondhatnám, hogy sehogy, nem is foglalkoztam volna a dologgal, de még egy nap sem telt el, és máris itt ülök és gépelem ezeket a sorozat, pedig még el sem gondolkodtam a felbukkant mondaton.

Tény, hogy nagyban befolyásolja életünket a gyerekkorunk és az ekkor szerzett élmények, és ebbe a szeretet is beletartozik. A szeretethiány több formában is meg tud mutatkozni, amiket bárki felfedezhet önmagán. Nos, pótolható-e a hiány? Hogyan legyünk tudatosak a szeretet adás és kapás során? Míg a kamaszkorban elsősorban önmagunk felé fordulunk és próbáljuk magunkat megérteni, néha mások által is, de felnőttként egyre inkább kitekintünk és igyekszik az ember a másikra fókuszálni, hiszen ez az alapja a szülővé válás első fontos lépcsőjének. Ekkor rengeteg érzelem kap teret, amire érdemes egy kis időt szentelni.

Nos, miért is jó, ha szeretünk? Miért fókuszálunk a nőkre? Mindez kicsit visszanyúlik a történelmi időkre, mivel a férfiközpontú társadalom meghatározott pár sztereotípiát, ami a mai napig él (pl. a nők a gyengébbek, az érzelmesebbek). Ezek miatt is több szerepet kapnak a nők, ha érzelmekről van szó.

Szokás mondani olyat is, hogy a férfiaknak akkor jó, ha a nők szeretve vannak. Mivel mindenkinek másmilyen a szeretetnyelve, nem mindig tiszta dolog, kinek mit jelent és hogyan fejezi ki a szeretetét. De tény, ha egy páros összhangba kerül, akkor nagy valószínűséggel fel fogják ismerni egymásban ezt a nyelvet és tudni fogják ez által a másikról, hogy szeretik. De térjünk is vissza a lényeges momentumra, hogy milyen hatással van a nőre és az általa viszont szeretett férfira az, ha szeretik.

Többségében egyet érthetünk, hogy pozitív töltetű élmények jutnak eszünkbe erről az érzelemről, és ezt a pozitív energiát akarjuk másoknak átadni. Hogyan jutunk el akkor a nők szerethetőségéhez? A pozitív töltekezés leginkább a nőkön lehet észrevenni, mivel nyitottságukból adódóan ezt ki is fejezik akár egy mosoly, egy passzoló öltözet, a jó megjelenés a másokkal való törődés vagy segítés által, ami nem kerüli el senki figyelmét. Pont ezért is van hatással mindenkire az, amit a tapasztalt, idősebb nők vallanak, hogy ha szeretik őket, akkor önmaguk lehetnek, vidámak és kiegyensúlyozottak, amik fontos tényezők a mai rohanó és egysíkú világunkban. Ha pedig a nők mindezt a kiállást fenntartják, az hosszabb távon is pozitív hatással van a párjukra, a családjukra.

Mi is lenne a végső szó? Hogy mindez jó. Mindenkinek jobb érzés.

„… a férfiak képtelenek megfelelni annak a legmagasabb, legjobb és Istenhez legközelebb hozó feladatnak – a szeretet feladatának, a szeretett lény iránt való teljes odaadás feladatának, aminek a jó nők oly jól és természetesen tettek, tesznek és fognak eleget tenni. Mi lenne a világból, mi lenne belőlünk, férfiakból, ha a nőkben nem volna meg ez a tulajdonság, vagy visszafojtanák magukba?”

Lev Tolsztoj: Mindennapra