2022. május 28.

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy

Több kérdést is felvetett a kötet, már azelőtt, hogy beszereztem volna, végül a konklúzióm az lett, hogy  mondhatni kétfele szakadt az olvasótábora: voltak, akik nagymértékben bólogattak a leírtakra és sokat segített nekik a kötet, illetve azokra, akik azért csillagozták le a könyvet, mert nem volt nekik elég, vagy éppen a tartalom nem volt a magaslatán.

Mivel valahogyan sikerült a két szék közé esnem a kötet befejezésével, így lassan kifejtem, mi mindent tartalmaz az amúgy elég vaskos kötet. 

Az önfeledt szexualitás pszichológiája

Fülszöveg:

Egy könyv, amely gyökeresen átformálja mindazt, amit eddig a női testről gondoltál. Miért olyan nehéz eljutni a csúcsra? Normális az, amit szex közben érzek? Velem van a baj? – Rengeteg nő tesz fel magában ilyen és ezekhez hasonló kérdéseket nap mint nap, és érez bizonytalanságot saját teste és szexualitása kapcsán. Emily Nagoski egyedülálló munkájának fő célja, hogy eloszlassa e gyötrelmes kételyeket, és megmutassa az utat önmagunk felé. A több évtizedes gyakorlattal rendelkező szexuálterapeuta hittel vallja, hogy szexualitásunk az ujjlenyomatunkhoz hasonlóan egyedi, és nagyban függ reakcióinktól, egyéniségünktől, illetve a körülményeinktől, hétköznapi tapasztalatainktól. Épp ezért nincs okunk a szégyenkezésre vagy arra, hogy másokhoz hasonlítgassuk önmagunkat. Minden nő más – és ez így normális. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy az örömteli és kielégítő szexuális élet nem a testrészeinktől, hanem a hozzájuk való viszonyunktól függ. Amint megismerjük kapcsolatunkat a saját testünkkel és ráébredünk, milyen körülmények hatására vagyunk képesek ellazulni, mi kell ahhoz, hogy teljes mértékben bízzunk magunkban és a partnerünkben, máris óriási lépést tettünk a mindent elsöprő gyönyör átélése felé. Elég jól hangzik, nem? Indulj el életed legizgalmasabb felfedezőútján, és ismerd meg a legnagyobb öröm forrását – önmagadat!

***

Először is, egy teljesen új szemléletből olvashatunk a szexualitásról, kifejezetten a pszichológiai metódusokról, és csak a legelső fejezet tér ki a biológiai, anatómiai tényekre. Így inkább elméletről beszélhetünk, ami nem feltétlen adhat választ az olvasóknak, de segít megérteni olyan folyamatokat, ami éppen foglalkoztatja az egyént.

Konkrét problémamegoldást nem kapunk, bő részleteséggel fejti ki a párkapcsolati szexuális problémákat, azok gyökerét, ráadásul mindezt könnyedebb, érthető formában, sok hasonlattal ellátva. 

Volt benne kicsit bonyolultabb szakmai kifejtés is az agyi tevékenységekről, kiegészítette a kötetet feladatokkal, kicsit interaktívabbá téve az olvasottak feldolgozását, de ugyanígy találhatunk benne úgymond virágnyelvű átfogalmazásokat is, a szerző reményében, hogy érthetőbb lesz a teljesen laikus olvasóknak is.

Meglepően sok régi, megrögzött sztereotípiát említ meg, és ezeknek a tévhiteknek az eloszlatását igyekszik megmutatni az olvasónak.

Elsősorban a női szemszögből olvashatunk, pontosabban a párkapcsolati helyzetekről, ezen felül kapunk betekintést a vegyes kapcsolatokba is a példákban említett szereplőkkel. 

A központi jelmondata sok helyen felbukkan, és tényként állíthatjuk a kötet olvasása után, hogy minden helyzet, minden szituáció külső tulajdonság vagy éppen a pszichológiai válasz egy adott szituációra teljesen helytálló és normális. 

A kötet felépítése kicsit kaotikus lehet, mivel sok utalás van egyik fejezetben a másikra, így kicsit úgy érezheti az olvasó, hogy ugrálnia kellene a könyvben, de erre nincs szükség. Néhol, főként ha érdeklődnénk valamelyik téma iránt mélyebben, előfordulhat kevesellés, mivel sok esetben nincs tíz oldalnál hosszabb fejezet.

Összességében érdemes az érdeklődőknek adni egy esélyt a kötet iránt, mivel képes új információt közölni, vagy legalább az elképzeléseinknek igazat adni.