2018. március 9.

Böszörményi Gyula - Nász és téboly (amolyan 21. századi módban)

El sem hiszem, hogy ezt megéltem… Minek is koptassam feleslegesen a billentyűzetem, ha valami eszembe jut a készítés közben, majd ide linkelek egy kávészüneti posztot, aztán ha valakit érdekel, ott keresse a hiányzó felvezetőm. Teccik érteni naccsága?
Posztkészítés a Nász és tébolyhoz alkotói kávészünet #56
Oké, akkor lássuk, hogyan fogok a történetbe beleesni, mint az áldozatok a Dunába. (Nem, nem én fogok a Dunába esni, talán, mert a Maros közelebb van… Ami úgyis belefolyik a Tiszán keresztül a Dunába, szóval ezt még újragondolom.)
Fejezetenként haladva, ahogyan a könyvünkben meg van írva. (Bár olyan éles váltások vannak benne, hogy külön-külön venném a múltat és a jövőt, de lehet, hogy azzal elvesznének információk.) Ismételten hosszú, szóval, aki ezzel akar villámolvasási rekordot dönteni, annak hajrá.
Sajnos továbbra is rengeteg spoilerrel megáldva.

A történet visszakanyarodik hét évvel ezelőttre, ahol Richárd egy zord napon (mindegy milyen idő volt, a hideg kirázott) betévedt a helyi közösségi oldalra, ahol kitalálta, hogy csinál egy bebaszós, ivós élő videót, amit rendszerint minden este közvetített le. Második napra megunta a helyi zenei aláfestést, így a Tabánból hívta le egyenesen Tanakajdra ('39-től Tanakajd) Joszót és bandáját, hogy nem jogvédett zenéket játsszon le neki a videók alá. Barátnő híján (Hiszen mire való a barátnő, ha nem azért, hogy valaki épségben hazaráncigálja a tintás pasit egy-egy ütős buli alkalma után? Pontosabban azért lehet jogosítványuk a nőknek, hogy a férfiak nyugodtan igyanak.), a bátyja kereste fel és rángatta haza, ha nem is a sárga, de a barna erdőtalajig leitatott Richárdot. (És megint Márinak volt igaza az Ármány és kézfogóban a férfiak és az ital kapcsán)
A nagy meleg, augusztusi időre való tekintettel, Richárd apja temetése után próbált titokban besunnyogni a jólétre szenderült apja szalonjában, mert csak ott volt hűtött bárszekrény. (Tuti csak ásványvizet keresett) Ezt persze édesanyja és a nővére észrevette, akik a másik szalonban, nappaliban fülön csípték a fiatal bárót. Természetesen a férfi elkezd méltatlankodni, hogy nem Angliában élnek, ahol csak 21 éves kor fölött ihat, meg amilyen sápadt, már amúgy is huszonötnek hiszik, de mielőtt filozófiai teóriákba csöppenne, anyja kiadta az útját, mint azt a népmesékben szokás. (Most értettem meg az "eriggy fiam szerencsét próbálni" szólást.) Így Richárd felkerült Pestre a nagyapjához.
***
Hat és fél évvel később szintén Pestre utazott, bár ott már nem egyedül, meg pont az ellentétes irányból, de valahogy kísértetiesen minkét esetben a vesztébe igyekszik rohanni. (Az olvasó meg csikorgathatja a fogát, hogy most elmarad a hálókocsis csipkelődés Mili részéről, pedig oltári vicc kerekedhetett volna, ha "véletlenül" csak a kétágyas fülkére tudtak volna jegyet váltani.) Ahogyan lenni szokás, Richárdot is minden állatnak lehordhatta volna Mili azon a bizonyos estén, mikor is "először pofoz, aztán kérdez" elven a férfi először kiböki, hogy elveszi valamelyik Hangay lányt, aztán kínjában vakarja a fejét, hogy valójában nem akarja, de el kell vennie valamelyik Hangay lányt. (Ez így értelmes? Amúgy tipikus "Mi a fészkes fenét csinálsz Richárd?!")


Térjünk is a lényegre, Richárdot a feldühödött Hangay família sarokba szorítja, aki erre eléjük teszi a színes, szagos, fenyegető üzeneteket, amiket kapott egy bizonyos Wârtól, akinek minden bizonnyal megártott a Fűrész, és most ő is játszani akar egy játékot, csak itt nem a fenyegetett személyeknek árt, ha nem csinálják azt, amit megkövetel. A fenyegető levelek szerint már legalább öt embert is legyőzött játék közben és feláldozott az égieknek, ami Richárdnak kicsit sem tetszett.
Az előző kötetben Emma végre beadta a derekát a házasságra, persze, hoppon is maradt még a nászéjszaka előtt, így siránkozva és duzzogva tért haza Marosvásárhelyre. Emma Richárd vallomására egyből skippelt, mint egyetemista a pénteki napot és bemagyarázza, hogy ha Mili eddig is azért sírt, mert többet a Budai dombokat nem láthatja, most elintézi neki, hogy egyenesen azon élhessen.
Mili eközben, ahogyan a sorozatban már párszor, sokkolva keveri össze a különböző halálnemeket, amikkel végezni akar az öntelt bárójával, bár nem ő az, aki a lelkileg kinyiffantott Richárdba még bele is rúg, hanem a leendő após, Hangay Árpád. (Mert vannak olyan szituációk az életben, amikor a szülők jobban tudják, mit akarnak a gyerekeik, mint saját maguk. Erre a kötetre pedig ez kétszeresen igaz.) Mili tudja, mit kockáztatnak, ha nem azt teszik, amit a fenyegető üzenet parancsol, így felhúzva a szoknyáját, beleegyezik az őrült tervek véghezvitelében.
Visszatérve Budára, Agáta mama gyanúval teli gondolatain kívül mindenki kitörő örömmel fogadta Milit haza. (Mert hát ott van az otthon, ahol a könyvgyűjteményed található és ahol mindig vár rád friss kávé.) Richárd már mindent előre kifundált, de még így sem tudott a desszertig nyugton ülni, miután sikeresen leejtette és eltörte a tányérját, Terka néni babonájára alapozva, aki szerint, ha most valaki kimond valamit, az a terv bizony el van átkozva, Richárd úgy döntött, nincs is jobb időpont, hogy közölje édesanyjával, hogy megházasodik Milivel. (Szerintem Agáta mama már ebből a jelből is sejthette, hogy valami készül az orra előtt.)
Richárd kikéri Rudnay segítségét, míg Mili meglátogatja Kaméleonkát és összefut Tarján Vilivel, akinek fellendült a weblapújság szerkesztése. De a barátját nem lehet csak úgy becsapni, aki máris teóriákat sző a fejében, mire fel ez a gyors összeboronálás. Mili megnyugtatta Vilmost, hogy nem, nem feküdt le a báróval, nem, nem várandós és amúgy is söprögessen a saját portáján, főleg, miután az üdítőkupakos jóslatokat elolvasták. Benéztek Kaméleonkához, aki annyira hiányolta már Milit, hogy a szobájából is ki akart szökni. A rémálmai pedig olyan borzasztóak, hogy még Mili sem akarja azonnal megfejteni az álmok tartalmát.
***
Hat és fél éve, mikor Pestre felkerült Richárd, megpróbálva a helyi közösséget is felrázni, összefutott négy körmönfont pasassal, akik ingyen pia reményében befogadták maguk közé Richárdot. A tivornyák még nem is voltak közveszélyesek, viszont minél több időt töltött a senkiházikkal az ifjú báró, kezdte érezni, hogy ha így folytatja az életét, bizony nem lesz jó vége. Elkezdett hamis váltókkal magához édesgetni pár pénzes embert a négy férfi javaslatára. Eközben a lelkiismerete felébredt, főleg, mikor a négy "társa" kicsit sem illendőn társalogtak a nőkről. Richárd próbált tartózkodó lenni, ahányszor csak kikérték a véleményét, mert nem akarta elárulni, hogy ő nem nézi le a nőket, inkább sajnálattal néz rájuk, hogy a "barátaihoz" hasonló férfiakat kellett "boldoggá" tenniük. Mikor pedig az egyik férfi a szeme láttára dobta a csaját, aki bánatában azt sem tudta, hova fusson, betelt a pohár Richárdnál.
Richárdnak támadt egy ütős ötlete, amivel megleckéztetheti iszákos "barátait", így közölte velük, hogy élete legnagyobb botrányát akarja véghezvinni. A buli végén még egy nyilatkozatot is készített az esetről, hogy a banda a saját kis listájukhoz tegyék. mikor jól végezték a dolgukat, akkor esett le nekik, hogy Richárd felnyomta őket a rendőrségnek, akik így könnyűszerrel elfogták a bandát.
Zsarnay gratulált is Richárdnak a nyomozói teljesítésért, ezzel kijelölve egy jó irányt a húszéves bárónak.
***
Terka néninek megártott a sok szappanopera nézése, így sanda tekintettel vizslatta Milit, aki minden érzelmet kimutatott, csak a "menyasszonyi boldogságot" nem. Persze, Mili egyből rákontrázott, hogy honnan a fészkes fenéből tudja azt. hogy milyen boldog egy menyasszony, ha eddig sosem volt menyasszony. (Jogos érvelés Mili!)
Agáta mama elkezdi puhítani Richárdot, próbálja kiszedni a férfiból az igazságot, de az a szokásos makacs öszvért játssza. (Komolyan gondolta Agáta mama, hogy ez menni fog? Hiszen Mili már az előző öt kötetben erősen felkészítette Richárdot a vallatásokra. Ergo, ha valamit Mili nem tud a morc báróból kiszedni, akkor senki.)
Persze, a leendő házaspár így is igyekeznek mindent titokban tartani, de Mili így is jól szórakozik Richárd elvein, miszerint veszhet az egész ország, ha nem kapja meg az anyai áldást a frigyre, ő nem fogja elvenni Milit.
Az egyik uzsonna alkalmával Agáta mama végre fogadta, hogy a leendő menyét kifaggassa, pedig sejthette, hogy felesleges kör a részéről. Ettől függetlenül megkérdezi a lányt, hogy tényleg csípi-e a fiát, aki Terka néninek válaszához hasonló feleletet tudott kinyögni, hogy honnan tudhatja is ő, mit érez valójában, ha eddig még egy randin sem volt? A kedves mamát pedig megnyugtatta, hogy a báró hiányzó karja kicsit sem izgatja azon kívül, hogyan veszítette el. Mikor rájöttek, hogy Richárd úgy akarja Milit elvenni, hogy nem mesélt a lánynak a múltjáról, már mindkét nő tudta, hogy itt bajok vannak.
Mielőtt elszabadult volna a pokol, a nyomozó párosunk munka után nézett, a rakpartra tévelyedve és Detrichbe belebotolva Mili acsarkodik Detrichre, Richárd próbálja csitítani a két konkurenst, miközben elhatározta, hogy magát az ördögöt felkeresi. Természetesen nem kellett a purgatóriumig menni, hogy a piacfelügyelőt megtalálják. Miközben a piacfelügyelő az ebédjére koncentrált, elkezdte Milit belehúzni egy könnyed szívatásba, miszerint a rablóhús, amit eszik, az macskából van.

Mili - Nem hiszem, hogy macska, de a körülményekre való tekintettel...
Richárd - Tényleg elhiszi, hogy macska?
Mili - Olyan komoly a két férfi. Macska. Sajnos tuti.
Richárd - Jesszusom, ez bevette. Eláruljam, vagy húzzam még az agyát?
Mili - Szent Isten, Tényleg macska! Szörnyű ember!
Richárd - Nem röhög, együtt érez.

Ettől függetlenül sikerült vallomásra bírni a férfit, aki a "nem láttam" játékkal szórakoztatta vendégeit. Hazafele elgondolkozott Mili a nővérétől kapott üzeneteken, aki hasonló savanyú hangulatban van, mint most Mili. Kínjában babonás félelemmel megállapította, hogy megátkozták. Richárd mielőtt egyből a Lipótba küldte volna Milit, azért megérdeklődte, honnan veszi az abszurd gondolatot. Mikor kitárgyalták, hogy a romantikus regényekben mennyi a valóság, Mili közölte vőlegényével, hogy a közösségi oldalakon is tennie kellene neki a szépet és küldjön neki cuki idézeteket.

Mili - Ha közösségi oldalon nincs csöpögés, senki nem hiszi el, hogy van bármi is közöttünk.
Richárd - Nincs semmi köztünk, így nem értem, miért kellene...
Mili - Azért egy cuki üzenet az idővonalamra...
Richárd - Semmi cuki üzenet. Felejtsd el. Nein!
Mili - De ha nincs... Gáz. Nagyon nagy gáz.
Richárd - A kapcsolat minőségét nem lehet a közösségi oldalról megállapítani. Néha annyira, annyira... Á, hiába jártatnám a számat.

Elhatározzák, hogy hivatalossá is teszik a kapcsolatukat a Jézus szíve templom közösségi oldalán. Agáta mama nagy bölcsen nem kokettált bele fia döntésébe, de kicsit sem preferálta, hogy a fia ennyire a szoknyára kezdett hajtani, miközben tudta jól a fiáról, hogy hét évvel ezelőtt úgy itta a bort, mint csecsemő az anyatejet, de nőkre soha egy pillantást sem vetett. Mili kisebb depresszióba esik, hiszen a zsaroló az álmát törte össze.
Miközben szétunta az agyát az esküvőszervezésben, egy másik gyilkosság helyszínére is ellátogattak. Detrich ismét kötekedik Milivel, amire már Richárd rá sem hederít, addig is nyugodtan mérheti fel a terepet. Kiderült, hogy volt kéznél egy bizonyos rózsaszín üzenet, de azt figyelmetlenül törölte a rendszerből Detrich. Még egy nyomozó is jelen volt, Makkay személyében, aki emlékezett rá, hogy egy C és egy S volt a digitális aláíráson. Richárd sápad, Mili tudja, hogy valami van, de mindketten hallgatnak csuka módjára.

Renée megkésve rontott Milire, barátnőjét megdorgálja, hogy még mindig nem küldött neki az esküvőre meghívót. Mili tudta, hogy nem akar hazudni Renéenek, így másik taktikát választva inkább hagyta, hogy barátnője eláruljon neki pár hálószobai titkot, amit előbb vagy utóbb úgyis meg akart kérdezni. Renée vette lapot, be is avatta a tapasztalatlan lányt a szerelmi titkokba.
Két nappal később Richárddal kupaktanácsot tartottak, hogy ismét nem halad az ügyük, miközben vészesen közelít az esküvő napja, amit nem tudnak sehogy megelőzni.
Szerepcserésen Richárd kezd most pattogni, miközben Mili gyakorolja az arisztokrata higgadtságot, amire úgy tűnik, nagy szüksége van. A digitális aláírásról is vallatni kezdte volna a bárót, aki erre épp nem robbant ki egy vitát, de mint annyiszor, most is megsegítették az égiek, mert sikerült belépni a levelezőrendszerbe, hogy a következő fenyegető üzenetet elolvassák, miszerint itt az ideje a felvenni a CSOK-ot és keresni ehhez megfelelő lakást.
Három nappal később begördült az Ambrózy villához a legújabb családi jármű, amit természetesen el kellett vinni egyből egy körre. Richárd megtervezte az útvonalat, Mili már a kocsiban várta, jól tudva, hogy ez nem céltalan kocsikázás lesz. Így látogattak el a Csendillába, hogy nyomozgassanak kicsit. Mili máris nyakába akarta venni az egész villát, Richárd viszont mondta, hogy csak maradjon a földszinten és ott szaglásszon. (Aki olvasta, tudja, hogy nem véletlen választotta az emeletet Richárd. - Csak engem érdekel, hogy mi járt épp abban a csinos fejében?)
Miután megtalálták a digitális aláírás forrását, mehettek is háztűznézőbe, hogy leendő új lakásukat megtekintsék. Milinek ekkor esett le, hogy lesz személyzet is, és mivel ő nem tartozik a luxusfeleségek csapatába, nem nézi jó szemmel, ha szolgáknak hívnak teljesen hétköznapi embereket, akik a megélhetésükért dolgoznak. Még mielőtt összeveszik a leendő házaspár, hogy ki főzze majd a vacsorát és hogyan főz Mili (Hiszen Richárd már evett a Rudnay gyilkosságokban Mili főztjéből, de annyira mégsem ízlett neki, ha inkább nyomozgatásokra ráncigálná egész nap, ahelyett, hogy Miliből háztartásbeli nő legyen. - vagy csak hisz a modern eszmékben, és a karrierista nőkben. Richárdnak pedig hatalmas elismerés még így is, hogy férfiasan elfogadta a vacsorát morgások nélkül.), Agáta mama mondta, hogy majd intézi a személyzetet helyettük, kivéve a komornát, akit Milinek kell kiválasztania.
És itt került Mili ismét a Magyar utcára és összekaparta a kis mindenes Márikát, akinek nem kellett kétszer mondani, hogy tartson leendő úrnőjével. Márika betoppant az Ambrózy villába, Terka nénivel csípősen összekapott, Agáta mama legyintett a komorna döntése felől, Mári pedig megmutatta, hogy társalkodónői OKJ-s vizsgája kiváló lett, a beautyguruság viszont nem fűlött a fogához. Tarján Vilmos és Renée pedig ismét megrohamozzák az amúgy is romokban heverő menyasszonyt, hogy közöljék Milivel, hogy itt valami nem kóser. Mári egyből anyatigrisként ugrott a két barátra, hogy aztán a dühös Milit felvidítsa pár pajzán sztorival, amit még a Tabánból szedett.
Richárd eközben ténfereg a múltbéli helyszíneken, aki már valószínű sejti, mire megy ki a játék. (Szemfényvesztés, ha azt hiszed, nem tudja. Tudod, Richárd mindent tud. Te is tudod. De ez még nem lényeges.) Hazatérve egyből felkereste Milit, hogy együtt lelkizzenek, aminek persze sosincs jó vége, végül rátért Richárd a lényegre, hogy ismét kaptak egy munkát.
***
Közben vissza is repülünk az időben, mikor is Richárd párizsi project feladatáról olvashatunk, ahol a nagyapja kérésére megszerzett iratok után még látogatást tett a francia főváros Tabánjában. Itt véletlenül összefutott az utolsó estéjén pár instagram művésszel, akik közül az egyik meg is mutatta a munkáját, ami annyira lenyűgözte a bárót, hogy szuvenírként meg is vásárolta az egyik képet. A hazaút kicsit rázós volt, de már akkor sejtette, hogy gyökeresen kezd megváltozni az élete és végre neki is lesz egy életcélja és hivatása.

***
Mivel már az élethivatása megvolt, Milivel elmentek kutakodni Rákosra, ahol már várta őket egy alaposan szétszórt áldozat. Míg összekaparják a tepsis emberek a férfit, addig Richárd próbálja a tényeket felállítani. Ismét kaptak kézhez egy üzenetet, amit Mili készségesen fel is olvasott, bár a fenyegető iszonyat dühös az üzenet stílusából ítélve.
Mivel Rudnay és Detrich is velük lófrált, így elmentek a helyszíni szemle után a kapitányságra is, ahol Rudnay kiakadt. Ez viszont szemet szúrt Milinek, viszont Richárd még mindig titkolózik.

Rudnay - Megint a Csendilla...
Richárd - El ne áruld Milinek!
Mili - Csendilla. Valami volt ott, csak azt nem tudom, hogy mi. Hátha elszólja magát Rudnay...
Rudnay - Ne szóljam el magam, mert Richárd kitekeri a nyakam.
Richárd - Béla, pocsék színész vagy. Ha nem vigyázol, Mili kiszedi belőled a titkom.
Mili - Várok. Rudnay könnyen elszólhatja magát.
Richárd - Nem, nem szeded ki sem belőle, sem belőlem.
Mili - Nem hiszem el, hogy megint titkolózik.

Milinek ettől függetlenül Richárd adott egy új feladatot, amiben ismét meg kell mutatnia a lánynak, mennyire tud beolvadni a környezetébe. A rendőrségi szerverből kellett egy gyilkosság aktáját előkaparni, amit szerencsére gyorsan megoldott Mili, a neheze viszont utána következett.
Az fenyegető cölibátusra ítélte a házasulandó párt azzal a célzattal, ha már eddig nem áldoztak a szerelem oltárán, akkor már bizony a nászéjszakáig nem fognak egymás szemébe sem nézni. Richárdot a Kaszinó szállodájába parancsolta. Persze, Milit ez nem tántorítja el és sikerült Richárdnak átadnia a keresett aktát, aki eközben rádöbben, hogy ki dönt folyamatosan helyettük. Richárd a hagyományokra hivatkozva el is zavarta a szertelen Milit és papucsként a fenyegetőjükre hallgatva bennmarad a szállón, újragondolva az életét.


***
Bizony, volt elég dolog, amin elmélkedhetett, mivel a kép, amit megvásárolt, nem egy ember érdeklődését felkeltette. Ezért gyorsan fel is keresték, hátha szép szóval megválik tőle, de hajthatatlan volt a báró. Miután jó pár embert elcsípett a képkeresős trükkel, Zsarnay úgy vélte, itt az idő a szórakozásnak. Így került be a Magyar utcai Pilisy-házba, ahol először könyvmolyként, később kártyás játékosként mutatkozott be, aki csak akkor hajlandó nőkkel szóba állni, ha az illető hölgy megmutatja neki a közösségi oldalas profilját. Mielőtt a kétes hírű házban elkezd méltatlankodni, hogy ő nem a nők miatt akar ott lébecolni, Zsarnay megmutatja neki azokat az embereket, akik Róza asszony védelmét élvezik a házban, ezzel is meggyőzve az ifjú bárót, hogy nem minden fekete és fehér.
***
Megérkezett a fővárosba Emma és papuska, akik alig várják, hogy Mili és Richárd elkapja a fenyegetőjüket. Az idegességüket mindannyian leplezik a különleges humorukkal, de miközben mindenki mosolyog kívülről, belül bánatukban épp nem bömbölnek. Agáta mama jó magyar szokásra gyorsan összerittyentett egy vacsorát a frissen érkezett "vidékieknek", remélve, hogy megismerheti Mili családját. Mili természetesen kiszimatolta, hogy ez nem csak olyan "laza vasárnapi húsleveses-rántotthúsos épp nem veszünk össze az asztal fölötti étkezés lesz", hanem Agáta mama ki akarja az édesapjából szedni a lánykérés "titkát", amit természetesen nem hagyhatott, főleg úgy, hogy Richárd nem lehetett velük. Elővéve minden kétbalkezes rafinériáját, a desszerthez készült sodót természetesen tálastól rá is öntötte "véletlenül" az asztalra, amiért szidás helyett egy elismerést kapott leendő anyósától. (Mili igazán beillik a leendő új családjába gondolatmenettel.)
Elérkezett a lánybúcsú, ami színesebbre ígérkezett, mint Richárd legénybúcsúja, aminek alkalmából a vőlegény még egy levelet is küldött a leendő arának, hogy helyette is húzza fel a gatyát, és készüljön fel a legrosszabbakra. Mili spamnek jelölve az üzenetet, dobta is a kukába. Renée egyből pezsgőt rendelt, hiába kezdett méltatlankodni a vele levő három lány, hogy egyrészt kora délután van, másrészt a társaságból senki nem hozott személyit a csajos talira, és ketten még nem töltötték be a tizennyolcat. Mielőtt kitört volna a szóban forgó cicaharc, hogy kinek mi csípi a szemét, Mili kapott egy üzit, hogy vágódjon haza, mert küldtek neki egy ajándékot.
Hazatérve átvette a csomagot, amit nagy elővigyázatossággal bontott ki. A lány tartott a kirobbanó ajándéktól, de végül kiderült, hogy csak egy rucit kapott az esküvőre, hogy a templomi esketésre abban vonuljon fel.
Az esküvőre megkapta Mili a Rózsalány képén fellelhető kollekció fehér variációját, amit végül kénytelen volt felvenni a nagy napon. Agáta mama köpni-nyelni nem tudott a ruhára, talán egy életre elkönyvelte, hogy Milinek pocsék ízlése van. Milit a fűzője szorította és az ájulás kerülgette, a nővérének pedig kamuzott, miszerint Richárd elnézte a lány gyűrűméretét. Nem vallotta volna be, hogy Terka néni finom süteményeitől felszedett pár kilót, amit bánatában eszegetett, mert nem láthatta napokig a barna hajú hercegét… báróját. (Pedig már azt hittem, öt rész után meg lehet unni a herceg-bárós szójátékot.)
A polgári szertartás gyorsabban lezajlott, mint amennyi idő volt elolvasni a róla írt sorokat, Mili rimánkodott, hogy ne most ütközzön ki rajta valami kézremegéshez tartozó kór, miközben aláírja az anyakönyvet az új nevével, főleg, ha már olyan csini rubinköves gyűrűt kapott. Miután végeztek és lőttek pár képet róla a közösségi oldalakra is, következhetett a második felvonás.
Míg Mili kétkedően nem merte elkiabálni a boldogító igent, addig Richárd mindenki füle hallatára jelentette ki, hogy mostantól az ő nője az előtte ácsorgó lány. (Bár, ez a néma tömegből ítélve a kutyát sem érdekelte, mert jobban lefoglalta a kotnyeles arisztokratákat a házasulandó pár barátai, akik profiljait suttyomban csekkolták a padok alatt.) Persze, a templomban esett le Milinek, hogy még életében nem csókolózott és még tic-tac-ot is elfelejtett a szájába venni, amit persze a báró egyből észrevett, de mivel ő is mellőzte a szájfrissítőt, ráadásul egy doboz cigit is elfüstölt, így kelletlenül bocsánatot kérve lehelt rá egy puszit a berágott nőre.
A vacsorán valószínű egy falat sem ment le a torkukon, de mikor muzikális tudásuk bemutatták, az előző este elmaradott legénybúcsút Richárd ekkor pótolta be. Önfeledten táncol, miközben szomorú nótát dalol. (sírva vigad a magyar ugyebár) Milinek nem kellett pezsgő, már a sokat ivott, újdonsült férjének énekétől is részeggé vált, miközben Agáta mama bemagoltatta vele a családfájukat. Mielőtt az új lakásukhoz értek volna, Richárd bevallja, hogy fél Mili helyett is arra vonatkozva, hogy mi lesz ezután. Mili még mindig ragaszkodik az előző részben elhangzott, "míg Richárd ott van a sarkában, nincs mitől félnie" monológtól.
Hazaérve meglátták, hogy egy nő az egész napot az ágyukban töltötte, míg a párosunk végigszenvedte a napot. A nő sietősen távozott, és mivel éppen a női gyötrelmei gyötörték, nem kis meglepetést hagyott a párra, megjósolva Milinek azt, ami már vagy hét éve történt. (ellentmondásos, de aki olvasta, szerintem érteni fogja) Richárdnak ekkor esett le, hogy bizony az újdonsült kis felesége sem lehet különb, így miután a piszkos munkákra szakosodott rendőrök elvégezték a takarítást, a férfi elhatározta, hogy négy napig mellőzi Mili társaságát, még akkor is, ha semmi baja nem volt a lánynak.
***
Richárd gyakori látogatója lett a Pilisy-háznak, ahol egyik nap megismert egy szerfelett csendes lányt, aki csak úgy a semmiből bukkant elő. Míg a lány eljátszotta a gyenge virágszálat, hogy még az ablak kinyitása sem megy neki, mintegy rafinériát bevetve megvárta, hogy Richárd nyissa ki azt a francos ablakot. Róza azonnal mellettük is termett, hogy megismerve egymást, felvegyék egymást ismerősnek a közösségi oldalon. (Most mondja valaki, hogy nem előre megrendezett volt... Bár, ezt sejtette Richárd, csak még akkor nem tudta, hogy hallgatnia kellene az ösztöneire.)
Először csak Róza társaságában találkoztak, azután persze pár randi is belefért mikor a báró teljesen belehabarodott Annába. Ekkor érte hideg zuhanyként, hogy a nagyapja el akar költözni vidékre, így nemsoká neki is szednie kell a sátorfát és hazamennie, amit természetesen nem akart, főleg, hogy aznap a délutáni randin végre megcsókolta a lányt. A nagyapja ragaszkodott, hogy ha nincs kivetnivaló a csajban, igazán elhívhatná egy vacsorára, hogy megismerhesse, miközben Richárdot lefoglalta a költözködéssel. Róza ekkor üzent a bárónak, hogy Annát nem fogadja a házában, ergo feleslegesen járogat el hozzá és női, hatodik megérzéssel árulja el, hogy valami gáz van a lány körül, bár, még ő sem tudja, mi, de koptassa le mihamarabb. Természetesen egyből fel akarta Rózát keresni Richárd, de a nő nem akart vele beszélni, harmadkézből kapott egy üzenetet Annától, hogy menjen a Csendillába. (Most az olvasók egy része hüledezik és morog a helyszín miatt, miközben Annát máris elküldi a víg búsba, a másik része magukban rimánkodnak, hogy "Richárd ne!" a többieknek küldöm a zsebkendőt a pityergésért, hogy Richárd igen is tudott szeretni. - Nem bomolni, ne itasd az egereket, még csak most kezdődik a lényeg.)
***
Eltelt négy nap a jelenben, Mili négy napja Ambrózy báróné és igyekszik ehhez mérten kifinomultan viselkedni. Míg egész nap otthon senyved, Márika boldogítja a fiatal asszonyt, ahogyan eddig is tette, bár megemlíti Mili a még mindig fejében levő titkos naplóban, hogy mindentől függetlenül ő megvan és legalább kialussza magát, amit Richárd nem tud elmondani magáról. Párosunk már a megszokott civódást folytatja közös életükben is, mígnem Tarján Vilmos betoppant hozzá, hogy a báró által keresett személyre rátalált. Richárd egyből távozott is a lakásból, ismét magára hagyva feleségét.
Mili női megérzéseire hagyatkozva maradt fenn este, Márika lebeszélte a sodrófa használatáról, hiszen az ő lábrúgásai felérnek bármilyen konyhai eszközhöz. Mikor már kezdtek a nők megörülni, hogy végre Richárdhoz vághatnak valamit, egy nyomozó kolléga kereste fel őket, hogy a bárónak se híre se hamva. Mili a már megtanult tudását kamatoztatni akarta, így maga jár utána a férje eltűnésének. (Ha már Emma és Mili az előző részekben el lettek rabolva, Richárd se maradjon ki alapon.) Míg Mili arisztokrata módban várta, hogy Vili szóhoz jusson és árulja el, mi történt az este, váratlan meglepetés érkezett neki. Mikor rájött Mili, hogy a kinderüberraschungen (gyerek meglepetés) kifejezést szó szerint kell venni és most nem csokitojást kap játékkal, Márikával összekaparják Kaméleonkát. Egyből hívta is ifjú báróné a barátőjét, hogy legyen egy babysitter, míg ő előkaparja a pokol mélyéről Richárdot. Renée egyből közölte, hogy felejtse el, hogy gyerekekkel foglalkozzon, hiszen lehet, hogy a pasikhoz ért, de a cserepes virágait mindig kinyírja, vigaszul azért adott egy frappáns tanácsot.
Így került a három nő Kaméleonkával Agáta mamához, remélve, hogy a mama ráér gyakorolni a későbbi nagymamai feladatokra. Mivel Agáta mama jól tudja, hogy a menye karrierista nő, így meg sem lepődik, hogy a hirtelen fellépő gyerekvigyázásra egyből hozzá passzolja le Kaméleonkát.
***
Miközben Mili megfejti a kirakós utolsó darabkáit, addig Richárdnak van ideje kicsit ismét elmerengeni a múlton, ahol is az Annával két hónapig együtt járt... táncolni. Felidézi azt a pár vacsorát, amit hármasban a nagyapjával költöttek el, és miután a nagyapja vidékre költözött végleg, Richárd onnantól kezdve a Csendillában lehetett Annával és húgával, Fannival.
Mígnem egy napon, el kellett mennie egy üzleti útra három napra, de mikor nagy boldogan hazatért, Anna morcosan fogadta és még üzenetet sem kellett Richárdnak küldenie "beszélnünk kell" felszólítással. A lány nagy nehezen megnyugtatta Richárdot, hogy nem, nincs baja Fanninak, ő sem teszi idő előtt apává a bárót, csak egy csöppet hazudott a személyazonosságáról és Aradról hamis útlevéllel tért be az országba. (Most ne vesszünk el a Trianon és a Schengeni övezet részleteiben, mert itt semmi jelentősége.) Ezután közölte Richárddal, hogy az apja meglátogatja őket egy fontos üzlet miatt. Richárdot nem izgatja az üzlet, sőt, igyekszik majd a "leendő apósnak" bevágódni, hogy megpuhítsa a lányos apát. Természetesen a lányok apja húzta a száját, de végül megadta magát.
Ha ez a a bárónknak egy estére nem volt elég, bizony akadtak még vendégek, akik érdeklődtek Anna és Richárd kapcsolata felé. Lelepleződnek azok, akik a hátuk mögött akciójelenetbe illően ki akarják őket nyírni, bár egyikük sem akar most Rómeó és Júlia előadást tartani, ami elmaradt pár éve a tánc- és dráma tanórákon, így a végzetüket "megjósoló" ellenségek elvitték őket és Fannit egy hegyi túrára, hogy a tiszta égbolt örömére tartsanak egy csillagászati gyakorlati órát. Richárd és Anna természetesen nem akar semmilyen tanórán részt venni, próbálnak is meglógni, de kevés sikerrel. (Minden szereplőnek problémája van a magántanárokkal.)
Szóval baktattak fel a János-hegyre, de a fiatalok nem voltak a mindennapos testneveléshez szokva, így csak lassan haladtak fel a dombtetőre. (A hegyen csakis dombtető lehet? Szerintem ide a föciérettségim is kevés.) Innentől, mint valami extra akciójelenet tanúi lehetünk, van itt minden, fenyegetések, fegyverek, röpködnek a lövegek és roppannak a csontok a hirtelen fellépő önvédelmi éles gyakorlat keretein belül. (Mit ne mondjak, elég intenzív és komplex tanóra kerekedett belőle.) Miután Richárd úgy érezte, hogy már mindent túlélt, egy váratlanul elébe toppanó kutya megtámadta, miközben az ellenség meglőtte Annát, aminek következtében a bárónk úgy vélte, örökre elveszítette a barátnőjét. (Azért meghagyok valami élményt az olvasóknak is.)
***
Mili, miután lepasszolta Kaméleonkát, el is indult egy családlátogató körútra, végül összehívta a régi bandát, Zsarnay és Róza személyében, hogy végre kifaggassa belőlük Richárd sötét múltját, amit mivel már az olvasók ismerhetnek, most már végre Rózáék is elárulhatják Milinek. Szinte már mindenki tud mindent, az ifjú bárónénak már csak Wâr üzenetére kellett várnia, így az Ambrózy villában összecsődülve mindenki kilométerhiányban szenvedve kering a végső akcióra felkészülve. Eközben rájön Mili Kaméleonka igazi kilétére, amit természetesen a többieknek nem árult el, tartva, hogy a vallatások kereszttüzébe kerül azon nyomban. A fenyegető üzent ismét a jeles napon, mint ahogyan mindenki sejtette a villában, így Mili és Márika felkerekedett a Csendillába. A nők megkapták az utolsó üzenetet, hogy maradjanak csak ott a helyükön, majd jönnek értük, jött is értük a fenyegető pribékje, aki elvégezte a piszkos munkákat. Márika sikeresen ki is ütötte, mert a kapott utasítás szerint a nőknek a János-hegyre kellett felbaktatniuk. (Ismerős ugye?)
Milit sem kell félteni, a találkozó helyszínére el is mentek, Wâr pedig leleplezte magát, akiről már valószínű mindenki sejtette, hogy Richárd "drága" volt barátnője, Anna lesz az. (Hallottam visszajelzéseket, hogy sokunk rájött az üzenetekből, ki lesz az ellenfél, meg nem kell szépíteni, a gonosz nőknél csak a vérmes exbarátnő a veszélyesebb, főleg ha tudják, hogy van konkurencia.)
Természetesen Mili előkapta minden empatikussági jellemét és még pár infót kiszedett a megveszett nőből, aki mivel még nem akar magyarázkodni, közölte, hogy bizony lesz egy közös séta. A Tündér-sziklára felérve Anna türelmetlenül várt még pár embert, miközben Mili szánalmat érezve a nő felé igyekezett jobb belátásra bírni Annát. De mielőtt egy vita alakult volna ki, hogy akkor most elcsábította-e vagy sem a bárót, maga Richárd tűnt fel, megerősítve Milinek a teóriáit. Richárd végiggondolta, hogy mégsem kellett volna a fele karját a volt barátnőjéért adnia.  Kiderült az is, hogy az ex túlélte a lehetetlen, csak a fűzője miatt! (Ki gondolta volna?) De mivel neki halottnak kell tettetnie magát és gyereke sem lehet, így beduzzogva beletörődött, hogy Richárd túllépett rajta. Elsztorizgatnak a múlton, miket kellett megélnie Annának, bár ez már cseppet sem hat meg senkit. Richárd felettébb mérges, hogy több napra elfogta Anna és tényként magában megállapította, hogy bizony a volt barátnője kicsit bekattant.
Mili megtudja végre, mi volt Richárd és az exe között, Richárd pedig kiábrándulva nézeget Mili felé, miközben Anna amilyen gyorsan összeboronálta a lánnyal, olyan gyorsan szét is akarja őket választani. (A szokásos női ribillió, "Találd már ki, akkor mégis mi a francot akarsz?")
Mielőtt Richárd kinevetné őrült exét, magyarázatot követel, hogy miért pont Milivel kellett összejönnie. Anna tudálékosan árulja el, hogy minden lépését figyelte Richárdnak, (Most már érthetjük a paranoid képzeteket Richárd részéről.) és elárulja a férfinak azt, amit már ő eddig is tudott. (Hiszen mindenki az orra alá dörgölte, hogy Mili belezúgott, mint folyó a tengerbe.) Anna még egy megjegyzéssel szolgált Milinek is, hogy nyugodjon meg az ifjú báróné, nem véletlenül kötötték össze az életük Richárddal, aki akkor sem vallaná meg az érzelmeit, ha az életébe is kerülne.
(Tipikus férfi ugyebár.) Természetesen a hideg zuhanyt ért Richárd magában összeroskadt, mert minden valószínűséggel máskor akarta ezt elárulni Milinek. (Most ne mondja nekem senki, hogy szülinapi ajándék gyanánt nem lett volna Milinek megfelelő a szívből jövő vallomás.)
Végül az ex könyörgésének fenyegetésének hála elcsattan a páros életének első rendes csókja. Miután ez is megtörtént, Anna ki akarta Richárdot nyírni, de csak mellkason lőtte. (Tudjátok, csak a kicsit meghalt problematika.) Erre Annát a törvény nevében, kényszerből lőtte le Zsarnay, de mivel rossz helyen álldogált a becsavarodott eszű nő, lezuhant a szikláról, hogy eljátsszák ismét, most már rendesen, a hét évvel ezelőtti történetet.

A meglőtt, haldokló Richárd azonnal maga mellé hívatta Milit, hogy elrebegje neki a végrendeletét, és megkérdezte, hogy ha túléli ezt az egész procedúrát, akkor osztozik-e végre rendesen vele a lány a házassági szerződés szerint, és hajlandó-e megtartani a pár héttel ezelőtt kapott rubinköves gyűrűjét.
A történet végeztével senki nem tudja, mennyi lett a részesedése Milinek, de kedvező lehetett az ajánlat a kurta epilógusra hagyatkozva. És a rubinköves gyűrűt megtartotta.

... És boldogan nyomoztak, míg fel nem dobták a talpukat.
Itt a vége, fuss el véle, míg a kövi rész életre nem kel.

Megjegyzés: még mindig jobb szerelmi történet, mint az Alkonyat és a Titanic filmváltozatai. Remélem, nem fognak a tízéves évfordulóra jegyet venni a Titanicra, mert nagyon morcos leszek. (Ez esetben Mili kívánsága, miszerint Richárd "süllyedjen el" még értelmet is nyerne, mégsem tudom elképzelni, hogy egy deszkán veszekednének a jeges vízben, ahhoz túlságosan is makacsok, de elképzelhető, hogy ezt is simán túlélnék.)


A sorozat előző részei:

Leányrablás Budapesten (amolyan 21. századi módban)
A Rudnay gyilkosságok (amolyan 21. századi módban)
Beretva és tőr (amolyan 21. századi módban)
Bitó és borostyán (amolyan 21. századi módban)
Ármány és kézfogó (amolyan 21. századi módban)