2021. szeptember 26.

George Orwell: Hódolat Katalóniának

Korhű leírás egy olyan háborús eseményről, ami talán a mai napig vitatott helyzetű és mégis meghatározó volt a történelem során.

Fülszöveg:

Orwell "visszatérése", a Hódolat Katalóniának, egy sorozat második kötete. Alapkönyv a másik két nagy műhöz, az Állatfarmhoz és az 1984-hez. A szerző őszinte lelkesedéssel utazott Spanyolországba 1936-ban, hogy riportot készítsen a köztársaságiak hősi harcáról, sőt megérkezvén csatlakozott a milíciához, hogy vérét hullassa az „eszméért” a frankoisták ellen az aragóniai fronton.

Néhány hónap múlva aztán űzöttként kellett kimenekülni az országból, pusztán azért, mert azok közé sorolták, akik ellen valóságos hajtóvadászatot, irtóháborút folytattak a spanyol kommunisták a sztálinista Komintern és a szovjet államvédelmisek irányítása mellett.

A „nagy terror”, amely 1936-ban vette kezdetét a Szovjetunióban, e polgárháborún belüli elvtársháborúval terjedt nemzetközivé. A trockistákkal, az anarchistákkal és a szovjet totalitárius rendszerrel szembeforduló európai baloldaliakkal való leszámoláshoz ideális terepet kínált Moszkva számára (dicstelen magyar részvétellel, lásd Gerő Ernő működése) a spanyol nép szabadságharca.

Az elmúlt 40 év eszméket idealizáló és tényeket hamisító magyar történelemtanítását e könyv végre dokumentatív erővel szembesíti a nyers valósággal.

***

Kifejezetten hosszú regény, inkább naplószerű leírás, ami részletesen bemutatja a spanyolok helyzetét és életvitelét a kétségekkel teli háborús időkben.

Személy szerint lassan haladtam vele, viszont cserébe egy tartalmas történelmi utazást tettem ezzel a regénnyel.

Jól bemutatja mind a kommunista, mind a fasiszta szemléleteket, a folyamatosan váltakozó ideákat és az ehhez köthető emberi természetet és hozzáállást. Színes, egyedi és személyes véleményét is belefűzte Orwell, ami miatt testközelibbnek hat az olvasmány. Mint főszereplő, szinte el is feledhetjük a tényt, hogy valós eseményekre alapult történetről beszélhetünk, így a szerzővel együtt élhetjük át az izgalmakat, vagy éppen borzalmakat.

Ajánlható minden Orwell olvasónak, aki még többet szeretne megtudni a bal oldali ideológiákról, vagy csak egy rövid ideig tartó háborúról.

Emellett a spanyolok és a katalánok mindennapjaiba, életszemléltébe is betekintést nyerhetünk, ami több választ nyújt arra a kérdésre, hogy ezek a népcsoportok a következő századra hogyan lettek „laza életvitelűek”.

Külföldiként, külső szemlélőként meséli el Orwell mindazt, amit sok esetben ő sem értett meg azonnal, megdöntött pár sztereotípiát, és a spanyolok politikájába is mélyen beleásta magát, ezzel még hitelesebbre vázolva fel a történteket.

Kemény és őszinte olvasmány, ami tökéletes kiegészítője a népszerű 1984 és az Állatfarm című köteteinek.