2016. november 21.

Animék felnőttek számára

Sziasztok, sok tévhitet eloszlatva írok pár olyan animéről, ami leginkább a felnőtteknek készített művek. 
Ezen felül természetesen van még rengeteg, azokból csemegéztem ki, amiket már láttam, vagy ajánlanék bármikor az animekedvelő egyénnek. 
Ezek többsége seinen kategóriájú mű. (Seinen: Elsősorban 18-30 körüli férfiaknak szóló művek, a shounen kifinomultabb változata kevesebb fantasy elemmel. )

Another 
Kicsit sántít, tizenévesek is belekóstolnak ebbe a horrorba, nem véletlenül, mert tizenévesek a szereplők, egy gimnáziumban játszódik a történet, de a brutalitás nem maradhat el. Az utolsó részig magához láncol, hogy megtudjuk, ki is a gyilkos.

Jormungand 
Hol végződik a profi fegyverkereskedő és üzletember, illetve hol kezdődik az őrült nőszemély? Egy bolondos nő, aki nevet a kaszásra,  felfogad egy gyerekkatonát, alkalmazottai bérgyilkos hajlammal ugranak védelmére és lesik minden kívánságát.

Black Lagoon  
Ha az akció és a burkolt ecchi nem ragasztja a monitor elé a férfi társaságot, akkor semmi.

Code Geass Hangyaku no Lelouch 
A sakk tényleg olyan logikára alapul, mint a háború? Mi lesz azzal, aki teljhatalmat kap? 
A titok, hogy ha parancsolni tud mindenkinek, miért pazarolja értelmetlen dolgokra?

Psycho-Pass 
Írhatnám, hogy a lelkedre hat. Egy cyber világ, ahol már születésedkor eldöntik ki leszel. Mit viselhetsz, mit tehetsz, minden lépésed irányítva van, ezt a témát nagyon szeretik animékben feldolgozni. Kicsi különlegessége abban rejtőzhet, hogy megmutatja, hogy lehet egy gonosz ember is jó lelkű, illetve egy teljesen, pszichikailag egészséges emberből hogyan tud állati módra kifordulni magából.

Death Parade 
Nem kifejezetten felnőtteknek, sőt rengeteg tizenéves megnézte már, aki kicsit szeretne elgondolkozni magában a hitben, a lélekvándorlásban számukra ajánlható. Csak kikapcsolódásra nem biztos, hogy megfelelő, sőt, meggondolkoztatja az embert, hogy a játékok közben a játékosok milyen pszichikai viselkedést mutatnak, ki hogyan dolgozza fel a saját halálát.

Victorian Romance Emma 
Ez csak besorolásilag tartozik a felnőtt férfiaknak ajánlott, bár nőként nem ítélném egyből ebbe a kategóriába. Szerintem történelem és románc történeteket kedvelők szívét nem fogja hidegen hagyni.


Sakurako-san no Ashimoto ni wa Shitai ga Umatteiru 
Krimi kedvelők örömére, antropológusok gyönyörére.