2017. május 3.

Internetes kávészünet #35

Nem éppen arra hétre vonatkozó téma, eléggé meggondoltam, hogy fejtsek-e ki véleményt a dologgal kapcsolatban, ami nem csak pár ember életét érinti.
Nem éppen az ellen a facebook oldal ellen lennék, aki sok esetben hangoztatja, hogy mi az, ami a német animekultúránál másabb, mint idehaza.
Az is tény, aki megteheti és nagyon szeretné, megvásárolja az animéket, mint egy könyvmoly a könyveket. Ez egyértelmű.


De a több generáción élő indavideó videómegosztón levő videók letiltása nagyon ellenemre talált. Higgyétek el, bosszantó, mikor keresnem kell fél órákon át egy sorozatrész, csak mert egy "törvény" nem engedi meg számunkra az egyszerűbb opciót. Tűrtem. Viszont, mikor drága anyukám akart sorozatot nézni ugyanúgy, akkor elszakadt az a türelmi cérnám, hogy tőlem várják a csodát, oldjam meg, de sajnos ez nem rajtam múlott, illetve én magyarázzam ki a felmerülő problémának megoldását, hogy nincs megoldás?! ( egy logisztikusnak nincs bosszantóbb problémája, ha a problémára nincs megoldás. ) Oké, mindenki vissza az őskorba és ne csináljunk semmit. Várok.

- Ha tévécsatornák sugároznák az animéket, akkor az jó megoldás lenne. - Mire is?! Ne viccelj! Sosem volt tévém, nem is lesz és nem is érdekel. A szánalmas szinkronizálásokról már ne is beszéljünk. Reméltem csak viccelsz, mert tőlem aztán éhen halhatnak a tévécsatornák az már biztos.
Bár, akinek van tévéje, az nézze felőlem. Megengedem és ha van erre opció, nem vagyok ellene. Mi, akiknek nincs tévéje, nincs tévés kultúrája, azok viszont sosem fogják támogatni ezt a felajánlást. De aki szereti azt, hogy megkötik a kezét, mikor mit adnak és mit nézhet... sajnos én mint számítógép preferáló nem tudok velük együtt érezni, sajnálom.

- Megvásárolni a DVD és Blue-Ray lemezeket. - Megoldható, de nem épp a legkézenfekvőbb és nem olcsó megoldás. bár ez eléggé legális így elfogadnám ez kényszerűségből. Ha a kedvenc könyveim meg tudom venni, lehet, hogy megvásárolnám a kedvenc animesorozataim is. Sosem lehet tudni.

- Az internetről letölthető videók valójában törvényellenesek. - Igaz, ebben nincs kétségem és remélem te sem élsz bűnben, mert ezután csak garantáltan a pokolra kerülsz. Az informatikusoknak is van egyfajta "bűntudatuk és felelősségük" tetteik következményeikért. Bár feltételezem -magamból kiindulva- hogy a lazább erkölcsöket szeretjük. Aki meg igazán konyít ehhez a szakirányhoz, az úgyis talál kiskapukat, nem kell ettől tartani.

- Törvény. - A törvény az törvény, be kell tartani. Bár -szerencsénkre- Magyarországon nincs tiltva a letöltés magáncélú felhasználásra, így ha évente párszor ráveszi magát az ember erre a folyamatra, nem fognak ellene eljárást indítani. Feltölteni az internetre tartalmat természetesen csak engedéllyel lehet megoldani továbbra is. Elméletileg az Európai Uniós törvény nem írhatja felül a magyar törvényt, aztán nem tudom mit hoz a jövő. Jobb félni, mint megijedni. Erre azért jobb felkészülni, hogy minket is szabályozni fognak.

- Ott vannak az előfizetős weboldalak, ahonnan szabad megtekinteni a kívánt tartalmakat. - Neked most bűntudatod van, hogy ennyire a jog támogatója lettél, vagy a szüleid fizetik azt, hogy számítógépnél internetezhetsz? Vess egy kis pillantást az internetszolgáltatótól kapott csekkre. Most elmélkedj azon, mekkora sávszélességet kapsz. Ha nem elég a sávszélesség és túlontúl magas a csekkre írt szám, akkor te is kezdj el sírni. Addig sem jut eszedbe az az opció, hogy még több pénzt elherdálj.

Szóval várok az impulzív és pozitív fejleményekre, hogy tartalmasan tudjuk a későbbiekben is eltölteni maradék és kevésnek hitt szabadidőnket.