2017. május 26.

Modern kor és a balkezesség

avagy miért kell ekkora hűhót csapni, mert balkezes lett egy gyerek...
Aki valószínűleg a genetika csodái miatt lett az, nem pedig valami varázslat balszerencsés áldozata lett. - még mindig hiszünk a csodákban és a vajákos asszonyban -

A még 20. században született idősebb korosztályok között erősen előforduló, szinte szólásukká vált megszólni azon szülőket, mert hagyták, hogy a "csúnya" kezüket használják a gyerekük.

Sőt, tettek rá egy lapáttal, volt olyan nagyszülő, aki KÉTSÉGBEESETTEN írt egy bloggernek, hogy mit tehet ellene tenni ,hogy ne legyen a gyerek balkezes.

Én balkezesként és szerencsémre, a szabadabb elvű szüleimnek nem izgatott sosem az ollóhasználaton kívül, hogy milyen kezes vagyok. ( Több év után tudtam meg, hogy egy jobb kezes ollót használtam, így igen is tudom bizonyítani, hogy lehet jobb kezes ollóval vágni. ) Szóval életem kisebb problémája sem akkora világrengető. Vissza a témára és a nagymamára. Majdnem nevettem a kifejezésen, hogy "megelőzés". És jöjjenek most a tények, amik ellen bizony nem tehet semmi még egy megrögzött jobbkezes ember sem.

  • Ha az egyik szülő balkezes, 50%-os eséllyel lesz a gyerek balkezes.
  • Ha egy nagyszülő balkezes, épp csak 25%-os esélyt érünk el.
  • Ha mindkettő előfordul, bizony megnő az esély 75%-ra.
  • Sőt, hogy megijesszem a jobbkezes szülőket, bizony vannak csodák, de két jobbkezes szülőnek is lehet balkezes gyereke. Ha van egy eltitkolt ős, aki bizony balkezes volt, csak az ő gyerekkorában átszoktatták jobbkezesre, ami régen gyakori volt, bizony számolni kell ezzel az esettel.

Mi lenne a gyereknek jó?

Talán békén hagyni. Ajánlott. Ha átszoktatják gyerekkorában, hallani olyan személyeket, akik biztosak abban, hogy a szülők átszoktatták. Lehet, hogy nem emlékszik a gyerek rá, de a tudat benne lehet. Sőt, bizonyították már, hogy az átszoktatott gyerekek esetében megnő a diszlexia, és más írási és olvasási képesség zavara.
Tudni kell a szülőknek, hogy nem befolyásolható. Általánosságban kettő, legkésőbb három éves korára kialakul a gyerekben, milyen kezes lesz. Ezt meg lehet figyelni, mikor játszik, hogy melyik kezével nyúl a tárgyakhoz, melyik kezével mutat arra a tárgyra, amit kérdez tőle a szülő.
Óvodás korban már lényeges lesz, hiszen már kap a kezébe ceruzát, zsírkrétát, amivel a későbbi íráskészséget lehet fejleszteni, kialakítani. Már ilyenkor ajánlott egy balkezes ollót beszerezni a már bizonyított balkezes csemetének, ezt nem szabad tőle sajnálni a saját érdekében.

Iskolában jelentkeznek az első "problémásabb" részek, ahol próbálják a gyerekkel az írást megtanítani. Vannak tanárok, akik makacsok, hogy ugyanúgy írjanak a balkezesek, mint a jobb kezes társaik. Pedig ez elég hibás, mert hiába nézi, próbálja a jobbkezes társait utánozni, nem áll rá az agya. 
Tényleg, szó szerint system errort fog a gyerekben, hogy az neki nem esik kézre, nem jó. Szülőként annyit lehet segíteni, hogy bizony neki kell az első években ülni és gyakoroltatni vele az írást. Itt nem arra célzok, hogy pont ugyanazt tudja leprodukálni, mint egy jobb kezes, mert az abszurd lenne. Arra kell rávezetni a balkezest, hogy úgy tanulja meg kerekíteni a betűket, úgy fogja a ceruzát, hogy az neki ne legyen abnormális. Nem azon fog múlni az élete, hogy pl. ellentétes irányba írja le a 0 számot.

Egy emlékem van gyerekkoromból erre nézve: a pipa jel. Mindig ellentétesen, visszafele akartam írni. Nekiültem és megtanultam. Elhatározás szükséges a szépírás elsajátításához. Lehet törekedni a szép írásra, de ez lassabb írást eredményez a jobb kezes társakhoz nézve. Egy balkezesnek sokkal több időt kell szánni az írásra. Viszont a szenvedés is meghozza a gyümölcsét. Sőt, láttam már olyan balkezeseket, akik külalakban magasan lekörözték a jobbkezes társaikat.

Az írásnál még ajánlható a középiskola után, ha már nem igazán számít a külalak, akkor térjenek át egy sajátos írásformára. Valakinek az írott jobban kézre áll, én személy szerint jobban preferálom a nyomtatott betűk másolását. Sőt, aki megteheti, megtanulhatja a műszaki rajzokhoz szükséges írás elsajátítását a könnyebb olvashatóság eléréséhez.

Bal kezes a gyerek, zenélhet-e?


Persze, ha szeretné kipróbálni magát ezen területen, adjuk meg neki a lehetőségeket. Nem kell azon aggódni egyből, hogy balkezes gitár kell a gyereknek, mert amelyik gyerekben nincs meg, hogyan akarja fogni a gitárt, az a jobbkezes hangszeren is boldogan meg fog tanulni. Amelyik gyerek ismeri, vagy automatikusan van egy elképzelése a hangszer fogását illetően, ott vagy el kell fogadni a tényt, hogy bizony balkezes hangszervásárlás lesz a vége, vagy ajánlhatjuk neki a kétkezes hangszereket.

Én, mint volt fúvós hangszer tulajdonos és használó tudom mondani, hogy fúvós hangszerekkel nem lehet melléfogni. Főleg úgy, hogy minden kezdő a furulyát ismeri meg először, a balkezes repesni fog az örömtől, hogy felül bizony a bal kéz lesz a nyerő. 
Sőt, a bal kézen levő ujjak használata lesz az első, így nem lesz fennakadás. Viszont a fuvolában már vannak kétségeim, viszont ha ezen hangszeren kívül eltekintünk a többi választékra, bizony van lehetőség sok-sok hangszeren megtanulnia a balkezes gyereknek.