2020. augusztus 1.

Júliusi olvasmányok 2/3 (2020. Nyár)

Második körben három, teljesen egyéb témába sorolható kötetet tettem.

Az előző rész linkét itt lehet elérni:

https://schildkrotemegmondja.blogspot.com/2020/08/juliusi-olvasmanyok-tortenelmi.html

 

Vekerdy Tamás: Kamaszkor körül

Fülszöveg:

MILYEN IS a kamasz? Hazudik? Lusta? Szemtelen? Szerelmes? Magányos? Vagy éppen: kibírhatatlan? Mit kezdjen magával és a felnőttek mit kezdjenek vele? És MIÉRT OLYAN, amilyen? Meddig marad ez így? Miben más, mint a többiek? Miért és miben TÖBB netán a kamasz, mint a nála kisebbek vagy nagyobbak? És miért és miben kevesebb? Efféle kérdésekre keres választ ez a könyvecske, melyet jó felerészben kamaszok írtak…

***

Már nem is emlékszem, hol bukkantam rá az új kiadására az internet bugyraiban. Ismerősen csengett a címe, és némi kutakodással rá kellett jönnöm, hogy itthon megtalálható a családi polcon. A könyvtári leltározásos „zsákmányolásom” következtében hoztam haza, és ha már így történt, nekiültem múlt hétvégén, és könnyedebb délutáni-esti olvasmányként be is fejeztem. Az alapját egy régebben vetített televízió műsor adta, ahol kamaszok mutattak be hétköznapi szituációkat, a szüleikkel nem egyet értő konfliktusokat. Ehhez segédül szolgál a könyv, és Vekerdy a Nők lapja rovataiba is illő könnyedséggel magyarázza meg az ok-okozati összefüggéseket a látottakról.

Neki sikerült egy olyan könyvet adnia az érdeklődő olvasónak, ami nem éppen régimódinak ható, vagy elavult gondolatokkal lenne tele, éppen ellenkezőleg, ha az akkori technológiai dolgokat átértelmezzük a ma használatos dolgokra, mondhatni a kamaszok viselkedése az évtizedek alatt nem sokat változott.

Hiszen a mai fiatal is képes hazudni, ha nyaggatják, hogy tanuljon, rajta van a pályaválasztás terhe, és nem egyszer dőlnek az ágyba egy kimerítő iskolai nap után, miközben azt válaszolja a szüleinek, hogy semmi nem történt. De a szemetet akkor sem fogja senki levinni a perzselő vita közben. Ugyanúgy izgatottan készülnek az első baráti nyaralásra, könyörögnek, hogy engedjék el őket fesztiválozni, vagy csak élete első szerelmével több időt tölthessen. De tényleg ennyire kezelhetetlen a helyzet?

Vicces vagy épp döbbenetes párbeszédeknek lehetünk tanúi olvasás közben, aminek megvan még felnőtt fejjel is a pikantériája.

 

Andrássy Ilona: Mindennek vége!

Andrássy Ilona grófnő első világháborús naplója

Fülszöveg:

„nem javul a világ, csak okosabb lesz, önzőbb és színtelenebb”

Andrássy Ilona a kiegyezés nagy formátumú politikusának, csíkszentkirályi és krasznahorkai gróf Andrássy Gyulának az unokája, Katinkának, a „vörös grófnőnek” a nővére volt. Több nyelven beszélő, a politika és a művészet iránt érdeklődő, művelt kisasszony. 1909-ben feleségül ment rajongva szeretett vőlegényéhez, Esterházy Pál grófhoz. Pápai kastélyukból rendszeresen eljártak a budapesti „világba”, ki-kiruccantak Bécsbe, elutaztak Olaszországba nyaralni vagy az Alpokba zergére vadászni. Élték az arisztokraták kellemes gondokkal teli életét.

Kitört a háború. Pál gróf tartalékos huszár főhadnagyként bevonult. Kezdetben a frontvonal mögött, később az első vonalban szolgált.

Ilona sok más arisztokrata fiatalasszonnyal együtt jelentkezett a Vöröskeresztbe. Nagy szerepe volt abban, hogy a szanitécek mellett nők is teljesíthettek frontszolgálatot. Megpróbált hivatalosan a férje frontszakaszára kerülni, de az olasz hadszíntérre irányították. Eközben érte a hír, hogy Pál 1915 júniusában az oroszokkal vívott ütközetben elesett.

A napló Andrássy Ilona beszámolója a hadikórházakban szerzett tapasztalatairól, a magyarok kezdeti háborús lelkesedését követő egyre súlyosabb csalódásáról, kiábrándulásáról, céltalanságáról. Vallomás szerelemről és hazáról.

A kötet alapjául szolgáló kéziratos hagyaték 1971-ben került elő a dénesfai Cziráky-kastélyon végzett tatarozási munkálatok során egy befalazott rekeszből. A leveleket, feljegyzéseket, fényképeket tartalmazó anyagot a győri Rómer Flóris Múzeum őrzi.

***

Egy hiteles, naplóleírásokból álló történet az első világháború eseményeiről. Főnemesek hadba vonulása, asszonyok minden napos aggodalmai, remények és gyász. Egy nő, aki belopódzott a hadszíntérre ápolónőként, hogy férjével lehessen, vagy éppen támogassa a magyarokat. Viszonylag rövid kötet, de sok informatív lábjegyzettel rendelkezik.

A hosszú német párbeszédek kicsit zavaróak lehetnek, mivel azokat csak a lábjegyzetekben fordították le, de ettől függetlenül egy tartalmas és érdekesnek mondható kötetről beszélhetünk, kicsit mélyebben belelátva az első világháborúnak magyarországi eseményeibe. Nem egy könnyű olvasmány, de szerencsére a nyelvezete megkönnyíti a történet elbeszélését. Két részre van osztva a könyv, kis betekintést nyerhetünk a házaspár életébe, a világháború kirobbanásáig, egészen a gróf halálának híréig, a második részben pedig Ilona édesanyjának a levelei, naplóbejegyzései adnak tisztább képet, hogyan viselte az özvegyasszony a megpróbáltatásokat, illetve pár levelet láthatunk egy új szerelem kibontakozásáról.

Érdekes személyként tarthatjuk számon Andrássy Ilonát, aki igyekezett a tőle elvárható legtöbbet kihozni a helyzetéből. A kötet rengeteg főnemest és a politikai pályán egykor vezetőkként szolgáló embert sorakoztat fel, akiknek életéből is kapunk egy kis csemegét.

 

Zolnay Vilmos · Gedényi Mihály: A régi Budapest a fattyúnyelvben

Fülszöveg:

Ez a könyv a főváros sajátos históriáját vázolja fel a nyelvészet eszközével. Mivel anyagát a fattyúnyelvből, a szlengből meríti, a kirajzolódó képből a 19-20. század fordulójának és a 20. század első felének nem hivatalos Budapest-történetével ismerkedhet meg az olvasó.

***

Szórakoztató szótár a múlt ezredekből született, és tovább vitt kifejezésekből, ami a fővároshoz kötődik. Rövid, kicsit sem száraz és meglepő magyarázatokat kaphatunk olyan kifejezésekre, elszólásokra, amit a fővárosi életben talán még a mai napig használnak. Informatív kötet, más szemszögből bemutatva a fővárosunkat.

A kötet különböző kategóriákra osztotta fel a kifejezéseket, nevezetességek, épületek, szórakozóhelyek, de foglalkozások, és a tolvajnyelvezetből átvett kifejezések is külön fejezetet kaptak.

Alig kétszáz oldalas kötet megtalálható a Magyar Elektronikus Könyvtár tárházában, így bárki számára elérhető ez a kötet.

https://mek.oszk.hu/01600/01690/ 


A következő része a havi könyvösszegzőnek:

https://schildkrotemegmondja.blogspot.com/2020/08/juliusi-olvasmanyok-mangak-33-2020-nyar.html