2016. január 26.

Jane Austen: Büszkeség és balítélet

Egy könyvről számolok be, amit még tizenévesen kaptam, és aminek olvasását hanyagoltam vagy 21 éves koromig. Kifejezetten nyitott, eléggé belelátónak kell lenni ehhez a könyvköz, meg elsősorban felnőtt korosztálynak lett írva.

Már az első fejezetnél megismerjük a legfontosabb szereplőket, szembe találjuk magunkat a szereplők tömkelegével és sokszínűségével. A Bennet család 5 lányának viselkedésével, az édesanyjuk tudatlanságával és ne hagyjuk ki, hogy más célja nincs a könyvnek, csak az, hogy az 5 lányból a legtöbb megházasodjon bármi áron. Már előre megírom, tényleg másról sem szól a történet, és ez is lesz a végkifejlete.

Szereplők:

  • Mr. Bennet, Mrs. Bennet, Jane, Elizabeth (Lizzy), Lydia, Catherine (Kitty), Mary
  • Mr. Bingley, Miss Bingley, Mr. Darcy, Miss Darcy, Charlotte, Wickham, Collins
Most a történetet nem igazán akarom taglalni, rémesen kavart és sok fordulattal ellátott. 

Eleinte külső szemlélőként olvashatjuk a történetet, aztán valahogy belecsöppenünk Elizabeth történetszálába és az ő szemszögéből olvashatjuk tovább a történetet. Így jobban megismerhetjük Darcy Elizához kapcsolódó érzéseit, segítségét és nyitottságát. Úgy is mondhatnám, ők a történet mozgatórugói, ők azok, akiket főszereplőnek titulálnák a történetben.

Olvashatunk a történetben még a női nemre vonatkozó viselkedésformákat, megtudhatjuk az akkori női gondolkozást, szokásukat, praktikáikat, céljaikat. Megtudjuk mivel foglalkoznak a női nemesi származású lányok szabadidejükben, milyen fontos szerepet tölt be életünkben a tudás, a művészet vagy éppen a vagyon, illetve a tudás hiánya vagy éppen a protekció hiánya milyen veszélyeket és hátrányokat okoz.

A kötetről végül annyit írok, hogy egyszer kötelező elolvasni, érdemes rá időt szánni, nem csak azért mert egy izgalmas romantikus történettel állunk szemben, aminek ráadásul happy end vége lesz, hanem mert sokat elárul a női gondolkozásmódról is az írónő, kiélezi a pszichológiai dolgokat a történetben és ezt tálalja az olvasónak egy könnyedebb, néha nagyon is humoros formában.

Mint ahogy az életben, ebben a történetben sem kaphatják meg egymást a szerelmesek egyszerűen. Sőt, csak túlbonyolítva.