2022. február 5.

Karády Anna: A füredi földesúr (A füredi lány 2.)

Az első rész után nem gondolkodtam azon, hogy folytassam-e a sorozatot, így a következő soron levő kötet is Balatonföldvárhoz köthető.

Fülszöveg:

1764, Füred

Azt mondják, léteznek sorsfordító találkozások: Anna, a nincstelen fiatalasszony felforgatja a gazdag, kálvinista nemesi família életét kevesebb, mint fél esztendő alatt. A füredi földesúr – Oroszy Mihály – katolikus hitre tér és megházasodik. Elvégre a szerelem mindent legyőz…

A mesékben a szerelmespár boldogan él, míg meg nem hal; de az élet nem tündérmese… Könnyek és viharok nélkül nincs házasság; a hitvesi ágy – különösen egy földesúré – nem csak mámort tartogat. A zárt ajtók titkot őriznek – nem is akármekkorát –, hiszen Anna a XX. században született. Boszorkány vagy időutazó? Házasságukban világok ütköznek, szerelmük fájdalmas áldozatokat követel. Vajon létezik-e jövő azok számára, akiket az idő szétválaszt? A végzet jéghideg közönnyel rövidre szabta közös életüket, a földesúr azonban nem nyugszik bele a sors ítéletébe, más utat választ.

Karády Anna új regényében, amely A füredi lány önálló kötetként is olvasható folytatása, bepillantást nyerhetünk a XVIII. századi nemesek kiváltságos világába, a szemünk előtt elevenedik meg egy földesúr hétköznapi élete és egy nem hétköznapi szerelem megrendítő története.

***

Értékelés szempontjából nem egy napot aludtam a döntésre, hány csillagot kaphatna a kötet, mivel az első rész történéseit jól követi, viszont az elfogultságom eddig tarthatott, főként azért, mert nem mindig tudtam egyet érteni a főszereplőnk döntéseivel. Kicsit kétoldalúvá váltak a helyzetek eredményei, ami miatt a jellemfejlődés helyett egyfajta konokság társult a főszereplőhöz. Példával illetve Anna úgy döntött, hogy a múltban marad, viszont ugyanúgy a 21. századi élet szerint gondolkodik és próbál viselkedni, ami miatt konfrontációkba kerül, miközben hangoztatja, hogy igyekszik úgy viselkedni, mint egy 18. századi úrinő. A társadalmi különbségek előkerülnek a történet során, és bemutatja a korszak mindennapjait, elsősorban női szemszögből.

Visszakerültünk kis időre a jelenbe, ami mondhatni előre látható fejlemény volt, illetve a helyzet, ami miatt idáig jutnak a szereplőink, adott egy kis betekintést Anna családjának életébe. A házasságok és a párkapcsolatok válságai előtérbe kerülnek a kötet mondanivalójában, ezzel a történet ad egy kis gondolkodni valót az olvasóknak.

A fülszövegben szereplő kérdésekre választ kaphattunk, és ismételten olyan lezárást kapott a kötet, ami akaratlanul is kíváncsivá teszi az olvasót a harmadik részhez.

Gyengébbre sikerült az első kötethez viszonyítva, viszont meglepően könnyed, és kikapcsolódó olvasmánnyá alakult összességében, úgy vélem, akivel sikerült megkedveltetni a Füredi lányt, annak ez sem lesz csalódás. Új szereplők nem kerültek bele, helyette tovább lett gördítve az eddig megismert szereplők élete.