2017. április 29.

Stephanie Perkins - Anna és a francia csók

Anna nagy várakozással tekint végzős évének kezdete elé atlantai középiskolájában, ahol van egy remek munkája, egy hűséges legjobb barátnője, és egy alakulófélben levő, ígéretesnek tűnő kapcsolata. Így aztán eléggé elkeseredik amiatt, hogy Párizsba kell költöznie egy bentlakásos iskolába – egészen addig, amíg ott nem találkozik Étienne St. Clairrel, aki okos, sármos, gyönyörű, szóval tökéletes... lenne, ha nem volna foglalt.

De a Fények Városában a vágyak valahogy mindig utat törnek maguknak. Vajon a szerelmes „majdnem”-ek éve a hőn óhajtott francia csókkal ér véget? Stephanie Perkins a romantikus feszültséget mindvégig sistergőn, a vonzalmat pedig magas hőfokon tartja debütáló regényében, amely garantáltan megbizserget minket a fejünk búbjától a lábujjainkig és megolvasztja a szívünket.
***
Régebbi kiadású könyv, érdekelt is már jó pár éve, ahogy megláttam a könyvtárba, le is csaptam rá. Nem értettem, hogy mi volt a könyvhöz tartozó imádat. Elolvasás után már értem, mi is az a szenvedély, amit hordoz magában a könyv.

Szóval egy hétköznapi, elég átlagos lányról van szó, akinek kicsit furcsa és viszonylag sóher író apja miatt szétesett a családja. Ezzel máris azonosulni tudnak az elvált szülők gyerekei. Mégis szerencsés egy lány. Párizsba kerül utolsó évesként. Bár franciául mondhatni egy szót sem tud, de azért az apja meggyőzi, hogy jó buli lesz. Persze...

Persze! Mit beletaposni egy érzelmes lány életébe, aki nem kap választ egy fiútól, akivel egy csókot váltott de reménykedik, hogy több is lehet belőle. Otthagyni a városát, a batárnőjét az öccsével együtt. Még el sem indult, máris otthon akar maradni a megszokott életében.
Megérkezése után egy forró csokival szerez egy barátnőt, akinek teljesen véletlenül van pár népszerű barátja. Egy veszekedős páros, egy hideg természetű fiú, akinek főiskolás barátnője van, aki ráadásul elkezd megismerkedni Annával.

A megszokások elleni gyógyszer a könyv. Főszereplőinknek nem csak fel kell nőniük pár dologhoz, meg kell tanulni felvállalni a cselekedeteik súlyát, megtanulni, hogy ami megszokott, az nem biztos, hogy jó, illetve megtenni az első lépést a továbblépéshez és legyőzni a félelmeket.

Izgalmas, érdeklődést fenntartó történet, amiben találhatunk magunkhoz szóló mondatokat.