2016. december 10.

Polly Shulman - Rajongás

A Rajongás leginkább a tizenéveseknek írt mű, mint kikapcsolódásra alkalmas történet, kicsi humorral fűszerezve.
Egy gimnazista, szorgalmas lány, Julie a főszereplő, aki hűen követi a barátnője, Ashleigh szenvedélyeinek mozzanatait. A rajongó szívvel-lélélekkel tevékenykedik a hobbijával, mindaddig, amíg nem talál másik hobbit.

A mi rajongó típusú lányunk kezébe került Jane Austen - Büszkeség és balítélet című könyv, ezzel érdekes fordulatot vesz a történet. 

Fő célja lesz a lánynak korhűen viselkedni, ezen felül elhatározza, hogy ő is megkeresi álmai Darcy-ját. 

Mivel cseppet sem önző Ashleigh, belerángatja a fiúkeresésbe Julie-t is. Elmennek a közeli fiúgimnáziumba egy ünnepélyre, ahol öregdiákokkal is összefutnak, végül ugyanezzel az iskolával közös színdarabot rendeznek egy musical formában.

Ki lesz a Darcy a két lány számára?
-       Akit Julie eddig csak kétszer látott életében?
-       Julie másik barátnőjének a bátyja?
-       A színdarabban szereplő fiú, aki csak játszik a lányokkal?

Mivel Julie szemszögéből tudjuk olvasni a történetet, így leginkább az ő érzéseiről és életéről tudunk meg sok mindent. Feltételeztem volna, hogy inkább magáról Ashleigh-ről szólna a kötet, mivel ő a rajongó, és az ő cselekedeteivel halad előre a történet. Ezen okokból a fő kérdés az lesz, hogy Julie kit választ magának a fellelhető fiúk közül.

Ezen felül Julie életéből nem csak a vicces, és romantikus pillanatokra derül fény, szóba kerül a szülői nyomás a továbbtanulással, egyetemmel kapcsolatosan. A szülők válása utáni élet, ahol Julie maradt az édesanyjával, de meg kell küzdenie a nem törődő édesapjával, aki azt hiszi, hogy a pénz és az előre elhatározott életpálya egy gyerek életét kielégíti. Ezen felül egy második feleség, aki meg naivan úgy gondolja, hogy Julie apját magához tudja láncolni egy másik gyerekkel.

Nem több a kötet, mint 200 oldal, de sosem gondoltam volna, hogy ennyire eseménydúsan és tömören össze lehet hozni egy kötetet. A fordítója ugyanaz, mint a szintén Könyvmolyképzős, Vörös pöttyös könyvsorozatba tartozó Hush-hush ( Csitt-csitt).


Végül még egy, a tizenéveseket lekötő, a bizonyos "első csók" kérdéskörét is viccesen mégis határozottan megeleveníti.