2016. június 7.

Lisa See Hóvirág és a titkos legyező

A regénybeli időpontokat a kínai hagyomány szerint határoztam meg. Taokuang császár uralkodásának harmadik esztendeje 1823 volt, ekkor született Liliom. A Tajping-lázadás 1851-ben tört ki és 1864-ben ért véget.
A nu su, a titkosírás, melyet a délnyugati Hunan tartomány egy távoli szegletének asszonyai használtak, körülbelül ezer éve születhetett. Valószínűleg ez az egyetlen írott nyelv a világon, amit nők alkottak meg - kimondottan saját használatra.
Főszereplőnk, Liliom egy kínai faluban született és élt házasság idejéig. Az ő életének történetét olvashatjuk a kötetben, ahogy élte gyerekkorát, hogy tett szert egy örökre szóló barátságra, mint laotung, levelezőtársára Hóvirágra.

Elmeséli a lábelkötését, házassági kötését, sós-rizses időszakát, ezen felül minden olyan szokást és hagyományt, amit az akkori kínai nők megéltek az életükben.
Teljesen liliom szempontjából olvashatjuk a történetet, mintha mi magunk lehetnénk a főszereplők a kötetben.
A történet központi szála Liliom és Hóvirág titkos levelezései, amit egy legyezőn írtak meg. ez a legyező meséli el a fő emlékeiket, ami meghatározta a történet főbb momentumait.
A kevésbé fontos szereplők nevét nem tudjuk meg, csak Liliomhoz fűződő rokoni, családtag fűződési elnevezést használ az író: Idősebb Fivér, Idősebb Nővér, Harmadik Nővér, Néni, Bácsi, Kicsi Fivér.
Érdekesség, hogy egyidős unokahúga, Ezüstholdnak a nevét viszont használja. Talán azért is, mert Hóvirág, Liliom és Ezüsthold együtt töltötték a lábelkötésük idejét.
A laotung kapcsolat teljesen más, mint a hites barátnősség. Két leány között jön létre, akik más-más faluban élnek, és életük végéig tart, míg a hites barátnők szövetségét több leány alkotja, szövetségük pedig véget ér, ha férjhez adják őket.

Liliom és Hóvirág a ló évében születtek, egyazon hónapban, és ha mindkét anya az igazat mondta nekem, ugyanazon a napon és órában is. Liliomnak és Hóvirágnak ugyanannyi fivére és nővére van, és mindketten harmadiknak születtek...-De... Madame Vang felemelte a kezét, hogy félbeszakítsa anyámat.- Mielőtt még feltennéd, megválaszolom a kérdésedet. Igen, a Lu család harmadik leánya szintén megtért az őseihez. E tragédiák körülményei érdektelenek, hiszen senki sem szeret a gyermeke elvesztésére gondolni, még akkor sem, ha leány.- Erélyes tekintetet vetett anyámra, gyakorlatilag lázította a beszédre. Ám amikor anyám elfordította a tekintetét, Madame Vang folytatta. - Liliom és Hóvirág egyforma magasak, éppolyan szépek, és ami a legfontosabb, ugyanazon a napon kötötték el a lábfejüket. Hóvirág dédapja csinsi közhivatalnok volt, vagyis a társadalmi és gazdasági helyzetük nem azonos.
A lábelkötést egy évvel elhalasztották, de mivel csak innentől kezdve tartották hasznosnak a lányokat, így a szülők is minél hamarabb el akarták kezdeni a folyamatot. Mivel az erre szakosodott jósnő alultápláltságra hivatkozva eltolta a lábelkötés idejét, de liliom húgának, Harmadik Nővér lábelkötését nem halasztották el. Ebből az okból el is veszítették. Ezután a temetési szertartásról is részletesen olvashatunk.

Később férjhez adásáról olvashatunk, az ehhez tartozó szertartásokat, az örömét, mikor rájött, hogy férje nagyon rendes és kedves ember, aki iránt élete végéig tisztelettel lesz. Az esküvője után következett Hóvirág esküvője, akinek sajnos rossz sors jutott, mert akkoriban a buddhizmusban a hentes, mészáros munkát nagyon rossz szakmának tartották, aki ilyenhez ment férjhez, az az újjászületést nem kaphatja meg. Az esküvő után a terhességre várakozás, maga a gyerekvárás, és minden gyerekneveléshez kapcsolódó témát megragad az írónő.
Liliom anyósa nem tartja jónak a családjára nézve, hogy laotung nővére egy mészáros felesége. közben az új családjához való beilleszkedéséről olvashatunk, végül miként küzdöttek meg egy súlyos járvánnyal az akkori időszakból.

Egy alkalommal Liliom megkapta az engedélyt a férjétől, hogy elmehessen Hóvirághoz, de ott tartózkodása során egy támadás érte a környező falukat, ezért menekülniük kellett fel a hegyekbe.
 Közben egyre jobban megismerjük Hóvirág életét, szenvedéseit, ami majdnem öngyilkosságba torkollott. A menekülés után Liliom és Hóvirág sok időt együtt tölthettek, a családok között elismerő egyezség született a laotung kapcsolat fenntartása végett. De sajnos Hóvirág öröme csak egy ideig tarthatott a családja miatt.
Jó pár évvel később már az ő lányaik lábelkötési időszakáról olvashatunk, ahol történtek nézeteltérések a nők között, mert mindketten csak a saját problémájukat helyezték előtérbe. Sajnos túl későn jöttek rá, hogy mit hibáztak el egymással szemben.

A történet nagyon hullámzó hangulatú, mindenkiből más élményt válthat ki, de unalom semmiképpen nem garantált.