2016. december 10.

Kaguya-hime no Monogatari ( Kaguya hercegnő története )

A Bambuszvágó ember története az alap koncepció, amivel a film eleje szinte a magyar népmesékre hajaz mesélővel és csodákkal meghintve.

Egy öreg bambuszvágó a szokásos munkáját végezte, mikor egyszer csak fényt látott meg, odamenve pedig egy bambuszrügyből kinőtt mini lányt látott meg. 
Hazavitte, felesége elhatározta, hogy felneveli, ekkor babává változott át a csöppnyi leányka.

A film részletesen bemutatja egy gyerek fejlődési periódusait, csak annyi különbséggel, hogy sokkal gyorsabban fejlődik a gyerek, mint egy átlagos gyereknek kéne. 
A helybéli gyerekek szemmel kísérik a kicsi életét, mivel ők is észrevették ezt a furcsaságot, elnevezték Kisbambusznak.

Következő bambuszvágás során az öregember még talált aranyat és selymet, amit ők úgy értelmeztek, hogy ez a gyerek életére szükséges. 
Elhatározták, hogy ebből a gyerekből bizony hercegnő lesz és egyik napról a másikra beköltöztek a városba, hogy ott nevelhessék, taníttassák tovább a kislányt. 

A tanítóját kiakasztotta, gyerekesen játszott, élvezte az életét és fütyült rá, hogy ő neki komolyan kéne viselkednie kb. 10 éves kora ellenére. Eközben a szüleinek szorgalmas, engedelmes lányként viselkedett és tehetségét mindig kész volt megmutatni.

Az apja enyhén kapzsivá válik, elhatalmasodik rajta a vagyon érzete. Ahogy kezdett felnőni a lány, tartottak egy névadási ceremóniát, ahol megkapta a Kaguya nevet, ezután már egyből a kérőket akarta fogadni, akik kizárólag hercegek lehettek a lány érdeke miatt.

Japán elv alapján, miszerint akkor a legboldogabb egy nő, ha minél vagyonosabb férjet kap magának, aki mindent megad neki. 

Erre alapozzák Kaguya kiházasítását, aki még nem áll készen a szüleitől való elválásra. Így kérőit nehéz és lehetetlen próba tételek elé állítják, végül okosan kikosarazza őket, közölve, hogy ő nem szándékozik még megházasodni. 
Makacssága egyrészt végzetes következménybe torkollik.
Kaguya a viszonzatlan szerelem élményét éli át.


Végül vissza kellett térnie szülőföldjére a Holdra, ahol az érzelem- és emlékek nélküli élet vár rá. Földre szállásának célja volt, hogy megismerhesse az érzelmekkel és emlékekkel dúsgazdag életet, éljen, szerethessen, énekelhessen.