2020. október 28.

Theodora Goss: Az alkimista lányának különleges esete (Az alkimista lányának különleges esete 1.)

Személy szerint is nagyon vártam ezt a kötetet, így, amint elérhetővé vált, meg is vásároltam. Először úgy véltem, kezdek elkésni arról, hogy meséljek kicsit erről a regényről, de ha valaki éppen Halloween estéjére szeretne egy kis könnyed, mégis hátborzongató olvasmányt, annak most igazán tudom ajánlani a mondhatni frissen megjelent kötetet.

Fülszöveg:

Miután nagybeteg édesanyja elhunyt, Mary Jekyll kénytelen szélnek ereszteni házanépét. Hajdan jónevű orvos-tudós édesapja, dr. Henry Jekyll tisztázatlan körülmények között távozott az élők sorából, így az ifjú hölgy szűkös időknek néz elébe. Ám hamarosan ennél is több fejtörést okozó problémákkal kerül szembe, kezdve nyomban egy vadóc leányzóval, és a gyanúval, hogy apja hajdani barátja, a gyilkossággal vádolt Edward Hyde talán még életben van. Mary már csak megélhetési okokból is kénytelen a rejtély nyomába eredni, s ehhez nem mástól kap segítséget, mint a híres detektívtől, Sherlock Holmestól, és az ő krónikás hajlamú társától, dr. Watsontól. Ahogy nyomozásuk kibontakozik, úgy lépnek a színre újabb, a viktoriánus kor krimi- és természetfeletti horror irodalmából ismerősnek tűnő szereplők, hogy ki-ki megpróbálja megfejteni vagy épp elfedni a szálakat, melyek egy hajmeresztő dolgokra képes, titkos társasághoz vezetnek.

A magyar születésű, de Amerikában felnőtt Theodora Goss trilógiájának első része letehetetlenül izgalmas, ám nemcsak kalandokban, de emlékezetes szereplőkben, humorban és egyéb rabul ejtő elemekben is gazdag történet, mely 2018-ban megkapta a legjobb első regénynek járó Locus-díjat, és jelölték a Nebula- és World Fantasy-díjakra is.

***

Már maga az elbeszélés különleges módú, a több főszereplővel tarkított viktoriánus kori krimi akaratlanul is megfogja az embert. Ha már a borító szemet gyönyörködtetőre sikerült, a másik ok, ami igazán meglepheti az olvasókat, az a fiktív karakterek felbukkanása. Hyde, Holmes, dr. Watson olyan, szinte fantáziába illő esetbe csöppen, amikhez női főszereplőket válogattak össze.

Ha ez a kaotikusság fűszereződik egy kis alkímiával és cirkusszal, akkor az olvasónak kutya kötelessége nem unatkoznia olvasás közben. Kicsit hosszúnak tűnt, de a tartalmas cselekménynek kellett a mennyiség. A történet izgalmai nem voltak olyan kötethez szegezőek, hogy rohanósabb napon is a kötethez szögezze az olvasót. Külön kedvencem lett, hogy Sherlock Holmes szerepet kapott, még ha nem is Doyle írásmódjában, finoman épült bele a történetbe.

Karaktereket tekintve pozitív, hogy sokszínű, változatos háttérrel és kicsit sem hétköznapi szereplők kerültek a történetbe. Mindenki kapott egy külön fejezetet, hogy monológ formában (bár néha narrációval tarkítva) megismerhessünk mindenkit, honnan indultak és milyen formában talált rájuk, a főszereplőnk Mary. A társaságot az összezörrenések és Diana gyerekes cserfessége hozza közelebb egymáshoz, ami az olvasót néha nevetésre is képes sarkallni. Ezen felül, mivel női főszereplőkről van szó, talán inkább a női olvasókat célozhatja meg, mert amint megismerjük közelebbről a főbb szereplőinket, olyanná válhatnak számunkra, mint egyfajta barátnők.

Ráadásul a történelmi korszellem is egyfajta nehézségnek tekinthetjük a történet gördülékenységének szempontjából, de szereplőink még szoknyába bújva is bebizonyítják, hogy fiatal koruk ellenére és a férfiak által oly sokszor emlegetett „gyengébbik nem” képviselőiként, képesek a sarkukra állniuk. Némi misztikusság is csöppent a történetbe, bár sok alkímiai dolog csak felszínesen, vagy csak említésszerűen, lett megelevenítve.

Dr. Hyde karaktere is titokzatos a regényben, függetlenül attól, hogy az eredeti történetét nem olvastam eddig, így holmi összehasonlítást nem terveztem, milyen átfedések vannak a regények között. Egyedül a Sherlock novellák ismeretével rendelkezve fogtam bele a kötetbe, és mondhatom, szemernyit sem csalódtam, megérte várni erre az újdonságra hónapokat, hogy ne csak kézbe vehessem, hanem a polcomon is helyt kaphasson.

Érdekes narrációval lett ellátva, ráadásul sok utalás van pár Sherlock esetre, illetve a sorozat folytatására is kapunk pár megjegyzést, ami akaratlanul is kíváncsivá teheti az olvasót.