2021. augusztus 14.

Krencz Nóra: Szilánk

A nyár tartogatott még egy recenziót számomra, és nagyon vártam, hogy Nóra újabb regényét kézbe vegyem. Köszönöm szépen a dedikált könyvet és a vele együtt adott olvasási élményt, ami pár felmerült kérdésemre is választ adott. Mélyüljünk el a zsákba bújtatott tükörszilánkokban, amik a női sorsokról mesélnek.

Fülszöveg:

Demetria egyike az ókori Athén jelentéktelennek hitt leányainak. Olyan életet él, mint mindenki más. Ám egy napon kelmekereskedő apját tönkreteszi egy tűzvész.

Mit érhet a nő szava egy patriarchális társadalomban, ha cselekednie kell?

Marie Louise Amandine nemesi származású hölgy a 18. századi Franciaországban. Leendő vőlegénye forradalmi, filozófiai gondolatok elvakult híve lesz, amellyel nagy hatást gyakorol a lányra, ám szembehelyezkedik leendő apósa és anyósa nézeteivel. Marie két tűz közé kerül, s el kell döntenie, kinek az oldalára áll.

Emilie Jefferson anyja és húga társaságában a 20. század elején New Yorkba költözik, miután az apja egy másik asszonnyal kezd új életet. A korábban gondtalan, vidéki lányt csak egy jó házasság mentheti meg a nélkülözéstől. Vajon a pénz valóban elég a boldogsághoz?

A nagyvárosi utcák söpredékét pedig jobb elkerülni…

Krencz Nóra új regényével ezúttal történelmi vizekre evez. Ám a látszat csal. E történetek meghökkentő titkokat rejtenek.

Lehet, hogy épp Rólad…

A sors szilánkjai a bőrödbe vájnak.

***

Mikor először a kezembe vettem a kötetet, már az a gondolat is örömet hozott számomra, hogy három történetet olvashatok el egyszerre. Akkor még nem láttam összefüggést a három, különböző történelmi korban játszódó történet között, a kötet végére, egy jelen kori, negyedik szál segített összekötni őket, ezzel kerek egésszé alakítani a regényt.

Női olvasókhoz közeli lelki témákat és kérdéseket vet fel, bemutatva a különböző korok női sorsait olyan szereplőkkel, akik dacolva a férfi hierarchiával, próbálnak egyedül talpra állni és élni a saját elképzeléseik szerint.

Demetria küzd a bizalmatlansággal, ami a férfiak fele irányul, így olyan személy segítségét akarja elutasítani, aki végül megoldást nyújt számára. Marie a boldogtalansággal küzd, miközben a családja szigorú szabályok közé korlátozza. Emilie akaratlanul is édesapja mintáját követi, de végül rá kell jönnie, hogy a boldogsága nem a pénzen múlik.

Ha a három nő életét nézzük, olyan hétköznapi problémákkal küzdenek, ami bárkit érinthet. Kicsit sem könnyed olvasmány, sok titkot, elfojtott érzelmet tár elénk, és lehet, hogy segít az olvasónak feltárni a problémáit, akár olyanokat is, amik eddig nem foglalkoztatták.

Akik kikapcsolódásra szánták a kötetet, azoknak a figyelmét kifejezetten a három, önállóan is helyt álló történetre hívnám fel, akik kicsit többet szeretnének, azoknak ajánlom a fő szálat, ahol egy fesztiválon bulizó nő váratlanul egy jósnő elé kerül és kicsi misztikummal a történetben próbálja megfejteni, miért tart ott az élete, ahol és miért boldogtalan a kapcsolatában.

Sok, színes szereplő került a kötetbe, és érdemes a három történet között kis szünetet tartani, hogy fel tudjuk dolgozni az olvasottakat. Sok dilemma, rossz döntés, lelki vívódás itatja át a történetet, és talán az olvasó a megoldást is hamarabb megleli, mint a főszereplőink, ha pedig nem, akkor velük együtt talál rá a keresett segítségre.

A lelki gondolatok és elmélkedések mellett fő központi szerepet kap a romantika zsánere, és az ezzel járó érzelmek kibontakozása. A három főszereplő nő fiatal, ambiciózus és motivált, miközben keresik a számukra megfelelő életmódot, kapcsolatot vagy épp a házasságot, remélve, hogy ez által lehet boldog és teljes az életük. Önfejlődést is tapasztalhatunk, így leginkább a fiatal és huszonéves nőknek ajánlható a kötet.

A mai napig gondolkodtat, mi történhetett Demetriával, miután váratlanul szakadt félbe a története. Marie nehéz döntései miatt eléggé izgultam, és reméltem, hogy megleli a helyes utat és főként a saját javát nézi. Emilie döntéseivel nem biztos, hogy mindenki egyet tudna érteni, viszont a lezárása és a végső helyzete, amibe belekerült, megelégedéssel biztosította a történet pozitív zárását.