2022. április 10.

Tim Marshall: A földrajz fogságában

Tíz térkép, amely mindent elmond arról, amit tudni érdemes a globális politikai folyamatokról

Fülszöveg:

Új fejezettel bővült a kötet: A földrajz könyörtelen hatalma című fejezet néhány olyan régiót említ, mely hatással lehet világunk jövőjére.

Iráni atomalku, párizsi klímaegyezmény, Iszlám Állam, ukrajnai háború – kifejezések, melyekkel gyakran találkozhatunk a hírekben, tudósításokban. De vajon tudjuk-e, értjük-e, mit jelentenek? Tim Marshall brit újságíró segít eligazodni a naponta ránk zúduló információáradatban, s közben ráirányítja a figyelmünket a földrajzi fekvés fontosságára.

A politikusok mozgásterét mindig is korlátozták országuk földrajzi viszonyai: a hegyek, a folyók, az éghajlat, a tengerek, a sivatagok. A szerző tíz fejezetben (többek közt Oroszország, Kína, Egyesült Államok, Latin-Amerika, Közel-Kelet, Európa) térképek segítségével vázolja fel e régiók múltját és jelenét, s közben rámutat a fontosabb tényezőkre, melyek történelmüket befolyásolták.

***

Elsőre kicsit idegen és talán túl komoly tartalmú, nehéznek bizonyuló kötet lehet, mivel a geopolitika minden csak nem könnyed lányregény. Mégis, Tim Marshall elérte újságíróként, hogy választ adhasson pár kérdésre, ami talán a médián keresztül nem biztos, hogy eljut hozzánk, főleg ha nem éppen minden nap a BBC News weboldalát bogarásszuk.

Nem is igazán olyan, amit egy ültőben befalna az ember, én is szinte naponta csak egy fejezetet emésztettem meg az olvasottakból, és bizony sok érdekes dologra derített fényt. Ráadásul épp azzal a fejezettel kezdett bele, ami jelenleg is egy zajló konfliktus forrása, és meglepő, hogy amit már alig hat éve megéltünk, arról lassan kiderül, hogy csak a kezdete volt valaminek. Az, hogy az olvasottakból, ki mit fog tovább cipelni magával, talán befolyásolni is tudja a jelenlegi helyzetet.

Maga a köteten belül tájegységekre és kontinensekre tagolt fejezetek mesélik el a Földön található folyamatokat, amik minden emberre hatással vannak, és később lehetnek. Egyszerű, illusztrált térképeket is kapunk, főként segítségül ahhoz, hogy láthassuk is az olvasottakat.

A fejezeteken belül először az adott országok geológiai és történelmi helyzetét vázolják fel, illetve ezek milyen hatással vannak a társadalmukra. A második résznél térnek rá a politikai eseményekre, amik sokat árulnak el az országok jelenlegi problémáiról. Nem foglal állást semminél sem, többsége tényekre épülő gondolat, maga a szerző a helyszíneken tapasztaltakat meséli el, aki jó pár nemzeti konfliktus eseményén részt vett riporterként.

Meglepően részletes és nem csak a szinte unalomig ismételt helyzetek kerültek bele a kötetbe, hanem olyanok is, mint Afrika és Dél-Amerika országainak jelenlegi gazdasági állása, kikkel szövetkeznek és választ kapunk arra is, hogy miért mondhatjuk szuperhatalomnak Kínát, aki szinte már mindenhol megvetette a lábát különböző üzleti megállapodásokkal.

Az utolsó előtti fejezet pedig szintúgy meglepett, ami az északi sarkvidék területéről mesél, nem is gondolva abba, hogy a globális felmelegedés néhol érdekeket is szolgál, és mennyien pályáznak a majdnem óceán méretű Jeges-tenger teljes területének irányítására.

A 2016-ban kiadott első kötethez kapott egy új fejezetet a friss kiadás, amiben már a 2021-es eseményeket is kifejti a szerző, illetve milyen változások történtek.