2021. november 28.

Markus Zusak: A könyvtolvaj

Senki meg ne merje nézni a molyos adatlapomon, mennyi időbe telt elolvasnom a regényt, mivel az év könyve címe díját magasan ez a kötet nyerte el. Innen is köszönöm Schneeglöckchen-nek a húsvéti ajándékozás által kapott lehetőséget, hogy megismerhettem ezt a történetet. Teszem hozzá, itt azonnal válaszolnék is az üzenőkártyára írtakra: bizony az én tetszésem is elnyerte ez a kötet és nagy becsben fogom tartani a könyvespolcomon.

Fülszöveg:

1939, a náci Németország A Halálnak sohasem volt még ennyi dolga, de ő már tudja, hogy ez még csak a kezdet. Mert a Halál bölcs és kíváncsi, szeretne mindent tudni az emberekről. Együtt is érez velük, ha csak ideje engedi. Ő meséli el ezt a történetet, amely egy német kislányról, Lieselről, a családjáról és a barátairól szól. Meg fanatikus németekről. És egy zsidó fiúról, akit a háború alatt egy pincében rejtegetnek. Liesel imád olvasni, és ha csak teheti, könyveket lop. De a legkedvesebb könyve az, amit a pincében rejtőzködő zsidó fiú ír neki. És egyszer csak hullani kezdenek a bombák.

***

A lassú olvasásom nem a könyv hibájaként róható fel, ezt meg kell már az első mondatban említenem, és bizony ez a regény jól tükrözte a lelki vívódásaim arra vonatkozóan, mi mindent kellett átélnem azóta, hogy ezt a kötetet elkezdtem olvasni. Bizony, még az előző munkahelyemen fogtam neki, és még holmi terv volt a költözés, vágyakozás a munkahelyváltás felé, és mire befejeztem, túl voltam az új munkahelyem próbaidőszakán, egy költözésen és a bútorozáson is.

A kötet igazán különleges történetet vázol fel, ami által ifjúsági regénynek is bátran ajánlanám. A főszerepben tizenéves gyerekek vannak, ami ne tántorítsa el a felnőtt olvasókat, mivel az elmesélő idősebbnek hat mindannyiunknál.

A téma megrendítő, és különleges szemszög, mivel német, nácinak nevelt gyerekek kerülnek a középpontba, akiknél meglepő, de ugyanúgy megszenvedték a háború könyörtelenségét, mint azok, akik folyamatosan menekülésre voltak ítélve. Liesel az olvasók számára kedvenc lehet, és könnyen lehet a tetteivel azonosulni. Az elmesélő nem más, mint a Halál, aki nem csak Liesel történetét meséli el nekünk, hanem beavat minket a fiktív életébe is, ami által akár szimpatizálhatunk is vele, mivel ő is ellene volt a második világháború szörnyűségeinek. A fejezetek kifejezetten rövidek, így olvastatja magát, sok szemszög és cselekményszál fut egyszerre, illetve előfordulnak időbeli ugrások, de ezek nem borítják fel a történet cselekményét.

Kifejezetten olyan kötet, aminél hagyni kell magunkat, hogy élvezzük a történetet ezzel akaratlanul eléri azt, hogy olvastatja magát a regény. Kifejezetten meglepő fordulatokkal tarkított jelenetek kerültek a történetbe, és összhangba került a háború borzalmai a mindennapi, gyermeki örömmel, ami teljesen átitatta a kötetet. Egyszerre tudott megborzongatni és megnevettetni, elgondolkodtatni és izgulni a szereplőkért, míg a lezárás egyfajta eufórikus érzetet okozott, ami által pozitív csengést hagyott meg bennem a kötet tartalma, miközben tisztában vagyok a ténnyel, hogy a Harmadik birodalom őszintén leírt kegyetlenségei sem merültek feledésbe.

Valószínű, ahány olvasója van ennek a kötetnek, annyi féle érzelmet vált ki és hagy meg bennünk, én kifejezetten azoknak ajánlom, akik szeretnének nem csak a Holokauszt túlélők szemszögéből olvasni egy történetet, hanem a náci oldalról is, illetve azoknak a tizenéveseknek, akik most ismerkednem meg a történelem egyik „titkolt” szeletével.