2021. november 28.

Őszi rövid olvasmányok 2021.

Szinte úgy repül az idő, hogy nem győzi kapkodni a fejét az ember. Mivel majdnem két hónap eltelt, hogy gép elé kerültem volna, kárpótlásul hozok kettő rövid kötetről egy kis beszámolót, amik a kezembe kerültek ebben a rohanós, őszi hónapokban. Akaratlanul is a hónap témája nem más lett, mint a skandináv életstílus megismerése és ehhez kapcsolódóan találtam magamnak olvasnivalókat.

A. Katona Ildikó (szerk.) · Tóth Judit (szerk.): Szauna

Amit a szaunáról tudni kell

Fülszöveg:

Gazdagon illusztrált, színes, igényes kötet a szaunázásról, a szauna használatáról Finnország nagykövetének ajánlásával. Mindazoknak ajánljuk, akik a szaunázás hasznos divatját értő módon akarják élvezni, kihasználni.

***

A rövid fülszöveg ellenére és az oldalszámot tekintve nem sokra gondolna először az olvasó, mikor a kezébe veszi ezt a kötetet, ami a finn szaunakultúráról ad ismereteket. Teljesen laikus embereknek tökéletes felvezető, és bevezet minket a szaunahasználat titkaiba, jótékony hatásaiba. Egyenesen finn emberektől kaphatunk tippeket, tanácsokat, akik maguk szinte mindennapos kikapcsolódásként tekintenek a szaunázásra.

Bemutatja a szauna használatát, milyen típusai vannak, milyen plusz, hangulatfokozó vagy egészségre jótékony eszközöket lehet alkalmazni, mit érdemes figyelembe venni, hogy a szervezetünk megkapja a pozitív eredményeket.

Ezen felül a kötet nem csak egyfajta marketing reklám a szaunának, hanem mesél kicsit, hogyan ábrázolták a skandináv irodalomban (Pl. Kalevala) versek és elbeszélések formájában a kultúráját, ezzel szélesebb betekintést adva az olvasónak arról, mi mindent jelent az Észak-európai népeknek a hőfürdőzés.

Azoknak ajánlható, akik ismerkednek a szaunázással vagy maguk is gyakran szánják rá magukat szabadidőjükben, hogy a fürdők, wellnessközpontok látogatásakor beüljenek egy frissítő szaunára.

 

Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve

Avagy a svéd kávézás szertartása

Fülszöveg:

Ha egyszerű örömökre vágyik az ember, egy csésze kávé egy falatnyi finomsággal felülmúlhatatlan. A svédek különösen szeretik megédesíteni a gyakran hideg és sötét skandináv hétköznapokat, így naponta többször is hódolnak a kávézás szertartásának, amelyet művészi tökélyre fejlesztettek. Ez a ceremónia a fika, azaz a kávészünet. Lassítani és lazítani néhány percig egy csésze kávé mellett elengedhetetlen része a svéd kultúrának. S talán egyik kulcsa az önmagukkal és az élettel való elégedettségüknek, mert egy barát társaságában elkortyolgatott csésze kávé maga a boldogság.

Ha többet akarsz tudni erről a sok évszázados hagyományról, és szeretnél te is megélni ilyen felhőtlen pillanatokat, olvasd el ezt a megszívlelendő tanácsokkal és ínycsiklandó receptekkel teli kis könyvet!

***

Aki igazán szereti a kávét és annak formációit, azok sok esetben kiszemelik maguknak ezt a kötetet. Kifejezetten kicsi zsebkönyv méretű kötetről beszélhetünk, aminek egy apró negatívuma van, hogy a kötet jó része teli van illusztrációkkal, illetve idézetekkel, ami által kicsit úgy tűnhet az olvasónak, hogy csak az oldalszámot növelik meg ez által, mert a tartalmi szöveg viszonylag kevés.

Ettől függetlenül tömören, és röviden szó esik a svédek kávézási kultúrájáról, milyen italokat fogyasztanak. Ital és süteményes recepteket is találhatunk a kötetben, ami plusz használatot ad az olvasónak, ezzel is elérve, hogy ne csak egyszeri olvasmány legyen számunkra. Szó esik a dán hygge és a svéd lagom keveredéséről, és az ebből származó fikáról, magáról a kávézási szertartásról, amit bárki el tud sajátítani a könyvben leírtak alapján.

Szép, igényes illusztrációival elnyerte a tetszésem, egyedül azért a pár idézetért vonnék le csillagot értékelés szempontjából, amik nem igazán illettek bele a kötetbe.