2021. november 27.

Tiszlavicz Mária: Lüktetés

Fülszöveg:

Borka eddig minden táncházban irigykedve figyelte a lányokat, akiket táncra kértek a fiúk.

Amikor eljut Lengyelországba egy nemzetközi néptáncversenyre, halvány remény ébred benne, hogy ezúttal rá is felfigyel valaki, ám itt is csak a sóvárogva nézheti a táncosokat. Noha megismeri Leventét, nem mer többet várni néhány vidám beszélgetésnél. Idővel azonban rá kell döbbennie: a kívánságok nem mindig úgy teljesülnek, ahogyan azt elképzeltük.

***

Azzal kezdeném, hogy erős négy és fél csillagot osztok ki az amúgy novella-rövidségű regénynek, amibe teljesen véletlen botlottam. Maga a téma is különleges, elsősorban romantikus zsánerűnek mondanám, és a központi elemnek a néptánc világa elevenedik meg. Mint táncos, nekem is ez keltette fel az érdeklődésem, és miután kiderült, hogy az egyik említett tánccsoport pont abból a városból származik, ahol élek, a szintén táncos testvéremmel elkezdtük boncolni a karaktereket.

Tegyük hozzá, totál fiktív történet, és ezt a szerző már az elején leszögezi, illetve már a második felénél leesett, hogy az úgymond „másodhegedűs” tánccsoportról lehet szó, nem pedig arról a csoportról, amiben ráadásul maga a párom is táncol. (Csak ennyire vagyok benne a történetben, miközben Levente nevű táncos tényleg volt pár éve a párom csapatában, de volt pár apróság, ami miatt azonnal tudtam, hogy bizony a másik táncegyüttesről lesz szó.)

Ami miatt azt a kemény fél csillagot levonom, az pont azért van, hogy többször is említésre került, hogy valószínű a csapat „füvezett”. Itt és most oszlatom el a tévhiteket, mi táncosok legfeljebb iszunk. Fellépések és komoly versenyek esetében viszont keményen fognak minket, és fűről szó sem lehet, és mi szégyenkeznénk, ha ilyet állítanának rólunk. (Az, hogy az említett másik csapat tett volna ilyet, arról tudomásunk nincs, de a megyében, amúgy egymással jóban levő csapatok tagjai bizton állíthatják, hogy „kinézzük belőlük”.)

Na, de térjünk magára a történetre. Rövidsége ellenére egy lendületes, cselekménydús történet, és aki laikusként olvasná, annak egy jó bevezetés a táncos világunkba, és feleleveníti bennünk a külföldi utazásaink. Erősen cselekményre alapul, és finoman összhangba hozta a szerző azt, hogy minden típusú olvasónak megfeleljen, mert minden érzékszervre képes volt hatni olvasás közben. A látvány képei, a mozgás dinamikája és hangok, zenék akaratlanul is a fejben összeáll és teljesen a főszereplőnk szemszögéből láttam a történéseket. (Sőt, azt az élményt adta nekem, mintha én magam néztem volna, ahogyan a párom táncol a fellépésen és csak nézőként ámulok.) A táncházas jelenetek is jó betekintést adtak, milyen érzés nekünk elmenni ezekre az eseményekre, főleg ha a kiszemelt emberrel táncolhatunk. A mezőségi és azon belül a bonchidai táncok lettek kiemelve a regényben, ami amúgy a legtöbb táncos számára amúgy is nagy kedvenc, így a néptáncos olvasóknak kifejezetten tetszeni fog.

A romantikus történeti része könnyed, tipikus tizenéves, kamaszos rajongású, felnőtt olvasókat nem biztos, hogy megfogja, vagy át fogja érezni a jelentek eseményeit, azoknak inkább a tánchoz köthető eseményeket és helyzeteket ajánlom.