2022. április 10.

Schildkröte Netflix time – első negyedév

A tavasz kezdetére eljött borzongató hideg sok embert még mindig a négy fal közé szorít, és végül beadva a derekam én is úgy döntöttem, hogy ideje előfizetni egy steamszolgáltatónál, mivel egyrészt sok esetben néztem sorozatot az általuk készültekből, viszont sem a képminőség sem a nehezen elérhetőség nem adta meg a kedvem, így a legális útra térve belemélyültem a Netflix világába. Minőségre és mennyiségre sem lehet panasz és egy hónapon belül vagy az ötödik sorozatba fogtam már bele, mondhatni bizonyította az elvárásaim.

Squid Game – Nyerd meg az életed

9 rész

Több száz pénztelen játékos elfogad egy különös meghívást, hogy gyerekeknek való játékokban mérjék össze a tudásukat. Csábító díj és halálos veszedelem vár rájuk.

***

Kapásból egy felkapott sorozattal indítottam, elsőre koreai szinkronnal és angol felirattal, mire rájöttem, ha átállok a magyar nyelvű beállításra, megkapom a magyar feliratot. Izgalmakat rejtő hátborzongató thriller, amiben jól játszó színészeket kaptunk. Több szereplő története kibontakozik az amúgy felettébb rövid, de pörgős cselekményű sorozatban, emellett nem csak a játékosok életében nyerhetünk betekintést, hanem magának a játékmesternek a titkaiba is. Amilyen borzongató, olyan izgalmas, és egyszeriben kívánja magát, hogy akár egy délután alatt nézze meg az ember, mert folyamatosan éberen tartja az ember figyelmét.

 

Sex Education – Szexoktatás 1. évad

8 rész

Otis Milburn egy tapasztalatlan, magának való fiú, aki a szexterapeutaként dolgozó anyjával él. Mivel a szexről szóló könyvek és videók között éli az életét, ráadásul anyja elég nyíltan szeret vele beszélni a témáról, a fiú – akaratán kívül – a téma szakértőjévé válik. Amikor aztán középiskolába kerül, rájön, hogy az otthon felszedett tudást kihasználhatja: legjobb barátjával és az iskolában megismert lánnyal együtt saját praxisba kezdenek. De miközben kortársait analizálja, ráébred, hogy talán neki is terápiára volna szüksége.

***

Elsőre vonogathatják a felnőtt érdeklődők a szemöldökük, hogy mivel állunk szemben, és igen, egy angol adaptációról beszélhetünk, elsősorban a tizenéves korosztályt megcélozva. Természetesen, ahogyan gondolhatja mindenki, már az első jelenet is erotikával telve indít, viszont érdemes a kontextusokra fókuszálni, mivel maga a történet, ami Otis szemszögéből áll, felettébb tanulságos. Emellett nem egészen hétköznapi esetekről van szó, és minden rész egy külön álló, megadott problémával foglalkozó esetet tár fel, ami talán még egy felnőttnek sem jutna eszébe megkérdezni. Teljes mértékben a mai századra koncentrálva, teljes nyitottsággal vesézi ki a mai kamaszok lelki világát. Sok pszichológiai megjegyzés hallható, talán tabutémákat, sőt tévhiteket is képes eloszlatni. A komoly tartalmat ráadásul humorba is csomagolták, így kifejezetten szórakoztatóvá válik a nézése.

 

Gokushufudou – The Way of the Househusband – Jakuzafőnökből háztartásbeli férj

10 rész

„Halhatatlan Tatsu”, a legendás jakuza, aki egyedül ólomcsővel győzte le a rivális bandát, olyan név, amelyről ismert olyannyira, hogy félelmet ébreszt mind az edzett rendőrökben, mind az ördögi bűnözőkben. Hirtelen eltűnése után nem sokkal a szakma enyhe megváltoztatásával visszatér. Most a köténnyel felszerelt Tatsu feladta az erőszakot, és megpróbál becsületesen megélni házi férjként.

Miközben alkalmazkodik a hétköznapi háztartási feladatokhoz, Tatsu megállapítja, hogy a ház férjének megvannak a maga kihívásai, a szupermarketnek/bevásárlásnak keresztelt csatatéren át a konyhai kudarcokig. Annak ellenére, hogy békésen élnek, úgy tűnik, a félreértések balra és jobbra követik. Gokushufudou követi a komikusan komoly ex-yakuza mindennapjait, amikor veszélyes előző életét otthagyva férjé válik.

***

Ezt is szintúgy japán szinkronnal és magyar felirattal tekintettem meg, ami ráadásul szinten minden ötödik percében képes volt megnevettetni. Teljes mértékben paródiára épülő történet, ami alapjában pár perces jelenetek sorozata. A rajzstílusa merően eltér a megszokottaktól, de ez nem zavaró. Kifejezetten kikapcsolódásra szánható, vagy azoknak, akik éppen csak betekintést szeretnének az animék világába. Főszereplőnk egészen szórakoztató, a kemény erős jakuza sok hasonlóságot vél felfedezni a háztartási életben az előző tevékenységéhez tekintve, de végül még a szomszédoknak is megmutatja a kedves oldalát, ahol mennyei ételeket készít a rá bízott kisgyereknek, bizonyítva, ha egy kötekedőnek gumikacsát nyom a kezébe, nem feltétlen azt jelenti, hogy kővel a lábán fogja Tatsu a vízbe dobni.

 

A Bridgerton család 1. évad

8 rész

A Julia Quinn sikerregényein alapuló sorozatban megelevenedik az 1820-as évek pajzán, tékozló és feltörekvő londoni úri társadalma.

***

A sorozatot ihlető kötetet teljes mértékben leköveti a cselekmény, így nem lesznek újdonságok, vagy észrevehető változások az olvasottakhoz tekintve. Megismerve a sorozat készülésének hátterét, egészen érdekeseknek számítanak a jelenetek. Kedvelhető karakterek és már csak miattuk is folyamat nézni akarja az ember a sorozatot. Teljesen laza, és kicsit modernizálttá vált már csak az etnikai sokszínűség, a könnyed táncok és néhol a szereplők mozgásai, vagy akár a ruháik által, emiatt inkább lett egy egyszerű kosztümös sorozat, mintsem egy történelmileg hiteles adaptáció. Nincs híján az erotikus jeleneteknek, ahogyan a könyv is erősen a történelmi romantikus sorozatok közé emelkedett.