2022. április 10.

Sarah MacLean: A megérdemelt szerető (A szerencsejáték szabályai 2.)

Sarah MacLean újabban megjelent sorozata nagy szerencsénkre új fordítót kapott, így nem is restelltem belemélyülni az újabb történelmi romantikus sorozatba, ami már többször is bizonyított zsáner abban, hogyan lábaljak ki az olvasási válságból.

Fülszöveg:

Lady Philippa Marbury meglehetősen… különc. A két őrgrófsággal rendelkező márki éles eszű, szemüveges leányát sokkal jobban érdeklik a könyvek, a tudomány és a laboratórium titkai, mint a bálok és a szerelem. Hamarosan oltár elé vezeti együgyű vőlegénye, aki mellett az egyhangú napokba csak a kutyák és a tudományos kísérletek hoznak majd némi változatosságot. A menyegző előtt Pippának mindössze két hete van arra, hogy felderítse a házasélet izgalmas oldalát – szigorúan tudományos szempontból. Az idő szorít, és hogy a lehető leghasznosabban töltse, olyan tanítót keres, aki otthonosan mozog London sötét bugyraiban.

Egy szélhámos tökéletesen megfelel a célnak. Az eszes és megfontolt Crossra, London legexkluzívabb szerencsejáték-barlangjának társtulajdonosára esik a választása, aki szándékosan mutatkozik tisztességtelennek a külvilág előtt. A hírnév azonban gyakran sötét titkokat rejt, és amikor a különc Pippa merész ajánlatot tesz neki, hogy segítsen érzelmek nélkül lefolytatni egy tudományos kísérletet, fennáll a veszélye, hogy Cross eddig féltve őrzött titkai napvilágra kerülnek. A férfi készséggel megadná Pippának, amire vágyik, de a szélhámos álarca mögött érző lélek lakik, ezért minden cseppnyi akaraterejére szüksége van, hogy ne váltsa valóra a lady minden álmát.

Vajon sikerülhet-e ez a tudományos kísérlet érzelmek nélkül?

***

Jól követi az előző kötet cselekményét és a szerencsejáték barlang négy üzemeltető férfijának még több titkát tudhatjuk meg. Hosszúra nyúló, tartalmas cselekményszálat kapott a történet, a szereplők lassan hangolódnak egymásra, és kölcsönösen igyekeznek egymás háta mögött támogatni egymást. Cross határozott ellenkezése mondhatni mindvégig kitart, de éppen időben jön rá, hogy nem feltétlen csak jó és rossz döntés létezik számára.

Kiemelten különleges női főszereplőt kaptunk mind belső személyiség terén, mint külsőleg is. A szemüveg, a kékharisnya titulus nem egyfajta negatív jelzőként jelenik meg, hanem egy határozott, tudatos és felettébb kísérletező személyiségű fiatal nőként, aki kifejezetten makacson ragaszkodik a döntéseihez. Néhol bakfisszerű viselkedést próbál tanúsítani, de mellett leginkább a félelem hajtja a cselekedeteit, hiszen nem akar olyan egyénnel házasságba lépni Philippa, aki nem megfelelő számára.

A kötet végén említette meg a szerző, hogy egyes jeleneteket más művekből merítette, és mivel pont ismertem az említett filmet, így sejthető volt, mivel is fogom magam szembe találni, ettől függetlenül egy igazán pezsgő lezárást kapott a bonyodalmak helyretevése.

Bonyodalmakban és fordulatokban nem volt hiány, mindvégig fenntartotta az érdeklődést, egészen olvastatta magát, az első felét egy nap alatt be is fejeztem. Ráadásul felvezető részleteket kapunk a következő kötethez, egyfajta kedvcsinálóként.