2017. június 4.

Anime és a kapcsolatok

Milyen egy anime rajongóval együtt lenni?

Először is, az animések tudják már ezen dolgokat és meg sem rendül az arcuk egy-egy, számukra teljesen hétköznapinak vett szokásukon. 
Hiszen, hobbi, kikapcsolódás, és tudjuk, mivel jár ez. 
Aki nem tudja, annak pedig legyen egy kis betekintő, mivel állhat szemben, aki nem animés és mégis úgy dönt, hogy egy anime kedvelővel akarna mégiscsak együtt lenni. 

Az animések ne vegyék véresen komolyan, inkább gondoljunk  empatikusan azon társadalmi személyekkel, akik nem igazán kedvelik a műfajt. 
( Itt nem feltétlenül azokról van szó, akik utálják és kínai mesének titulálják, mert azokkal nagy valószínűséggel nem fogunk olyan szituációkba kerülni, amiről szó lenne ebben a bejegyzésben. )

Leszögezhetjük, valahogy az animések között máshogy alakulnak ki a kapcsolati formák. Magamból kiindulva, amint megismerkedtem ezen kultúra lehetőségeivel, exponenciálisan nem csak több embert ismertem meg, évek után, ha váltottam is a környezetem, már automatikusan kerestem egyazon hobbival foglalkozó személyek társaságát. Szóval arányaiban két animés hamarabb fog találkozni és barátságot kötni, mint azok, akiknek nincs közös hobbijuk.

Bár mi elég nyitottak vagyunk az újdonságokra, így kétfajta barátságot különböztetünk meg: az animés haver, akivel minden ezen kikapcsolódásunkról beszélhetünk és a nem animés, de jóban vagyunk velük, mert jófejek. Természetesen, velük ritkán osszuk meg élvezeteink vagy csak tömören. 
Lehet, hogy azt hiszik ezen barátok, hogy mi egész nap a gép előtt ülünk és nézzük a rajzfilmeket.. az animés batárok tudják, messziről sem ez az igazság.

Sőt, ha úgy vesszük általában az animés egyed erősebben kötődik egy másik, animés egyeddel, illetve megnő az esélye, hogy ellenkező nemek esetében megnő a valószínűsége, hogy több legyen közöttük, mint szimpla barátság. ( most minden animés páros bólogathat, hogy annál nagyobb élvezet nincs, mikor közösen nézzék meg a kiválasztott sorozatokat. )

Mi várhat azon személyekre, akik messziről kerülik az animés témát, mégis olyan személy szeretetének estek áldozatul, akik viszont képesek non-stop sorozatokat nézni?


  1. Felejtsd el a mozit: hiszen annyi új- és új anime jön ki, ráadásul három havonta, hogy laikusként követni sem tudod. A másik, biztos szokatlan számodra, hogy olvasni kell a szinkronhangok szövegeit.
·         Tilos: felajánlani, hogy nézze magyar szinkronnal. Egy hithű animés egyből az Antarktiszre küldene. Ha viszont magyar szinkronnal nézi, annak bizony erős oka lehet. Ha profin, idegen nyelvű felirattal nézi ( le a kalappal előttük ) semmi esetre ne kérdőjelezzük meg döntését.
·         Nem kell megijedni, ha szereti a mozifilmeket, néha rá tudod venni a rajongót, hogy moziba menjetek.

  1. Éjjeli sorozatnézés: teljesen normális fél 1-kor az üvöltő akciójeleneteket nézni. Vagy a shounen kategóriás animékre jellemző lánykarakterek kényes nyögései, csak mert a készítők megfűszerezték egy kis ecchi jelenettel.
·         Tanács, kétségbeesett laikusoknak: ha pasiról van szó, hagyd rá. Nincsenek ferde hajlamai, sőt, nem pályázik nagyobb mellekre, mint ami neked van. (ha igen sem firtatja, hiszen téged választott, nem egy szilikon plázacicát)
·         Ha tévézajtól el tudsz aludni, ebben az esetben nem lesz problémád. Sőt, többségük nagyon készséges és hagy pihenni.

  1. Hentai: ne ijedj meg, nagy valószínűséggel nem fogod az ilyen típusú animék nézése közben látni. Elég privát szféra szerintem, nem is fog vele dicsekedni. Sőt, rengeteg manga is készül erre a típusra alapozva, szóval olvasni is olvashat a témában. Sőt, ha felhozod sem fog a közelébe sem engedni. Még animés az animés között sem szokás. ( van nálam mindig ez volt a helyzet.. aztán más kapcsolatokban mi folyik... )
  2. Yuri és a Yaoi: elég specifikusak és csak bizonyos anime rajongók nézik ezeket. Beszélni lehet róla, de ez is majdnem hasonló kategóriába esik, mint a hentai. Bár fiúk yaoi műveket csak szívatásból ajánlnak egymásnak, a tudatos animézők tudják, hogy lányoknak készülnek.
  3. Horror animék: kifogtad a főnyereményt. Ha horrort ajánl fel, fogadd el, élvezni fogod. Van olyan eset, mikor ijesztőbb animét készítenek, mint egy élőszereplős filmekben.
  4. Hétvégi shoppingolások: régebbi bejegyzésemben leírtam, hogy a férfi társadalom a shopping szót nem igazán tudja értelmezni. Egy animés még annyira sem. Ritka alkalom, ha hétvégre kibújik a barlangból, mint tavasszal a barna medve, rá kell hagyni. Ha menni akar valahová, szól. Addig pedig figyeljünk az ellátásáról, igyon elég folyadékot, ételért és nassolnivalóért magától is kimegy.
  5. Előny? Van! Minden mással foglalatoskodhatsz. Sőt, ha vele élnél, a takarítás közbeni mászkálási kiabálásokat is le lehet redukálni. Ha azt mondja, hogy egy részt megnéz és megteszi, amit kértél tőle, ne feledd, csak 24 perces időintervallumra koncentrálódik. Egy idő után, mint a diákoknál az egy óra csak 45 perc, az animések 24 perces osztóval számolnak.

Laikusok számára kicsit érthetetlen animés szituációk: ha véletlenül mégiscsak érdeklődést mutatsz párod hobbija iránt:


·         Shoujo művek: a fiatal lányoknak szóló animék halmazát értjük. Van a fiúknak-férfiaknak egy rétege, aki lehet, hogy külsőleg érzéketlennek tűnik, mint egy kő, de ezen típusú művek bizony őt is el tudják lágyítani.

·         Lehet, hogy értelmetlennek tűnik, hogy egy kihalt iskola folyosón, ami olyan széles, hogy öt ember is elfér, csak a szerelmi páros lófrál. 99,99% az esély, hogy a KIHALT folyosón is egymásba botlanak. ( teljesen normális ) Bár, a való életben ez elég idióta jelenet lenne.

·         Mikor a főszereplő fiú vár a randevúról is elkéső lányra egész délután. Aztán a lány előbukkan este, akkor is a fiú mit vág ki? Ő is csak most érkezett meg. ( na, persze ) Még én nem pipáltam a való életben olyan pasit, aki akár két óránál többet várna a kiszemelt lányra.


·         A kézfogás pajzán: sőt, a csókot is elég privát tevékenységként kezelik ( elvileg ) a japánok. Viszont, aki többet akar, az tényleg maradjon a hentainál. A többi, romantikus műveknek nem a szexualitás áll a középpontjában (vagy a végkifejletben)