2022. június 4.

Art Spiegelman: A teljes Maus

Ami kifejezetten felkeltette az érdeklődésem a könyv beszerzése kapcsán, hogy olvastam arról, hogy több helyen is betiltásra várt. A másik indok, mai miatt hamarabb nem vettem meg, hogy nem néztem utána, milyen formátumú is a kötet, így végül még egy képregénnyel gazdagíthatom a könyvespolcom.

Fülszöveg:

„Ezek nem emberek!” Ha ez a gyűlölettel átitatott mondat egy állam ideológiájává válik, az minden esetben világméretű tragédiához vezet. A náci Németországban a goebbelsi propaganda elhitette az emberekkel, hogy bizonyos embertársaik alsóbbrendűek, akiket el kell pusztítani. E szörnyűséges, egész Európát érintő történelmi bűntett áldozatainak állít emléket Art Spiegelman Pulitzer-díjas képregénye, a Maus. A szereplők antropomorf állatok: egérfejű zsidók, macskafejű németek és kutyafejű amerikaiak. Az ő sorsukon keresztül ismerjük meg a holokauszt megrázó eseményeit és következményeit. A történet gerincét Spiegelman lengyel származású apjának magnószalagra rögzített visszaemlékezései alkotják, így a Maus fikciós, önéletrajzi és dokumentumkötet egyben. Műfajteremtő, egyetemes érvényű irodalmi alkotás egy szégyenletes korszakról, mely nem merülhet feledésbe.

Art Spiegelman képregényrajzoló, -író, szerkesztő. A Maus eredetileg folytatásokban jelent meg az általa alapított Raw magazinban. Bár munkásságát a képregényes közösség már jóval előbb elismerte, a neve azután vált világszerte ismertté, hogy a Maus 1992-ben – a képregény-irodalomban elsőként – Pulitzer-díjat kapott. Az eredetileg két kötetben, majd gyűjteményes formában is megjelent művet azóta több mint 30 nyelvre fordították le.

***

Sok meglepetést tartogatott számomra ez a két szálon futó történet, ahol a szerző az édesapját faggatta ki a második világháborús borzalmakról. Közben megismerhetjük a jelen idejű eseményeket, milyen hatással voltak az események a túlélő férfira, a fiához való kapcsolatát bontakoztatja ki, mindezt egy érdekes ábrázolási móddal, kicsit megismerve ez által a szerzőt is.

A két szemszög által egy ember teljes éltébe kapunk betekintést, és nem csak a társadalmi, hanem a családban betöltött szerepét is megismerhetjük főszereplőnknek.

Kifejezetten borzongató és komoly témát feszegető kötet, aminek a cselekménye ösztönzően veszi rá az olvasót arra, hogy nem csak egy huzamban elolvassa a történetet, hanem közben el is gondolkodjon rajta.

A rajzábrázolás kifejezetten megnyerő, a színezete, tónusok jól tükrözik vissza a történet aktuális hangulatát, az antropomorf kinézetű karakterek pedig különlegességet nyújtanak, még a képregényeken belül is.

Nagy kérdés számomra, miért kellene bárhol betiltani csupán pár durvább ábrázolás, képkocka miatt, mivel egy nagyon fontos, az emberiség történelmében kiemelten fontos témát dolgoz fel teljes hitelességével, mivel kifejezetten nem egy fiktív történetről beszélhetünk, hanem egy megtörtént eseménysorozatról.

Téves képzet, hogy pár óra alatt be lehet fejezni az olvasását, a majdnem háromszáz oldalas képregény, ami tartalmazza mindkét, régebben külön megjelent kötetet akár egy hétre elegendő érdekességet, kikapcsolódást és történelmi elmélyülést tartogat minden kíváncsi olvasó számára.