2021. augusztus 15.

Maureen Lindley: Keleti Ékkő titkos emlékiratai

Régóta a polcomon csücsült egy rövid, keleti tematikájú regény, és lassan érett az ideje kézbe venni.

Fülszöveg:

Peking, 1914. A nyolcéves mandzsu hercegnő, Keleti Ékkő egy paraván mögül nézi végig, amint apja közösül egy elkötött lábú kínai szolgálólánnyal. A kislány tettére fény derül, és élete örökre megpecsételődik: Japánba küldik egy távoli rokonhoz. Soha többé nem tér vissza a szülőházába.

A „keleti Mata Hari"-ként is emlegetett Josiko Kavasima élettörténetén alapuló regény egy olyan nő sorsát mutatja be, aki kora szokásaira fittyet hányva a kalandos életet választja. Különleges adottságait, tehetségét és szépségét kihasználva a második kínai-japán háború idején kémnőnek áll. Prostituáltakat megszégyenítő szerelmi kalandjai révén kapcsolatba kerül az alvilággal, a legfelsőbb társadalmi rétegekkel, sőt még a császári családdal is. Azonban az okos, bátor, ugyanakkor érzékeny nő a történelmi események hatására menekülni kényszerül. Miközben bujdosni próbál üldözői és rossz lelkiismerete elől, rádöbben, hogy a sorsát ő sem kerülheti el.

***

A huszadik század első felébe (1914–1948) repíti az olvasót ez a könnyedebb, kikapcsolódó regény, amiben Keleti Ékkő, Josiko Kawasima történetébe enged betekintést. Sok történelmi eseménybe avat be, mint a második kínai-japán háborúba, ahol kémnőként élve küzd a hazájáért, és igyekszik a saját útjára rálelni.

A gazdag hercegnő, mint a Csing-dinasztia császárnak öccsének leszármazottjaként sosem feledte származását, és a történetét átitatja a nagyvilági élet, ez által megismerhetjük a kínai és japán felsőbb körét, ahonnan a menekülés is szinte lehetetlen, ha beleszületik az ember.

Apja eladta japán rokonaiknak, akik később érdekházasságot szerveznek neki belső-Mongólia hercegével, amik mind meghatározták a fiatal lánynak, később nőnek az életét.

Lelki válságok garmadáról olvashatunk, néha már elmélkedő hangnemben, szó esik a női életről a palota árnyékában, folyamatos küzdelmekről és menekülésről, miközben céljává válik a helyes út keresése.

Szélsőséges viselkedése mellett a szerelmi életének kaotikusságának leírása részletesen feltárul az olvasó előtt, miközben nem lehet elfeledni, hogy mindez valós eseményekre alapul.

Erőteljesen átitatja a kötetet az erotika és a romantika zsánere, mégis egyfajta történelmi regényként lehet róla beszélni.