2021. szeptember 19.

Csernovszki-Nagy Alexandra: Mimi regénye

Fülszöveg:

„Nem ​tudtam megszólalni… teljesen kipirultam. Akkor jöttem rá, hogy én szeretem ezt az embert. Teljes szívemmel.”

1834–1849.

A történet kezdetén a 19 éves Gyarmaty Mimi, családja védőszárnyai alatt él. Életének minden pillanatát meghatározza az a tény, hogy férjhez kellene mennie. Ő azonban ennél többre vágyik, bár maga sem tudja miért, de nem tud azonosulni a kor elvárásaival.

Mimi élete akkor bolydul fel igazán, amikor felbukkan a városban a léha életet élő Békefy Gábor, ki olyan érzéseket ébreszt fel a lányban, melynek létezésében ő maga sem hitt. A regényben végigkísérhetjük Mimi felnőtté válását, döntéseinek következményeit, családja életét és egy mélybe repítő, de egyúttal felemelő szerelem történetét is.

Mindezt egy olyan izgalmas korban, amikor Magyarországon óriási változások történnek. Mimi szemén át láthatjuk a reformkori történéseket, a nagy pesti árvíz pusztítását, s azokat az eseményeket, melyek végül az 1848-49-es szabadságharchoz vezetnek.

Mimi és a családja hogyan vészeli át ezeket az időket? A lány meglelheti a szerelmet egy korhely oldalán? S a férfi képes a változásra?

Mimi regénye egy XIX. századi romantikus családregény, melyet átsző az erős testvéri szeretet, a mindenen átívelő szerelem, s a remény, hogy minden helyzetből s nehézségből van kiút, csak meg kell találni miért érdemes tovább élni.

S a történet szereplői miből másból is meríthetnének erőt, mint az egymás iránti szeretetből?

***

Erős női karakter megjelenése egy férfi orientált korban. Hosszas, szép szerelmi történettel találhatjuk magukat szembe, viszont nem biztos, hogy minden romantikus olvasónak be fog jönni a sok titokkal, és lemondásokkal telített történet.

A szereplőnk egyfajta idilli helyzetbe kerül az 1848-as eseményekben, árvíz túlélőjeként és a szabadságharc lelkes résztvevőjeként az olvasó is kaphat a történelem egy szeletéből, miközben a szerző nem felejti el kiemelni a női mindennapokat, az akkori életszemléletet és azt, hogy mi várt a pártában maradt nőkre, és a férjes asszonyokra.

Külön, önálló kötetként is megállja a helyét, és inkább a romantika zsánere került az előtérbe, szemben a másik két regénnyel, ahol a krimire helyeződött a hangsúly.

Cselekménydús, sokszereplős történet, amiben az évek szinte pörögnek az olvasás közben, és egy család életébe ad betekintést. Mimi karakterével könnyű volt azonosulni, Békefy Gábor döntéseivel nem mindenki fog egyet érteni, viszont kifejezetten jó könyves férfi karaktert alakított a történetben.

Erotika számottevő a regényben, inkább az érzelmekre fókuszál a két szereplő közötti kapcsolat. Az is személy szerint tetszett, hogy egykor tanult történelmi eseményeket vett elő a szerző, ez által kicsit könnyebb volt belemélyedhettem a korszakba és együtt izgulhattam Mimi testvéreiért, mikor besorozták őket.

Maga a történet könnyed, olvastatja magát, a témája, és a mögöttes mondanivalója viszont elgondolkodtató és mélyebb jelentéseket hordozott.