2022. február 19.

Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat

A pszichológusnő Örökölt sors című kötete felettébb hasznossá vált az életembe, és sok mindenre fényt derített, ami a lelki akadályok megismerésében szolgált. A szerző újabb kötete tovább kezdi boncolgatni a minket érő mindennapi kríziseket, és különböző történeteket mesélve találhatjuk meg nem csak a saját, hanem mások gondjainak gyökereit.

Fülszöveg:

Mire felnővünk, sorsunk forgatókönyvéből már jelentős fejezetek megváltoztathatatlannak tűnnek. Sejtjeinkben hordozzuk felmenőink traumáinak nyomait; szüleink, nagyszüleink ránk örökítették a megdönthetetlennek tűnő életigazságokat; zsigereinkbe égtek a bizalom, a bizalmatlanság, a szeretet és a szeretetlenség tapasztalatai. Már számos saját krízist vagy mélyen ható egyéni traumát is megéltünk, és kialakultak a válaszaink, ismétlődő megoldó-kulcsaink is ezekre a helyzetekre.

Vajon a felmenőinktől kapott lelki sebek, kötődési zavarok, érzelmi és viselkedési mintázatok életünk végéig meghatározzák a sorsunk alakulását? Meddig tart a transzgenerációs örökség hatása, és hol kezdődik a szabad akarat? Mikor és hogyan léphetnek működésbe saját sorsformáló erőink?

Ebben a kötetben életünk legbefolyásolóbb erejű témáinak vizsgálatára hívom az olvasót. Sorra vesszük azokat a tényezőket, amik a párkapcsolataink alakulására hatnak, meghatározzák a pénzhez, sikerhez fűződő viszonyunkat, befolyásolják a testi-lelki egészségünket, és előrevetítik, hogyan reagálunk a nehézségekre. A kérdés mindig az, hogy szabad akarattal mekkora változást érhetünk el, és hogyan teremthetünk magunknak olyan életet, amely a leginkább megfelel az elképzeléseinknek.

***

Informatív, sokrétű és rengeteg érzelmet feltáró olvasmány lett. Egy apró érzés mindvégig bennem maradt, szerettem volna még többet olvasni, mondhatni minden fejezetből, de ad annyi támpontot az olvasónak, hogy elindulhasson a saját útján.

A kötet kifejezetten tagolt, rövid részekre vannak felosztva, és három fő kategóriára csoportosítva áshatjuk bele magunkat az érzelmi hullámvasútnak is mondható lelki ismerkedésen. Elsősorban az ok-okozati összefüggéseket részletezi a kötet, ami mondhatni folytatása az Örökölt sors-nak. A második részben belemerülhetünk azokba a lelki gócokba, ami bármelyik ember életét képesek megkeseríteni, és ezeket is részletesen taglalja a szerző, milyen háttérrel rendelkeznek a páciensek, amik sok esetben elég beszédesek voltak. A harmadik rész már leginkább az olvasónak szól, és ez indíthat el minket a cselekvés célja felé.

Leginkább azoknak ajánlható ez a kötet, akik nyitottak az olvasott gondolatmenetet folytatni elméletben és az olvasót érintő lelki traumákat magában feldolgozni. Akik konkrét megoldásokra számítanak a kötetben, azoknak talán kissé csalódást is okozhat, de feltételezem nem az a szerző célja, hogy teljes terápiát adjon, hanem segítséget a szabad lélek megteremtéséhez. Míg az Örökölt sors című kötetben magát a transzgenerációs traumák bemutatását részletezi, és a fogalmakat ismerteti az olvasóval, addig a Szabad akarat elindít minket a problémafeldolgozások útján, és magyarázatot adhat olyan kérdésekre, miért vagyunk bizonyos szituációkban ingerlékenyek, vagy miért reagálunk úgy, ahogyan egyes helyzetekben.

Érzelmek terén nagyon megtalált, az engem érintő lelki gondokat kezdem megérteni és nem bánom, hogy majdnem a fél kötet olvasása közben könnyeztem. Tudtam, hogy ezekre a sorokra érdemes fókuszálnom és újabb lendülettel fogtam neki az önismeretnek az Örökölt sors után.