Ha lemaradtál volna az előzményekről, itt olvashatsz róluk:
https://schildkrotemegmondja.blogspot.com/2022/02/schildkrote-konyhaban-uj-hobbi-uj.html
https://schildkrotemegmondja.blogspot.com/2022/02/schildkrote-konyhaban-2-egy-csipet.html
Mérőpohár: Amint
sütéshez fog az ember, szinte azonnal felmerül a probléma, mivel mérje ki a
dolgokat. Elsőre sikerült egy könnyű műanyagos verziót beszerezni, aminek az
esetében úgy vagyok, hogy akik többször is hasznát veszik, javaslom inkább az
üveg mérőkancsót, mert abban nem csak kimérni, hanem kikeverni is lehet a dolgokat
(Pl. palacsintatészta, omlett, rántotta). Így akár a mosogatásnál is lehet
spórolni, hogy kevesebb edényt kell használatba venni.
Mérőkanál: Gyors,
mindig kéznél van és még az angol, amerikai mértékegységek is rajta vannak, így
könnyebb vele dolgozni. Az enyémen a milligramm egységek is szerepelnek, és ez
is olyan termék, amit megvesz az ember alig egy ezresért és ott van mindig
kéznél. Rutinos főzők mindig tartanak maguknál három különböző kanalat, amivel
profin mérik ki a fűszereket, akik biztosra akarnak menni, azoknak is van
szerencsére megoldás.
Csészék, angol mércével: Elsőre kicsit feleslegesnek tűnhet, viszont ha konkrét, főként nyugati recepteket vesz elő az ember, könnyebb velük dolgozni. Zabkása, tejbegríz sok esetben lehet aggályos, hiszen az arányok fontosak ezeknek az elkészítésénél, ezeknek a csészéknek a segítségével gyerekjáték az arányokat tartani, illetve több mennyiségben is el lehet készíteni ezeket a könnyed finomságokat.
Teatojás: Hiszen
mindenki filteres teát iszik, minek kellene? Bizony, akik belemélyülnek a
teázás kultúrájába, főként ha gyógynövényekről van szó, azonnal felmerül egy
probléma, hogy a szálas teákat hogyan tudná az ember jól kifőzni. Több típust
is vásároltam, kezdve a fémtojáson át a sűrű szűrőn keresztül egészen a
szilikonos teatojásig, és mindhárom típust szeretem, leggyakrabban a
szilikonosan használom a könnyű tisztítás miatt.
Mézcsurgató: Ez
is az a termék, ami nem feltétlen kell az embernek, de a teázó pillanatokra
vettem egy műanyagot kipróbálásra. Először felmerült, hogy talán fából
készültet kellene vásárolnom, de a műanyagnál tettem le a voksom, és
kimondottan szeretem, a csurgató kb. egy evőkanál mézet vesz fel, könnyű
használni és kanál helyett is beválik a tea kevergetésénél.
Galuskaszaggató: A sok „feleslegesnek vélt termék” mellett ez volt a legelső égetően szükséges dolog, ami a magyar konyhából bizony nem hiányozhat. Ebből is több fajta található a boltokban, a könnyű fémnél tettem le a voksom már csak a mosogatás szempontjából is. Teszem hozzá, a spatulája szörnyű vékony alumínium, de nem is igazán szükséges, a galuskatészta készítéshez használt fakanál is megteszi a szaggatáshoz.
Mérleg: Sütéshez
elengedhetetlen, mivel mondhatni örököltem egy kicsi digitális mérleget, nem
éreztem szükségét, hogy vegyek magamnak egy sajátot.
Krumplitörő: A
galuskaszaggató után a krumplitörő is olyan termék, ami nélkül nem lehet főzni,
minden féle zöldség összetörésére alkalmas és a magyar konyha krumplipüréje
pedig kiált a törőért. Tanuljatok a hibámból, ez legyen a legelső főbb konyhai
kiegészítő, amit megvesztek, ne kelljen a legelső családi ebéd készítéséhez
kölcsönkérni.
Habverő: Ha nem
akarunk piskótát csinálni, nem is láthatja először az ember a lényegét… viszont
már használtam omlett összekeverésére, palacsintatésztához, pudingkészítéshez,
meg bárihez, aminél egyenletes keveréssel szeretnél szép állagot elérni. A vicc
az, habot nem vertem vele.
Hústű: Van kés,
villa, s tű meg maradjon varráshoz… utána pedig már szinte mindenhez is a
hústűt használjuk, kezdve a húsok, sütemények állagának ellenőrzésére a
sütéskor, vagy csak megfordítani és kiemelni a kisütős termékeket a forró
olajban, ha nem akar az ember villát vagy mást alkalmazni.
Fogó, csipesz:
Ebből is több félét lehet találni, kezdve a salátás tálakhoz használható szervírozó
csipeszen át a grillező fogóig, különböző árakban. Szilikonos végűt
választottam a középár kategóriából, erre konkrétan nem sajnáltam a pénzt és a
Fackelmann márkánál kapható csipeszt vásároltam meg, mivel már több termékük is
megtalálható volt a család konyhájában és több éve hűen szolgálja a főzést.
Illetve arra is figyeltem, hogy bírja a magas hőt, mivel főként a kisüthető
termékekhez vásároltam, így a forró olajt bírnia kell, és jól állja a strapát.