2017. június 3.

Vavyan Fable - Tíz kicsi kommandós

Csak épp futólag hallottam az írónő műveiről, így mikor a könyvtárban megláttam egyik művét, kaptam az alkalmon, hogy miért ne olvasnák tőle egy könyvet.


Leginkább akciódús és cinizmussal átitatott vicces regényről van szó, ami jó antidepresszáns lehet az olvasók számára. Ritka szempontnak tartom azt is, hogy egy női író férfi főszereplőt választ, bár a történet és a stílus ezt megköveteli.

Először a humort vártam, meg is kaptam. Ami szokatlan volt a többi magyar íróhoz nézve, hogy ez bizony nem akármilyen olvasmány. Kezdem megérteni,hogy a könyveknek bizony van szókincs gyarapítási képességük, ha az író mindent megtesz ezen cél eléréséért. 

Igazán belevaló felnőtteknek ajánlható a könyv, mert bizony rengeteg kifejezés átvitt értelmű, hogy egy eddig számomra ismeretlen vicctípussal találkozzak. Nem kell megijedni egy-egy idegen kifejezés olvasásakor, mert ha az egész mondatokat értelmezzük, már érteni fogjuk a mondanivalóját is. Nem kapjuk meg szóról szóra a történetet, bizony el kell mélyülni bele.

Ha a kezdeti megijedésen túlteszi magát az ember - ha nem olvasott hasonló stílusú könyvet - akkor bizony garantált a nevetés.

De térjünk is a történetre: A Tíz kicsi kommandós a Vis Major sorozat 5. része, ahol az akciózsarunk, és társa Kyra Emett próbálja a bűnt maga alá söpörni.

Van minden nyalánkság: Kyra felfog egy lövést, amit Vis Majornak szántak, míg lábadozik, addig főhősünk úgy dönt, hogy megházasodik. Persze egyetlene, Kyra ezt nem nézi jó szemmel, így a mindennapos járőrözések duzzogásokba fulladnak. 
Vis Major bizony okkal tette meg ezt a súlyos lépést, hogy fiává tegye a meglelt és nála tanyázó fiút. Így számára új, apai "örömök" elé nézett, amiben olvashatjuk a férfi főzési tudomány elsajátítását.


Fertő City nem egy akármilyen hely. Kínzások és kiabálások miatti házhoz hívások, amiknél a hallucináló szomszédok még egy emberölést is elképzelnek. Jobb esetben csak egy szado-mazo jelentbe botlanak főhőseink.

Caligula, a gyújtogató, egy kézirat, egy erőszakos nő és pártját fogó szélsőséges csoport, szemben a kommandós szingli férfiak rajongótáborával, egy örült szekta, Vafussi lebujának lebuktatása.. és kismillió izgalom egy könyvbe zsúfolva.

Eközben Kyrának a testvére a házasságát nála akarja megmenteni, a testvérét meg az őrületbe kergetni.


Vajon létezik a megszakított lánclevél átka?